Ekran Mesafesi Nasıl Hesaplanmalı?

Ekran Mesafesi Nasıl Hesaplanmalı?

Ekran Mesafesi Nasıl Hesaplanmalı?

Bizi Takip Et


Ekrana çok yakın ya da çok uzaktan bakmanın zararlarını anlatan Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Levent Akçay, “Doğru mesafe ayarlanamazsa göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir” dedi.
Televizyon seyretmenin ya da bilgisayar karşısında vakit geçirmenin gözleri bozmadığını belirten Dr. Akçay, sözlerine şöyle devam etti: 

“Çok yakın televizyon izleme ya da gereğinden fazla uzaktan izleme görsel açıdan kötü bir netleştirmeye yol açacağından göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı hatta mide bulantısına neden olabilir. Kişide kırma kusuru yani görme bozukluğu da varsa bu şikayetler daha da artacaktır. 

İdeal televizyon izleme uzaklığı da ekran boyutuna göre ayarlanmalıdır. Hesaplaması oldukça kolaydır. Hesaplama için baktığınız ekranın dikdörtgenin bir köşesiyle çaprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına gelen ‘ekran büyüklüğü’ baz alınır. Bu ölçü 2  ya da 2 buçuk ile çarpıldığında ideal uzaklık elde edilir. Örneğin 106 cm ekranda 2 ila 2 buçuk metre uzakta durmak idealdir.”

Aynı hesaplamanın bilgisayar ekranı için de yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Akçay, “Genelde televizyon uzaklığı iyi ayarlanıyor ancak bilgisayar ekranını ayarlamakta sıkıntı yaşanıyor. Çoğu kişi, bilgisayara çok yakın çalışıyor. Bu nedenle de gün sonunda gözlerde ağrı, yorgunluk, baş ağrısı duyuluyor” dedi.

ÇOCUKLAR DAHA YAKINDAN İZLEYEBİLİYOR

Dr. Levent Akçay, çocukların televizyonu çok daha yakından izleyebildiklerini belirterek anne babaları uyardı:

“Çocuklar kısa kol boyuna sahip olduğundan ve yakın-uzak arasında çok rahat uyum yapabildiklerinden dolayı televizyonu yakından izlerler. Önlerindeki ekrana dokunma isteği nedeniyle televizyona yakın oturmak isterler. Ayrıca, çocukların uzak ve yakın bakışları arasındaki uyum gücü erişkinlere göre  yüksektir. Yani çok yakındaki ve uzaktaki cisimleri erişkine göre daha rahat netleştirirler. Bu durum çocuğunuzun miyopi olduğu anlamına gelmez. Ancak yine de şüpheleniyorsanız, ders yaparken ya da bir şekil çizerken çocuğunuzun durumuna bakın. Eğer çocuk, deftere kapanarak çalışıyorsa miyop ya da astigmat olabilir.”


İçeriği Paylaşın