Egzama ve akne tedavisinde yeni yöntemler

Egzama ve akne tedavisinde yeni yöntemler

Egzama ve akne tedavisinde yeni yöntemler

Bizi Takip Et


Soğuk havalar cildi nasıl etkiler ve ne gibi problemlere yol açar? Egzama nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nedir? Egzama vücudun hangi bölgelerinde problemlere neden olur? Her el kremi egzama için koruyucu nitelik taşır mı? Egzama ilerleyen zamanda ciltte leke bırakır mı? Lazerle ciltteki hangi problemleri tedavi etmek mümkün? Akne izinden kurtulmak için kaç seanslık bir tedavi gerekir? Lazer operasyonları ten renkleri arasında da fark eder mi? Radyo frekans yönteminin lazer yönteminden nasıl bir farkı vardır? Radyo frekans yöntemi akne izleri dışında ciltteki başka hangi problemlerde kullanılır? Memorial Wellness Kozmetik Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Makbule Dündar, Sağlığım İçin Herşey’de cilt problemleriyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

. Soğuk havalar cildi nasıl etkiler ve ne gibi problemlere yol açar?
“Soğuk hava ciltteki nem dengesini etkiler. Özellikle kuruluğa bağlı egzamalarda şiddetlenme ortaya çıkar. Bu egzama tipi, en çok el ve yüz gibi açık alanlarda görülür. Kış aylarında yeterli su içilmez ve cilde uygun nemlendiricilerle destek olunmazsa bu tip egzamalara yakalanma olasılığı artar. Çocuklarda ciddi bir problem olan atopik egzama vardır. Bu da kış aylarında kuruluğa bağlı olarak alevlenmeler gösterir.”

‘‘GÜNÜMÜZDE EN SIK GÖRÜLEN ATOPİK EGZAMALARDIR’’

. Egzama nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nedir?
“Egzama dermatologların çok sık karşılaştığı bir hastalıktır. Bir çeşit alerjik mekanizmalarla ortaya çıkabilen kuruluğa ve dışarıdan temas eden kimyasal alerjenlere bağlıdır. Ayrıca yiyecek ve içeceklerle tetiklenebilen geniş bir hastalık grubudur. Günümüzde en sık görülen atopik egzamalardır. Bu aynı zamanda aileden gelen bir yatkınlıkla bebeklik çağından başlar. Erişkinlik çağına kadar kişiye eşlik eder ve bir takım cilt sorunları ile devam eder.”

. Egzama vücudun hangi bölgelerinde problemlere neden olur?
“Özellikle ellerde ve yüzde çok sık görülür. Tipik belirtisi kızarıklık ve kaşıntıdır. Kızarıklık ve kaşıntı kuruluğa bağlı oluşan egzamada pul pul dökülmelere ve kabuklanmalara neden olur. Egzama şiddetlendiği dönemlerde bir sulanma olabilir. Bu sulantı alanlarından bir takım mikroorganizmalar ve bakteriler girdiğinde ise enfeksiyonlar da bu egzama tablosuna eşlik edebilir.”

‘‘EGZAMA, MANTAR HASTALIKLARI İLE KARIŞTIRILIYOR’’

. Kişiler ellerinde çıkan bir egzamayı hangi hastalıklarla karıştırabiliyorlar?
“En sık karıştırılan mantar hastalıklarıdır. Elde ve ayakta olan görüntü gerçekten de birbirine yakındır. Günümüzde kişiler internetten bir takım fotoğraflara bakarak kendilerine tanı koyup kendi kendilerinin doktoru olma yolundalar. Ama bu grup cilt hastalıklarında yanılma payı çok büyüktür. Çünkü bu hastalıkları ayırt edebilmek için bir takım görsel hafıza gerekir.”

. Çatlak gibi sorunlar da soğukla beraber daha çok tetiklenebiliyor mu?
“Soğuk, çatlak gibi sorunları da etkiler. Çünkü ciltteki koruyucu bariyer soğuk havalarda hasar görür. Hasar görünce de çok kolay çatlar. Böyle bir durumda enfeksiyonlara da yol açar. Özellikle de şeker hastalarının kış aylarında egzama geliştirmemeye ve cildine doğru bakmaya çok daha fazla özen göstermeleri gerekir.”

