Diş Eti Estetiği ( Pembe Estetik )

Diş Eti Estetiği ( Pembe Estetik )

Diş Eti Estetiği ( Pembe Estetik )

Bizi Takip Et


Diş tedavileri yalnızca sağlıklı dişler için yapılmıyor. Tedavi yöntemlerinin gelişimiyle birlikte artık gülüşler de isteğe bağlı olarak tasarlanabiliyor.

Diş kaybı, diş çapraşıklığı ve çürük sebebiyle dişlerde madde kayıplarının olması hastalarda estetik ve fonksiyonel sorunları da beraberinde getiriyor. Günümüzde diş tedavileri, sağlıklı ve fonksiyonel dişlere sahip olabilmenin yanı sıra hastaların estetik beklentilerini karşılamaya yönelik olarak da ön plana çıkıyor. Diş estetiğinin göz önünde bulundurulduğu tedavilerde, “pembe estetik” olarak adlandırılan dişeti estetiği kavramı, son dönemde giderek önem kazanan bir konu haline geldi.

“ESTETİK TEDAVİ ÖNCESİ DİŞETİ MUAYENESİ GEREKİR”

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli “pembe estetik” hakkında bilgiler vererek tedavinin gerçekleştirilebilmesi için dişetinin sıkı, sağlıklı ve kanamaması gerektiğini söyledi. Dişeti estetiği ile ilgili koşulları sıralayan Meşeli “Dişlerin sıralı ve düzgün olması estetik kavramında ne kadar önemliyse, dişeti sınırının düzgün seyretmesi, dişeti dokusunun konuşma ve gülme esnasında görülme miktarı da pembe estetik açısından oldukça önem taşıyor. Bu sebeple laminate veneer, zirkonyum, tam seramik veya metal destekli kronlarla planlanan estetik tedavilerden önce, hastanın pembe estetiğinin oluşturulması amacıyla ayrıntılı bir dişeti muayenesi gerekir. Bu amaç dahilinde hastanın konuşma ve gülme esnasında dudak hareketleri, dişeti görülme miktarı ve dişeti dokusunun sınırları incelenerek gülüş tasarımı planlanır ve diş tedavilerinin öncesinde dişeti dokusu hazırlanır.” dedi.

GÜLÜŞ TASARIMINDA, HASTA FİKİRLERİ DE DİKKATE ALINABİLİYOR

Gülüş tasarımının, estetik dişeti seviyelemesi adı da verilen cerrahi işlemlerle yapıldığını vurgulayan İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli şunları söyledi:

“Estetik dişeti seviyelemesi dediğimiz cerrahi işlemler uygun vakalarda sadece dişeti dokusunun belli sınırlarda kesilip çıkarılmasıyla sağlanırken, belli vakalarda dişeti ile altındaki kemik dokuya da müdahale edilerek sağlanabiliyor. Dudağın gülme esnasında aşırı yükseldiği vakaların bazılarında, dudak hareketlerini kontrol altına alan cerrahi uygulamalar ve botoks uygulamaları da tercih edilen diğer tedaviler arasında bulunmaktadır.”

Estetik algısının kişiden kişiye göre oldukça değişkenlik gösterdiğinin altını çizen Meşeli, gülüş tasarımı konusunda belirli sınırlar dahilinde kalınarak hastanın da fikrinin alınabildiğini belirtti


İçeriği Paylaşın