Elmacık Kemiği (zygoma) İmplantları

Elmacık Kemiği (zygoma) İmplantları

Elmacık Kemiği (zygoma) İmplantları

Bizi Takip Et


Elmacık kemiği (zygoma) implantı nedir? Elmacık kemiği implantı nasıl yapılır? Elmacık kemiği implantı kimlere yapılır? Elmacık kemiği implantı sonrasında nelere dikkat edilmeli? Geçici protezlerdeki kırıklar implant kaybına neden olur mu? Elmacık kemiği implantlarının avantajları nelerdir? Üst çenede kemik kaybının nedenleri nelerdir? Elmacık kemiği implantlarında süre nedir? İmplant dişlerin bakımı nasıl olmalıdır? Elmacık kemiği implantları kimlere yapılamaz?

Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özgür Erdoğan elmacık kemiği implantları hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Elmacık kemiği (zygoma) implantı nedir?
“Elmacık kemiği implantları, üst çene içerisinde hiç dişi olmayan ve üst çenesinde ciddi miktarda kemik yıkımı olan hastalar için uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu implantlardan destek alan protezlerle hastaların tam dişsizlik problemi çözülür. Bu implantlar, özellikle boyutları ve uygulama şekilleri açısından, geleneksel implantlardan farklılık gösterir. Başarılı sonuçları görüldükten sonra son yıllarda kullanımı artmıştır. Birtakım avantajlar sağladığı için son derece kullanışlı bir implant modeli tedavi şekli olarak günümüzde tercih edilmektedir.”

DİŞ İMPLANT TEDAVİSİNDE YENİ DÖNEM

. Elmacık kemiği implantı kimlere yapılır?
“Elmacık kemiği implantları, özellikle üst çene içerisinde hiç dişi olmayan ve geleneksel implantları yerleştirecek miktarda kemiği bulunmayan hastalarda tercih edilir. Normal implant yerleştirildiği için dental implantın önünde ve arkasında belli bir miktarda kemiğe ihtiyaç vardır. Üst çenede de birtakım anatomik boşlukların, özellikle maxillaris sinüs boşluğu ve burun boşluğu gibi yapıların büyümesinden dolayı hastalar uzun süre dişsiz kalırlar. Bu dönemde gelişen çene kemiğindeki yıkımdan dolayı normal implant tedavisi uygulanamaz. Bu tip durumlarda normalde kemik ilavesi işlemleri veya sinüs lifting denilen sinüsü kaldırma müdahaleleri gibi müdahalelerle tedavi etmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda yıkım o kadar ileri hale gelir ki bunları yapmak bile mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda elmacık kemiği implantları tercih edilir.”

NORMAL İMPLANTLARDAN FARKI NE?

. Elmacık kemiği implantlarının normal implantlardan farkı nedir?
“Elmacık kemiği implantlarının yapı olarak daha uzun destek aldığı kemik, elmacık kemiği bölgesidir. İşlem tamamen ağız içerisinden gerçekleştirilir. Damak, çene kemiği açığa çıkartılır ve ağız içerisinden elmacık kemiğine doğru ilerletilerek yerleştirilir. Bu şekilde destek elmacık kemiğinden alınır.”

. Tamamen dişsiz veya birkaç tane dişi olan hastalarda kaç tane implant kullanılır?
“Hiç dişi olmayan bir hastada en az 2 tane elmacık kemiği implantı ve ön taraflara 2 veya 3 tane implant kullanılabilir. İmplant sayısı hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. En azından her hasta için 2 implant tam dişsiz hastalar için 2 elmacık kemiği implantı kullanmak gerekir.”

AYNI GÜN İÇİNDE İMPLANT UYGULAMASI

. Elmacık kemiği implantları uygulama süreci nasıl ilerler?
“Müdahale genel anestezi altında yapıldığı için öncelikle hastanın akciğer problemi, kalp problemi gibi durumları değerlendirilir. Bunlar uygunsa çene kemiğinin yapısı değerlendirilir ve elmacık kemiği bu tarz işlem için uygunsa operasyona alınır. Bu tedavinin bir avantajı bekleme süresinin kısa olmasıdır. Normalde implantlar yerleştirildikten sonra 2-3 ay kemikle kaynaması beklenir. Ancak burada kullanılan implantların tipi biraz daha uzun olduğu ve daha iyi destek alabildiği için işlemle aynı gün veya işlemden bir gün sonra hastaya protezi takılabilir.”

Doç. Dr. Özgür Erdoğan

ELMACIK KEMİĞİ UYGULAMASININ AVANTAJLARI

. Elmacık kemiği implantlarının, kemik uygulamaları ya da sinüs lifting yöntemlerinden farkı nedir?
“Kemik ilavesi işlemleri yapıldığında 4-5 ay kadar beklendikten sonra implantları yerleştirmek gerekir. Bir 4-5 ay kadar daha beklendikten sonra da protezler takılır. Ama bu neredeyse bir  seneyi bulan bir süreçtir. Zygoma implantlarının en büyük avantajı zaman kazandırmasıdır. Hasta dişsizken hazırlanan protez, implantlar yerleştirildikten sonra aynı gün veya bir gün sonra hastaya takılır.”

