Diyabet Kadınların Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Diyabet Kadınların Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Diyabet Kadınların Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Bizi Takip Et


Kontrol altına alınmayan diyabet kadınlarda; cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk, enfeksiyon ve hamile kalmada zorluk gibi problemler yaratabiliyor. Diyabet hastası olan kadınların sağlıklı bebekler dünyaya getirmesi için hamilelik sürecinde ve öncesinde kontrollerini aksatmamaları gerekiyor. Türk Diyabet Cemiyeti Genel Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva diyabet hastalığının kadın sağlığına etkilerini anlattı.

KADINLAR DİYABET TAKİP VE TEDAVİLERİNİ ERTELİYOR

Araştırmalar, kadınların kendini evde takip etme konusunda erkeklere göre daha geride olduğunu göstermektedir. Çünkü kadınlar, diyabet takibi ve tedavisi konularında kendilerini genellikle geri plana atmaktadırlar. Diyabet gibi kronik bir hastalık konusunda kadınların kendine dikkat etmesi oldukça önemlidir.

SAĞLIKLI BEBEKLER İÇİN DİYABET KONTROLÜ ŞART!

Tip 1 diyabet tanısı konulan ve günde 3-4 defa insülin kullanmak zorunda kalan kadınlarda genellikle “sağlıklı bebek doğurabilir miyim” şeklinde bir kaygı oluşmaktadır. Doğru bir şekilde tedavi gören her diyabetli kadın sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir. Kısacası doğru bir tedavi sağlanırsa diyabet, kadının üreme sağlığını olumsuz etkilemez. Eğer diyabetli kadın hamile kalmak istiyorsa öncelikle kan şekeri düzeyini sağlamalıdır. Doktor kontrolleri ile doğru şeker düzeyine gelmeli, bunu sürdürmeli, düzenli jinekolojik obstetrik takiplerini yapmalı ve bu şekilde hamile kalmalıdır.

GEBELİK SÜRECİNDE İNSÜLİN TEDAVİSİ DEVAM EDEBİLİR

Gebe kalmadan önce hap kullanmakta olan bir tip 2 diyabetli, gebelik düşünüyorsa 6 ay ya da daha öncesinde insülin kullanmaya doktoru ile görüşerek başlamalıdır. Kısacası gebelik başladığında artık kişi insülin kullanılıyor olmalıdır. İnsülin tedavisinin şekli, diyabet tipine göre değişmektedir. Gebelik süresince insülin tedavisi sürdürülmelidir. Bebek doğduktan sonra eğer süt veriyorsa yine laktasyon dönemi dediğimiz bu dönemde de insülinle tedaviye devam edilmelidir. İnsülin, gebelik ya da süt verme döneminde herhangi bir olumsuz etki ye sebep olmamaktadır.

KİLOLU OLMAK ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Kadınları diyabetle buluşturan bir diğer konu gestasyonel diyabettir. Gebelik hormonlarının etkisiyle zaten diyabet açısından riskli olan kadınlarda özellikle 24. haftadan sonra kan şekeri yükselebilir. Buna gebelik diyabeti; yani gestasyon sırasında ortaya çıkan diyabet denir. Gebelik hormonları ortadan kalkınca yani doğum olduktan sonra genellikle bu kişilerde diyabet düzelir. Gebelik öncesi kilolu olan, ailesinde diyabet bulunan, gebelik öncesinde hafif şeker yükseklikleri saptanmış olan ve daha önceki gebeliklerinde 4 kilonun üstünde bebek doğurmuş olan anne adaylarında gestasyonel diyabet çıkma riski yüksektir.

Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva

BEBEĞİN SAĞLIĞI İÇİN ŞEKER DENGESİ KORUNMALI

Her anne adayı mutlaka hamile kalmadan önce şeker kontrollerini yaptırmalıdır. Gebeliğin de 24-28.haftaları arasında özellikle 25 yaşın üstündeki her anne adayı, şeker yükleme testi yaptırmalıdır. Şeker yükleme testinin anneye ve bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bu testte verilen 75 gram glikoz yaklaşık 8 dilim ekmek kadar şeker içerir. Bu test önemlidir; çünkü gebelik diyabeti hiçbir belirti vermez. Bu testle şeker yükseliyor mu, yükselmiyor mu anlaşılır ve duruma göre tedavi sağlanır. Hamilelikte şeker dengesi önemlidir; çünkü ufak yükselmeler yaşanması bile bebeğin iri olmasına neden olabilir. Kısacası bu süreçte annenin şekeri direkt bebeğe geçer ve bebek hızlı bir şekilde büyür. Bebek şekerle başa çıkmak için kendi insülinini artırmakta ve kendi insülini bebeği büyütmektedir. İri olan bebekler doğum sırasında omuz çıkıkları gibi problemlerle ya da doğumdan sonra da bir takım problemlerle karsı karsıya kalabilir. Sadece şekerin yükselmesi değil şekerin düşmesi de, solunum problemleri ya da ileride şişman ve diyabet riski olan bir birey olma gibi sıkıntılar yaratabilir.

MENOPOZ DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

Menopozla birlikte diyabet riski de artmaktadır. Bu dönemde kilo artışına paralel bir insülin direnci ve buna bağlı bir diyabet riski artışı olduğu unutulmamalıdır. Bunun için öncelikli olarak kadınların sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi ve günde mutlaka 30 dakika fiziksel aktivite yapmaları gerekir.


İçeriği Paylaşın