Diyabet Tedavisi Yaşam Boyu Sürüyor

Diyabet Tedavisi Yaşam Boyu Sürüyor

Diyabet Tedavisi Yaşam Boyu Sürüyor

Bizi Takip Et


Dünyada en sık görülen hastalıkların başında gelen diyabetin tedavisi yaşam boyu sürüyor. Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da yaşanan teknolojik gelişmeler diyabet tedavisinin hasta açısından daha konforlu bir hale gelmesine yol açıyor. Diyabet teknolojileri, diyabetin kontrolüne katkı sağlayarak kişinin yaşam kalitesini de arttırıyor. Dr. Nazif Bağrıaçık Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kamil Başköy diyabet hastalığında bütünleşik tedavi yaklaşımın önemini vurgulayarak diyabet alanında geliştirilen teknolojiler hakkında bilgi verdi.

DİYABETTE BÜTÜNLEŞİK TEDAVİ YAKLAŞIMI UYGULANMALI

Tedavisi sağlanmayan ve düzenli olarak kontrol altında tutulmayan diyabet farklı birçok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Kontrol altına alınmayan diyabet, zamanla kılcal damar sistemini bozuyor ve göz damarları, retina bozuklukları ile retinopati, böbreklerde diyabetik nefropati, sinir sisteminin bozulmasıyla da nöropati hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Büyük damar sistemlerinin diyabetten etkilenmesiyle ortaya çıkan makrovasküler bozukluklar ise; kalp hastalıkları, beyin damarlarında tıkanma ve kanama, bacak ve ayak damarlarında daralma ve tıkanmaya neden olarak, metabolizmada hızlanmış damar sertliğine yol açabiliyor. Bunun için diyabet tedavisi yalnızca kan şekerinin ayarlanması olarak algılanmamalıdır. Gelişen ve gelişebilme potansiyeli olan tüm komplikasyonlara yönelik, çoklu organlar üzerinde bütünleşik bir tedavi planı ile ele alınmalıdır.

Bir metabolizma hastalığı ile karşı karşıya olan diyabet hastaları teşhisin konulduktan sonra her yıl yakınmaları olmasa da mutlaka organlarının diyabetten ne şekilde etkilendiğinin tespiti için muayene ve tetkiklerini yaptırmalıdır.

DİYABET TEKNOLOJİLERİ HASTALARIN HİZMETİNDE…

Diyabeti doğru bir şekilde yönetmek ve vereceği zararları engellemek kişiye sağlıklı ve başarılı bir yaşam sürme şansı sağlıyor. Diyabetle mücadeleyi kolaylaştırmak için glikoz ölçüm sistemleri, insülin infüzyon sistemleri, kapalı devre çalışan diyabet uygulamaları gibi diyabetin kontrolüne yönelik pek çok teknoloji ile hastaları tanıştırarak bu konuda belirli bir süre eğitim vermek gerekiyor.

DİYABET TEKNOLOJİLERİ HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

  • İnsülin portları: Diyabet tedavisinde kullanılan insülin portları ile diyabet hastaları sadece üç günde bir uygulayacakları iğne ile enjeksiyonlarını port üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
  • İnsülin pompaları: İnsülin pompaları, kalem ya da enjektörle mümkün olmayan ölçüdeki insülinin enjekte edilmesini sağlıyor. Kan şekeri ve HbA1c düzeyleri üzerinde daha sıkı bir kontrol sağlıyor, komplikasyon görülme riskini azaltıyor.
  • Hipoglisemi bantları-saatleri: Bant kelinde ya da saat biçiminde kola takılan ve bluetooth bağlantısı sayesinde akıllı telefonlarla uyumlu çalışan bu sistem, acil durumlarda hasta yakınlarına uyarı veriyor.

İçeriği Paylaşın