. Uygulama sonrası hastanede kalmak gerekir mi?
“Genellikle aynı gün hasta taburcu edilir. Ama bazen hastanın sistemik durumu bir gün yatmasına ihtiyaç duyabilir. Çünkü biraz ileri yaş grubu hastalardır.”

. Sağlık turizmi açısından bu tür uygulamaların üniversite hastanelerinde yapılıyor olması kolaylık sağlıyor mu?
“Elmacık kemiği implantları özellik isteyen bir tedavidir. Bu konuda eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Cerrahiler titiz müdahaleli, özel işlemler gerektirdiği için bunların daha donanımlı imkanları olan üniversite hastanesinde olması, alanında uzman kişiler tarafından yapılıyor olması önerilir.”

İMPLANTLARA TİTİZ BİR BAKIM ŞART

. İmplant dişlerin bakımı nasıl olmalıdır?
“Her ne kadar implantın kendisi çürümüyor olsa da eğer bakım olmazsa çevresindeki dokularda yıkım meydana gelir. Diş eti ve kemik dokularında yıkımlar olur. Çok iyi bakmak çok iyi temizlemek gerekir. Hem diş fırçası hem diş ipleriyle veya daha farklı tipte fırçalar da kullanarak bakımları yapılmalıdır. Aksi taktirde implantların kaybı söz konusu olur.”

. Elmacık kemiği implant uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?
“İlk hafta cerrahi bir müdahale olduğu için bir miktar sıkıntı olacaktır. Bu dönem hastanın bazı ilaçları kullanması gerekir. Ayrıca birtakım ağız içi bakım önerilerimiz olur. Hasta tüm bu uyarıları uygular ve işlem de düzgün bir şekilde yapılırsa 10 gün içerisinde normal hayatına dönebilir.”

. Elmacık kemiği (zygoma) implantları herkese uygulanabilir mi?
“Diyabetli hastanın diyabeti kontrol altında değilse cerrahi işlem için uygun bir hasta değildir. Yine kanama hastalıkları açısından bakacak olursak hastanın ilaç düzenlemeleri yapılmadan bu tip işlemlere girmemesi gerekir. Genel sistemik hastalığı kontrol altına alınan birçok hastaya elmacık kemiği (zygoma) implantları yapılır.”

DİŞLERİN VE ÇENE KEMİKLERİNİN KAYBINA YOL AÇAN SEBEPLER

. Hiç diş olmamasına ve  üstte kemik kaybına neden olan problemler nelerdir?
“Diş kaybına neden olan en büyük faktör dişlere iyi bakılmamasıdır. Genellikle diş kayıplarının sebebi çürükler ya da diş eti problemleridir. Dişler zamanla ya kendi dokusundaki kırıklar veya diş eti problemlerinden dolayı bir şekilde kemikler yok olur ve sallanmaya başlar ve dişler kaybedilir. Ama diş kayıplarını hızlandıran birtakım sistemik sorunlar da olabilir. Örneğin kontrol edilemeyen diyabette doku biraz daha fazla reaksiyon verdiği için daha hızlı bir şekilde kemik ve diş kayıpları söz konusu olur.”

“DİŞ EKSİKLİKLERİ BESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

. Diş eksiklikleri estetik görünüm dışında genel sağlığımızı nasıl etkiler?
“Diş eksiklikleri öncelikle beslenmeyi çok ciddi bir şekilde etkiler. Düzgün bir şekilde beslenilmemesi de genel sağlığımızı ciddi şekilde etkileyecektir. Bu estetik görünümden daha önemli bir problemdir. Normal çiğneme fonksiyonumuzu yerine getiremediğimiz zaman mide problemleri meydana gelecektir.”

. Bu tedavileri SGK karşılıyor mu?
“SGK bu tedavileri çok limitli endikasyonlar için karşılamaktadır.”

. İmplant ve diğer ağız-diş tedavileri için daha çok hangi ülkelerden hastalar geliyor?
“İmplant ve diğer ağız-diş tedavileri için daha çok Almanya, Fransa ve İsviçre’de yaşayan vatandaşlarımız gelmektedir. Cerrahi işlemleri yapıldıktan bir süre sonra tekrar geri dönmeleri gerekiyor. Birkaç ay kemikte kaynamayı beklediğimiz süreç oluyor. Tekrar geldiklerinde de protezleri takılıyor. Zygoma/elmacık kemiği implantlarında ise bekleme süresi yok. Yurt dışından gelen hastanın 1 hafta 10 gün bu tedavi için süre ayırmaları gerekir. Çünkü önce  ölçüleri alınacak, protezler yapılacak ve ameliyat sonrası da protezi takılacaktır. Birkaç gün de kontrol etmemiz gerekecek. Bir de belli dönemlerde mutlaka kontrole gelmesini tavsiye ediyoruz.”

. Kontrol takiplerinin yapılmaması ne gibi sorunlara yol açar?
“Dental implantlar, mutlaka takip edilmesi gereken bir tedavidir. Birtakım problemlerle karşılaşmamak için hastaların kontrole gelmeleri çok önemlidir. Bir sıkıntı olduğu zaman hemen müdahale etmemiz gerekebilir. O yüzden problemler büyümeden önlemini alabilmemiz adına hastalara kontrole gelmeleri tavsiye edilir.”


İçeriği Paylaşın