Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabetik Ayak Bakımı

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın, diyabet tedavisinde eğitimin çok büyük yer tuttuğunu vurgulayarak “Diyabet tedavisinde patron yoktur. Hasta ve doktor ortaktır” diyor.

Diyabet eğitimi, diyabet tedavisinde önemli yer tutuyor. Diyabet hastasının hayatı boyunca tedaviyi doktoruyla birlikte yapacağını vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın, “Böylelikle diyabet hastası hastalığının sorumluluğunu almış olur” diyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde periyodik aralıklarla yapılan diyabet eğitimlerinin hastaya çok şey kazandırdığını söyleyen Dr. Aydın eğitimlerle ilgili şunları söylüyor:

“Diyabet tek başına hekimin ya da hastanın tedavi edebileceği bir hastalık değildir. Dolayısıyla bu tedavinin içerisinde bir patron yok. Tedavide hekim ve hasta ortak gibi çalışmalıdır. Hasta tedavinin içine ne kadar fazla katılırsa diyabete bağlı problemleri önlemek de o kadar kolay olacaktır. Diyabet tek başına ilaç ile tedavi edilecek bir hastalık değildir. Çünkü beraberinde bir takım davranış değişiklikleri de gerektirir. Diyabette hastanın tedavisinin sorumluluğunu alması çok önem taşır. Bunun için de hasta bilinçli ve eğitimli olmalıdır. Buradan yola çıkarsak diyabet eğitimi tedavinin bir parçasıdır diyebiliriz.”

Eğitimle masraflar azalır

Diyabet için dünya çapında harcanan paraların büyük oranının komplikasyonlara gittiğinin de altını çizen Dr. Aydın, “Amerika’da sağlık için harcanan her 6 doların 1 doları diyabet için harcanıyor. Bunun % 70’i de diyabete bağlı komplikasyonlara harcanmaktadır. Böyle  bakılınca diyabetin ne kadar masraflı bir hastalık olduğu ortada. Ama baştan önlem alarak, hastaya diyabet eğitimi verip hastayı bilinçlendirirseniz, komplikasyonun önüne geçmiş olursunuz. Böylece hem hastaları mağduriyetten kurtarmış olursunuz hem de sağlık ekonomisine getirdiği yükü azaltmış olursunuz.”

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde 3 ayda bir diyabet eğitimi seminerleri verdiklerini belirten Aydın, “Bu seminerler sayesinde hastalar bilinçleniyor,  tedaviye uyumları artıyor” diyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde eğitim çalışmaları organizasyonu içinde bulunan diyabet hemşiresi Sevim Karamahmut da diyabet eğitimi kapsamında neler olduğu konusunda şunları söylüyor:
“Diyabet eğitiminin amacı, diyabetli bireyin, tedavisinde etkin rol almasını sağlamak, akut ve kronik komplikasyonları önlemek ve tedavi için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak; yaşam kalitesini arttırmaktır. Diyabet eğitimleri; tıbbi beslenme tedavisi, fiziksel egzersiz, tıbbi tedavi, kendi kendini izlem, hipoglisemi ve ayak bakımı gibi diyabetli bireyin yaşamını sağlıklı sürdürebilmesi için gerekli konuları içerir. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde yatarak veya ayaktan tedavi gören tüm diyabetli hastalara diyabet eğitimi verilmektedir. Verilen diyabet eğitimleri bireysel ve grup tedavileri olarak iki şekilde yapılıyor. Grup diyabet eğitimleri yılda dört kez ücretsiz olarak veriliyor. Eğitimlerde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzman hekimi diyabet ve tedavisi, Diyabet Eğitim Hemşiresi diyabette hasta bakımı, Beslenme ve Diyet Uzmanı da tıbbi beslenme tedavisini anlatıyor.”

Hastaların tıbbi tedavi takibi sırasında dikkat etmesi gereken noktalar

       
    • İlaçlarınızı hekiminizin önerdiği dozlarda ve aralıklarda kullanınız.

       
    • İlaçlarınızı düzenli alınız.

       
    • Herhangi bir nedenle ilaçlarınızı alamıyorsanız (örneğin kusma) mutlaka hekiminize danışınız veya hastaneye başvurunuz.

       
    • İlaçlardan dolayı yan etki veya hipoglisemi yaşıyorsanız mutlaka hekiminize danışınız.

       
    • Uygun eğitim almadan kendi başınıza insülin uygulamayınız.

       
    • İnsülin dozlarının ayarlanması için kan şekerinizi düzenli aralıklarla ölçünüz ve hekiminize danışınız.


Diyabetli bireyin ayak bakımında dikkat etmesi gerekenler

       
    • Her akşam çoraplarınızı çıkardığınızda ayaklarınızı kontrol ediniz. Küçük zedelenmeler ya da kızarıklıklar olup olmadığına bakınız.

       
    • Her akşam ılık su ile ayaklarınızı yıkayınız. Suyun sıcaklığını mutlaka kontrol ediniz.

       
    • Tüm ayağınızı, özellikle parmak aralarını iyice kurulayınız. Bu parmak aralarında mantar gelişimini önleyecektir. Ayaklarınıza, parmak araları hariç, nemlendirici krem sürünüz.

       
    • Keskin makaslarla tırnak kesmeyiniz. Ayağınıza zarar verebilirsiniz.

       
    • Her seferinde giymeden önce, ayakkabılarınızın içini ellerinizle kontrol ediniz. Bu fark etmeden ayakkabınızın içine giren cisimlerin ayağınızı yaralamasını önleyecektir.

       
    • Çoraplarınızı pamuklu ter emen iplikten olanlarından tercih ediniz ve günlük değiştiriniz.

       
    • Yumuşak, rahat ve ayağınızı sıkmayan ayakkabılar giyiniz.

       
    • Ayaklarınızla ilgili bir sorununuz varsa mutlaka hekiminize başvurunuz


Diyabetli bir birey,

       
    • 3 ayda bir muayeneden geçmeli,

       
    • 3 ayda bir şeker ortalamasını gösteren A1c düzeyine bakılmalı,

       
    • 6 ayda bir idrarda mikroalbumin düzeyine bakılmalı,

       
    • 6 ayda bir göz muayenesinden geçmeli,

       
    • Yılda bir kalp muayenesinden geçmeli,

       
    • Yılda bir kolesterol ölçümü yaptırmalıdır.


Kaynak: Yeditepe Üniversitesi web sitesi
(www.yeditepehastanesi.com.tr)


İçeriği Paylaşın