Dizde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Dizde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Dizde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Bizi Takip Et


Normal bir eklem bozulmadan yıllarca çalışabilir. Ancak eklemin normal yapısını zorlayan ve çalışma şeklini bozan durumlarda kireçlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Kireçlenmenin en önemli belirtisi ağrı ve hareketsizliktir.

Kireçlenmenin kıkırdağın özelliğini kaybetmesiyle başladığını söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmaloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Semih Gür, kireçlenme tedavisinde öncelikle ameliyatsız yöntemleri tercih ettiklerinin altını çizdi.

. Dizde görülen hastalıklar nelerdir?

Diz harekete en çok katılan eklemlerden birisi. Hareket fazla olduğundan günlük yaşantımızda çok fazla yaralanabiliyor. Dizimizin aşınmasıyla birlikte hastalıklar ortaya çıkıyor. Araştırmalar 65 yaşın üzerindeki hastaların yüzde 70’inde eklem hastalığı olduğunu gösteriyor. Dizde görülen hastalıkları sıralamak gerekirse;

* Kırık ve çıkıklar
* Kireçlenme
* İltihabi hastalıklar
* Artitler

“KİREÇLENME KIKIRDAĞIN ÖZELLİĞİNİ KAYBETMESİYLE BAŞLIYOR”
. Kireçlenme ne tür yakınmalara yol açar?

Zaman içinde birbirine sürten eklemlerin aşınmasına ve yıpranmasına kireçlenme diyoruz. İnsan bedeni yaşlandıkça kendi yapısını kaybetmeye başlıyor. Kireçlenme kıkırdağın özelliğini kaybetmesiyle kendini göstermeye başlıyor. Kıkırdak hücresinin içerisinde damar olmadığı için kendisini yenileyemiyor. Hasarlı kıkırdaklar zaman içinde kişinin hareketlerini kısıtlamaya başlıyor.

. Dizde kireçlenmeye bağlı oluşan yakınmalar nelerdir?
Teşhiste ve tanıda en önemli şey hastanın şikayetlerini değerlendirmek. Günümüzde laboratuar testlerine göre teşhisler konmaya başlandı. Halbuki kişinin sağ diziyle sol dizi bile aynı olmayabiliyor. Yani aynı kişinin kireçlenme nedeniyle dizlerinde farklı belirtiler olabiliyor. O nedenle hastanın şikayetlerini çok iyi dinlemek lazım. Özellikle aşınmaya bağlı olan ağrılar daha tipik ağrılar. Kireçlenme olan diz bazı hareketlerden sonra ağrımaya başlar;

* Namaz kılarken
* Yere oturunca
* Uzun süre hareketsiz kalınca
* Sabah tutuklukları

“ÖNCELİKLE AMELİYATSIZ YÖNTEMLERLE HASTAYI TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
. Kireçlenmede ne gibi tedavi yöntemleri var?

Tıpta kabul edilmiş iki tane tedavi yöntemi var. Birisi ameliyatlı diğeri ameliyatsız tedavi. Hastanın yaşı, şikayetleri, kireçlenmenin düzeyi, muayene bulguları uygulayacağımız tedaviyi seçmemizi sağlıyor. Her zaman için ameliyattan önce ameliyatsız yöntemlerle hastayı tedavi etmeye çalışıyoruz.

Öncelikle hastanın ağrısını azaltmaya yönelik işlem yapıyoruz. Ameliyatsız tedavi yöntemlerini mutlaka sonuna kadar denemek lazım. Hasta kiloluysa kilo vermesini istiyoruz. Hareket kısıtlılığı varsa gidermeye çalışıyoruz. Bunu için hastaya düzenli egzersiz programı hazırlıyoruz. Daha sonra ilaçlar ve fizik tedaviyle kireçlenmenin zararlı etkilerinden hasayı korumaya çalışıyoruz.  Ameliyat kireçlenmede nihai bir sonuçtur.

. Diz protezi kime gerekir?

Cerrahi tedaviye en son başvurulması gerekiyor. Kireçlenmenin olduğu eklem günlük aktiviteleri yapamayacak düzeydeyse ve hareketsizse cerrahiye başvuruyoruz. Günümüzde takılan protezlerin 10-15 yıllık bir kullanım süreleri var.


İçeriği Paylaşın