NEMLENDİRİCİLERİN ROLÜ

. Her el kremi egzama için koruyucu nitelik taşır mı? Yoksa özellikle egzamaya yatkın kişilerde ya da elinde egzaması olan kişilerde belli özellikleri olan kozmetik ürünlerin mi seçilmesi gerekir?
“Nemlendirici çok geniş bir başlıktır. Her nemlendirici aynı değildir. Hepsinin içeriği çok farklıdır. Özellikle egzaması olan, alerjiye yatkın kişilerde koruyucu kimyasal madde ve parfüm içermeyen, medikal nemlendiriciler seçilmelidir. Eğer egzama kuruluğa bağlı bir hastalık boyutundaysa kullanılan nemlendiricinin belli bir oranda üre içermesi de önemlidir. Nemlendiricinin de bir dermatolog tarafından tavsiye edilmesi gerekir. En azından başlangıç aşamasında çok daha doğru olur. Atopik egzama için çok özel medikal nemlendiriciler bulunmaktadır. Bunlar her yaş grubu için vardır ve tercih edilebilir.”

. Egzama ilerleyen zamanda ciltte leke bırakır mı?
“Egzama akut olabilir. Doğru tedavi edilmezse zaman içerisinde kronikleşebilir. Kronikleştiği zaman da deri kalınlaşmaya başlar. Kaşıntıya bağlı cilt renginde koyuluk ve kalın kabuklar görülebilir. Kişinin derisi zaman içerisinde morumsu bir renge bile dönüşebilir.”

Dr. Makbule Dündar

Dr. Makbule Dündar

LAZERLE CİLT TEDAVİSİ

. Lazerle ciltteki hangi problemleri tedavi etmek mümkün?
“Lazerle cilt tedavisi son 15 yılın çok popüler konusudur. İlk başta epilasyon amacı ile dermatoloji pratiğine girmiştir. Kılların kalıcı olarak yol edilmesinde oldukça başarılıdır. Bundan sonra cerrahi lazerler devreye girmiş ve cilt soyularak tedavi başlamıştır. Fraksiyonel teknoloji girince de bu soyma işleminden sonra cildin iyileşme süresi kısalmıştır. Çünkü fraksiyonel lazerde parça parça atımlar yapılır. Geride ise sağlam deri adacıkları kalır. Bu sayede deri çok daha kolay bir şekilde kendini toparlar. Özellikle akne izlerinde fraksiyonel lazerler kullanılır. Bu en çok gençlerde görülür.”

AKNE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

. Akne izinden kaç seanslık bir tedavi ile kurtulmak mümkün?
“Öncelikle aktif akneyi tedavi etmek gerekir. Cilt soyulacaksa akne olmamalıdır. Cildin tedavisine aknesiz birkaç ay geçtikten sonra başlanır. İlk olarak da iz tedavisi yapılır. Bu kimyasal peelinglerle de yapılabilir. Bunlar bir takım kimyasal içeren, cildin en üst tabakasını soyan özel ajanlardır. Bunun dışında çok daha derin akne izlerinde lazer teknolojisi kullanılır. Günümüzde ayrıca iğneli radyo frekans yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemle, bağ dokusu hareketlendirilerek yeni kolajen elastin bantlarının düzeni değiştirilir. Böylece yeni hücre oluşumu sağlanır ve çöküklükler düzeltilir. Genelde fraksiyonel lazerler ile iğneli radyo frekansı kombine uygulanır. Bir iki seansla birlikte gerçekten çok başarılı sonuçlar elde edilir.”

BRONZ TENİN ÖZELLİĞİ

. Akne izi tedavisinde bir seansın süresi nedir? Seans öncesinde kişilerin dikkat etmesi gereken bir takım şeyler var mıdır ve lazer tedavisi herkese uygulanabilir mi?
“Seans süresi, lezyonun derinliği ve sayısı ile ilgilidir. Yüzeyel hafif lezyonlarda tek bir seansla çok iyi sonuçlar alınır. Ama kistik akne sonrası çok derin lezyonu olan yüzlerde en az üç-dört seans farklı tedavilerle kombine işlemlerin yapılması gerekebilir. Ten bronz ise ten çok fazla soyulmaz. O yüzden bu tip tedaviler sonbahar veya kış aylarında planlanır. Bu aylarda başlanıp bir-iki ay arayla, bazen 15-20 gün arayla, kişisel tercihlere bağlı olarak tedavi uygulanır. Ama genellikle bir ay arayla bu işlemler yapılır. Bronz tenin tercih edilmemesinin nedeni ise hasarlı bir ten olmasıdır. Onun üzerine atış yapıldığında alttan lekelenme ve lekeli bir cildin oluşma olasılığı çok yüksektir. Bu durum da lazerin yan etkilerini arttırabilir. Bu yan etkiler ise yanık oluşumu şeklinde olabilir. Bu tarz riskleri minimuma indirmek için bronz tenlerde tedaviden önce beklenir.”

