Saç Dökülmesinin Tedavisi ve Saç Ekimi

Saç Dökülmesinin Tedavisi ve Saç Ekimi

Saç Dökülmesinin Tedavisi ve Saç Ekimi

Bizi Takip Et


Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?  Saç ekimi nedir? Saç ekiminde hangi yöntemler kullanılır? Saç ekimi nasıl yapılır? Hastanede yatmayı ve anestezi gerektirir mi? Nakilden ne kadar süre sonra saçlar çıkar? Saç ekimi sonrasında iz kalır mı? FUE yöntemi ile saç ekiminin avantajları nelerdir?

Medikal Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, saç dökülmesinin tedavisi ve saç ekimi hakkında merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı.

SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜR?

. Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
“Saç dökülmesi, skatrisyel ve non skatrisyel olarak 2 şekilde sınıflandırılır. Skatrisyel dökülmelerde özellikle ciltte bir deri hastalığı vardır. Bu hastalık tedavi edilse bile bu alandan tekrar saç çıkışı gözlenmez. Ancak non skatrisyel grup, ülkemizde en sıklıkla bazı vitamin ve mineral eksikliklerinde görülür. Bunlar demir eksikliği, B12 eksikliği, biotin eksikliği, çinko eksikliğidir. Bu eksiklikler yerine koyulduğun rahatlıkla saçlar çıkar. Ayrıca kozmetik olarak sorun oluşturan erkek tipi, kadın tipi kellikleri de sayabiliriz.”

SAÇ EKİMİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

. Saç ekimi nedir? Saç ekiminde hangi yöntemler kullanılır?
“Saç ekimi, kişinin kendi ensesinden alınarak, genetik olarak dökülmeyen saçların ön bölgeye ekilmesi işlemidir. İlk kez 1950’li yıllarda Amerikalı bir dermatolog tarafından geliştirilmiştir. O dönemde 4 bin metrelik panç aletleriyle alınan arka tarafta genetik olarak dökülmeyen saçlar ön tarafa naklediliyordu. Ancak bunlar yuvarlak ve görüntü olarak kötü bir görünüme sahipti. Bu nedenle 1990’lı yıllarda foliküler unit transplantation denilen bir yöntem geliştirildi. Bu yöntemde yine ense bölgesinden genetik olarak dökülmeyen saçlar çizgisel olarak alındı ve ön taraflara ekildi. Bu yöntemde özellikle yaz aylarında kısa saç modeli tercih eden hastalarda arkada çizgisel izler oluyordu. 2000’li yıllarda mikro greftleme yöntemleri geliştirildi. Buna FUE yöntemi (Follicular Unit Extraction) denir. Bu yöntemde ise özellikle saçlar folikül denilen köklerinden alınarak 2’li-3’lü demetler halinde ön taraflara ekilir. Kozmetik olarak çok daha güzel bir görüntü meydana gelir.”

Dr. Kemal Tekeş

1 GÜNDE SAÇ EKİMİ

. Saç ekimi nasıl yapılır? Hastanede yatmayı ve anestezi gerektirir mi?
“Saç ekimi için gelen kişi öncesinde dermatolojik yönden değerlendirilir. Saçlı derisinde herhangi bir cilt hastalığı, ekime engel teşkil edecek bir yara var mı bakılır. Özellikle ense bölgesindeki saçların yoğunluğunun ekim için yeterli olup olmadığı, ekime engel olacak ilaç alerjisi, sistemik bir hastalığı ve sürekli kullandığı bir ilacının var olup olmadığı değerlendirilir. Hasta ekim için uygun şartlara sahipse genel kan tahlilleri yapılarak özellikle karaciğer, böbrek ile ilgili bir rahatsızlığa, vitamin-mineral eksikliğine bakılır. İşlem hastanede ve ameliyathane şartlarında yapılır. Özellikle ensede genetik olarak dökülmeye dirençli olan alana (greft alınacak alana) ve ekimin gerçekleştirileceği alana lokal anestezi uygulanır. Öncesinde saçlar 1 mm kalacak şekilde traşlanır. Sonrasında, ucunda 1 mm daha küçük, yuvarlak silindirler bulunan ve mikro motor denilen cihazla  greftler alınır ve uygun ortamlarda toparlanır. Daha sonrasında ekim yapılacak alanlarda minik enjektör ucu kadar delikler açılır ve her bir deliğe bu saçlar yerleştirilir. 1 seansta yaklaşık 3 bin ila 6 bin arasında saç folikülü alınarak her bir santimetrekareye 30 ila 60 tane olacak şekilde ekim gerçekleştirilir. Bu işlem yaklaşık 6-8 saat arasında tamamlanır. Tercihen hasta 1 gece gözetim altında bulundurulur. Ertesi gün saçları aldığımız bölgeye pansuman yapılarak hasta uğurlanır.

DOĞAL SAÇLARA SAHİP OLMA SÜRESİ BİR YIL

. Nakilden ne kadar süre sonra saçlar çıkar? Saç ekimi sonrasında iz kalır mı?
“Nakilden ortalama 1-1,5 ay sonra ekilen saçların bir kısmı dökülür. Bu dönemde hasta ekilen saçlarının tutmadığı görüşüne kapılabilirler. Ancak 1-1,5 ay sonra dökülen saçların yerine yenileri çıkmaya başlar. 6 ayda tam çıkış meydana gelir. 1-1,5 yıl içerisinde de tamamen doğal saçlara sahip olunur.”

. FUE yöntemi ile saç ekiminin avantajları nelerdir?
“FUE yönteminde özellikle küçük küçük noktalar şeklinde saçların kökleri alınarak ön taraflara ekilir. Ekilirken özellikle saçlı derinin orijinal sınırına sadık kalınır ve saçların çıkış yönüne de uygun olarak ekilir. Ekildikten birkaç gün sonra özellikle saçların alındığı alanlarda çok hızlı bir kapanma meydana gelir. Herhangi bir iz kalmaz. 10 gün sonra kişi normal yaşantısına tamamen dönebilir. 1-1,5 ay sonra da istediği aktivitede bulunabilir.”

. Yurt dışından gelen hastalar saç ekimi için ne kadar süre ayırmalıdır?
“Yurt dışından gelen bir hasta saç ekimi işlemi için 3 gününü ayırmalıdır. Özellikle ekimden 1 gün sonra ilk pansumanı yapılır. 3. günde de yıkaması yapılarak evine uğurlanır.”


İçeriği Paylaşın