Diyabetin Yarattığı Cinsel Sorunlar

Diyabetin Yarattığı Cinsel Sorunlar

Diyabetin Yarattığı Cinsel Sorunlar

Bizi Takip Et


Diyabet, pek çok organa hasar verdiği gibi cinsel yaşantıyı da olumsuz yönde etkiliyor. Diyabetli hastalarda özellikle serleşme problemi çok sık yaşanıyor.

Diyabetin cinsel hayata etkileri:

DİYABETLE SAVAŞMAYI ENGELLİYOR

Sertleşme bozukluğu, diyabetin en sık görülen kötü sonuçlarından biridir. Tedavi edilmezse, yaşam kalitesini düşürür. Cinsel problemler hastanın stresini arttırdığı için diyabeti de olumsuz yönde etkiliyor. Hayal kırıklığı ve yoğun stres yaşayan hasta diyabetle savaşmayı bırakabiliyor.

SERTLEŞME BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR

Sertleşme problemi halk arasında iktidarsızlık olarak bilinen, cinsel ilişki için yeterli sertliğin sağlanamaması ya da sürdürülememesi durumudur. Her erkekte görülebilir.  Fakat bu durum diyabetlilerde farklı özelliklerdedir.

·  Sık görülür. Diyabetlilerin yüzde 80’inde bu problem gelişir. Kesin yüzdeleri belirlemek zordur, çünkü hastaların çoğu bu konuda konuşmak istemezler.

·  Erken gelişir. Sertleşme problemi genellikle 65 yaşından sonra görülür. Ancak diyabeti olan erkeklerde 10-15 yıl önce ortaya çıkabilir. Diyabet rahatsızlığını yaşayan erkeklerde otuz yaşında ya da daha öncesinde ortaya çıkabilir.

Diyabet hastalığı ne kadar uzun süreli olursa, sertleşme probleminin gelişim riski de o kadar fazla olur.

NASIL GELİŞİYOR?

Diyabette sertleşme problemine neden olan ana faktörler:

· sinir hasarı ( nöropati)

· damar hasarı

· kontrolsüz kan şekeri’dir.

Normal cinsel fonksiyon, kan damarları sinirler üzerinde hasarla ilişkili olarak bozulabilir. Diyabet, nöropatiye ve penisteki sinirlerin hasarına neden olabilir. Hasarlanmış sinir iletisini düzgün biçimde yapamaz ve böylelikle siz cinsel istek duysanız bile bu bilgi penise doğru bir şekilde iletilemez ve yanıt alınamaz.

Buna ek olarak, iyi bir kan şekeri kontrolünün olmayışı, nitrik oksit üretimini baskılayabilir. Nitrik oksit eksikliği, ereksiyonda gerekli olan kanın içeride hapis kalması için gerekli gevşemenin olması için gerekli düz damar kası basıncının oluşmasına engel olabilir. Kan damarları, kalp-damar hastalıkları gibi, diyabete eşlik eden durumlarda da sertleşme bozukluğu ortaya çıkabilir. Ayrıca sertleşme bozukluğu diyabetin yanı sıra kalp ve karaciğer hastalıkları, cerrahi ya da travma gibi bazı tıbbi durumlarda da görülebilir. Tüm bu fizyolojik sebeplerin yanı sıra sertleşme sorunu kimi zaman depresyon, stres ve aşırı üzüntü gibi psikolojik sebeplerden de kaynaklanabiliyor.  Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar (hipertansiyon gibi) sebep olabiliyor. Ancak hiç biri diyabet hastasında olduğu gibi erken dönemde ortaya çıkmıyor.

SERTLEŞME PROBLEMİNİN OLUŞMASINI VE KÖTÜLEŞMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN;

Diyabet hastalığında böyle bir hasar kaçınılmazdır. Sertleşme probleminin oluşması ve kötüleşmesini önlemek için yapabilecekleriniz:

· Üroloji Uzmanına Danışın.

Başlangıçta, doktorla cinsel sağlığınızı konuşmaya sıkılabilirsiniz. Ancak, sertleşme probleminin diyabetle ilişkisi sık görülen bir sorun olduğu için, doktorunuz hiç şaşırmayacaktır. Diyabet hastasıysanız mutlaka bir üroloji uzmana danışmayı ihmal etmeyin.  Doktorunuzla sorun oluşmadan ya da kötüleşmeden yapabileceklerinizi konuşun.

Ürolog, sizin durumunuzu, sorunuzu, sorunun nedenini saptar ve sizin için etkili ve güvenli tedavi yolunu seçer. Bu tedavi, yaşınıza, diğer hastalıklarınıza, kullandığınız ilaçlara, tedavi yönteminin size uygun olup olmamasına göre değişir. Bunlar; ilaç tedavisi, penil enjeksiyonlar, penil protez ( mutluluk çubuğu) ya da vakum cihazı v.b. olabilir.

· Kan şekerini kontrol altına alın.

İyi bir kan şeker kontrolu, sertleşme problemine neden olan damar ve sinir hasarını önleyebilir. Eğer iyi bir kontrol yoksa doktorunuzla konuşarak tedavi stratejisini değiştirebilirsiniz.

· Sigaradan ve tütünden uzak durun.

Sigara ve tütün türevleri, kan damarlarının daralmasına neden olabilir ve bu da ereksiyonun oluşumunu bozabilir. Sigara içme ayrıca düşük nitrik asit düzeylerine yol açabilir.

· Aşırı Alkolden kaçının.

Aşırı alkol damar hasarına neden olabilir. Genelde erkekler için günde iki kadeh alkollü içki, kadında da bir kadehten fazlası önerilmez.

Kaynak: MedicalPark web sitesi 
(www.medicalpark.com.tr)


İçeriği Paylaşın