. Lazer operasyonları ten renkleri arasında da fark eder mi?
“Ten rengine göre uygulanan lazerin enerji düzeyleri değiştirilir. Ama güneşin ortaya çıkarttığı bronzluk ile kişinin genetik yapısı arasındaki bronzluk biraz farklıdır. Esmer bir kişiye de günümüz teknolojisi ile rahat bir şekilde lazer uygulanabilir. Ama farklı dalga boyları ve farklı enerjiler kullanılır.”

. Derin akne izleri kişinin sosyal ilişkilerini, iş ilişkilerini derinden etkileyen bir problem. Bu akne izleri tamamen ortadan kalkabiliyor mu?
“Son beş yıllık yeni tedavi yöntemleriyle yüzde 80-90 iyi sonuçlar alınmaktadır.”

RADYO FREKANS YÖNTEMİNİN LAZERDEN FARKI

. Radyo frekans yönteminin lazer yönteminden nasıl bir farkı vardır? Radyo frekans yöntemi akne izleri dışında ciltteki başka hangi problemlerde kullanıyorsunuz?
“Fraksyonel lazer ile cilt soyulur. Radyo frekans yönteminde ise bir soyma işlemi yapılmaz. Cildi radyo frekans işlemi ile ısıtılır. Orta deriye bir takım enerjiler verilir. İğneli radyo frekansta, altın iğnelerle en üst tabaka cildi geçilir ve enerji iletilmek istenen tabakaya iğne ucu ile direkt iletim sağlanır. Bu tedavi hem akne izlerinde hem de cilt sarkmalarında çok faydalıdır. Özellikle boyun ve çene hattındaki sarkmalarda radyo frekansın sonuçları çok başarılıdır.”

. Yaşlı ve yorgun gösteren sarkma ve kırışıklıklardan kaç seansta kurtulmak mümkün?
“40-50 yaş grubunda bu sarkmalar başlar. Yılda üç seans uygulama yapmak çok tatmin edici sonuçlar doğurur. Bu üç seans ayda bir olarak uygulanır. Daha sonra ihtiyaç durumda 6-7 ay sonra tek seansla yine bir toparlanma elde edilebilir.”

. Radyo frekans yöntemi lazer gibi yazın çok tercih edilmeyen bir yöntem midir?
“Radyo frekans, güneşle çok fazla alakalı değildir. Yaz ve kış aylarında rahatlıkla yapılabilir. Bu yüzden lazerden biraz daha avantajlıdır.”

‘‘LAZER, HEKİM OLAN BİR KLİNİKTE UYGULANIR’’

. Kişiler lekelerden, istenmeyen tüylerden veya kırışıklıklardan kurtulma amacı ile lazer ya da radyo frekans tedavisi olmadan önce doktor veya merkez seçerken nelere dikkat etmelidirler?
“Lazer, ancak hekim olan bir klinikte uygulanabilmektedir. Bu yönetmeliklerde de belirtilmiştir. Bu çok önemlidir. Epilasyon için de hekim olan bir lazer merkezine gidilmelidir. Tercihen de hekimin dermatolog ya da plastik cerrah olması gerekmektedir. Eğer epilasyon amacı ile yapılıyorsa hekimin görüp belli enerjileri test ettikten sonra bir estetisyen yardımı ile epilasyon uygulanabilir. Ama epilasyon dışındaki bütün lazer uygulamaları mutlaka hekim tarafından uygulanmalıdır.”

. Lazer tedavisinin uygulanamayacağı bir hasta grubu var mı?
“Kan sulandırıcı gibi ilaçlar konusunda herhangi bir tedbir almaya gerek yoktur. Belli endikasyonlarda özellikle hamilelerde lazer çok fazla uygulanmamalıdır. İlk üç-dört aylık gebelik durumlarında lazer yapılmamalıdır. Radyo frekansı da aynı şekilde hamilelik döneminde uygulamamak gerekir.”

. Son olarak neler önermek istersiniz?
“Sonbahar ve kış ayları cilde son derece iyi yatırımlar yapabilecek dönemlerdir. Leke tedavisi veya epilasyon gibi konulardaki sorunlar bu dönemlerde gayet rahat çözülebilir. Bu tür işlemleri bir hekim kontrolündeki merkezlerde yapılması daha faydalı olacaktır.”


İçeriği Paylaşın