Estetik Diş Dolguları Nedir Nasıl Yapılır?

Estetik Diş Dolguları Nedir Nasıl Yapılır?

Estetik Diş Dolguları Nedir Nasıl Yapılır?

Bizi Takip Et


Dişler insan sağlığını etkilediği kadar, dış görünümle sosyal hayatımızı da yakından ilgilendiriyor. İyi görünen bir diş ile insanlar kendilerini daha rahat hissediyor. Estetik diş dolguları, başta ayrık dişler olmak üzere görünümdeki bozuklukları ortadan kaldıran işlemlerden biri. Estetik diş dolguları nelerdir? Ön dişlerde yapılan estetik dolgu uygulamaları nasıl yapılır? Dişlerdeki ayrıklardan kurtaran günübirlik tedaviler… Dişlerdeki sararmanın kesin çözümü var mı? Birkaç saatte beyaz ve düzgün dişler nasıl mümkün? Estetik diş dolgularının bakımı nasıl yapılmalı? Estetik diş dolgularının ömrü ne kadar? Estetik diş dolgusu olanlar nelere dikkat etmeli? Dijital diş tasarımı nedir? Sağlık turizminde ağız ve diş tedavilerinin yeri nedir?

Estetik diş dolguları hakkında merak edilenleri Hospitadent Mecidiyeköy Diş Hastanesinden Diş Hekimi Tankut Seber Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Estetik diş dolguları nelerdir, nasıl bir yöntemle yapılır? 
“Estetik dediğimizde önemli unsurlardan biri doğal görünümü olabildiğince taklit eden, hatta bazen doğal görünümü biraz daha üst seviyeye taşıyan işlemlerden bahsediyoruz. Bu tanım altında diş hekimliğindeki yansıması, uzun zamandır bizim kullandığımız kompozit dolgularla önemli yer tutuyordu. Halen de kullanılıyor. Dolgularla diş rengini, ağız-diş estetiğini bir nebze üst seviyeye taşımaya gayret ediyorduk. Kompozit dolgular yanında günümüzde daha modern, daha gelişmiş yöntemler de uygulanmaya başladı. Bunlar yine eskiden uyguladığımız gibi kompozit dolgularla aynı gün içerisinde yaptığımız restorasyonlardan başlayıp, dişlere ikinci bir seansta yapıştırdığımız porselen lamine veneerlere kadar geniş bir yelpazedeki uygulamalardır.”

TEK SEANSTA ESTETİK DİŞ DOLGULARI YAPIMI

. Bütün estetik diş dolgularının ortak özelliği günü birlik yapılıyor olmaları mıdır?
“Bazı yöntemler hariç genellikle işlemler tek seansta bitirilir. İndirekt restorasyonlar dediğimiz, basitçe açmak gerekirse; ağız içinde hazırlanmak yerine ağız dışında hazırlanıp daha sonra yapıştırılan bazı uygulamalarımız var ki bunlar birden fazla seansta yapılır. Birden fazla seansta yapılanlara bizim yaprak porselen denilen lamine veneerlerden arka bölgelerde uyguladığımız porselen indirekt inley veya onley dolguları örnek gösterebiliriz.

Bunları açmak gerekirse, yaprak porselen aslında adından da anlaşılacağı gibi, dişin üst yüzeyinde hemen hemen hiç veya çok az bir aşındırma yapılarak dişin sadece ön yüzeyine yapıştırılan uygulamalardır. Genellikle porselenden yapılır ama daha önce kompozit malzemelerden de yapılıyordu. Porselenden yapılanlar daha iyi performans gösteriyor. Bunlar diş yapısındaki ön diş dizisindeki hafif ve orta seviyedeki birtakım kusurların örtülmesinde, dişlerin arasındaki aralıklar olsun, dişlerdeki pozisyon bozuklukları olsun bir nebze olsun kapatmamızı sağlayan işlemlerdir.”

Diş Hekim Tankut Seber

AYRIK DİŞLERE KOMPOZİT DOLGU ÇÖZÜMÜ

. Sözünü ettiğiniz kompozit dolgu hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
“Dişler arasındaki boşluklara biz bilimsel olarak diastema diyoruz. Bu boşlukların kapatılmasında bizim birincil silahımız kompozitler. Kompozitler uzun zamandır kullandığımız, güvenilir, gayet tutarlı malzemelerdir fakat diğer daha kararlı olan porselen malzemelere göre bazı dezavantajları vardır. Kompozitler çok iyi cilalanabilir, diş görünümünü çok güzel yansıtabilirler. Diğer yandan porselenler kompozitlerden bu konuda biraz daha iyiler.

Kompozitlerle ilgili bir durum da sigara… Türkiye maalesef sigara kullanımının çok yoğun olduğu, çay-kahve tüketiminin çok olduğu bir ülke. Kompozitler çok iyi cilalanmadığı takdirde, bu tarz alışkanlıklardan kaynaklanan renkleşmeleri göstermeye başlayan malzemeler. Burada dikkat çekmek istiyorum bu durum çok iyi cilalanmadığı takdirde ortaya çıkıyor. Çok iyi cilalandıkları zaman dahi bazı vakalarda diş ile kompozit dolgunun başladığı alan arasında, tam sınırda renkleşme görülebiliyor. Hastalarımız, kompozit dolgu yaptırdım ama 3 yıl geçti dişle dolgu arasında küçük bir kahverengi bir çizgi var diyebiliyor. Çünkü görünür oluyorlar. Porselen restorasyonlarda gerek arka bölgelerde uyguladığımız inley-onleyler olsun, gerek ön bölgelerde uyguladığımız yaprak porselenler, lamine veneerler olsun biraz daha bize bu konuda avantaj sağlıyor.”

. Estetik dolgu işlemlerinde anestezi kullanılıyor mu?
“Anestezi zaten bizim uyguladığımız işlemlerin çoğunda kullanmak zorunda olduğumuz bir şey. Diş ile ilgili işlemler ağrılı olabiliyor. Hasta konforunu sağlamak adına işlemlerimizin çoğunu anesteziyle yapıyoruz ve işlem sırasında hastaların hiçbir şey hissetmesine müsaade etmiyoruz.”

.Estetik diş dolgularının ömrü ne kadardır?
“Kompozit dolguların ömrü literatürde 5 ile 8 yıl arasında hastada kalması gerekir. Restorasyonun ömrü-dolgunun ömrü dediğimizde bu aslında kişiye bağlı değişebiliyor. Kişinin çok fazla sıkma, gıcırdatma huyu varsa dolgunun ömrü kısalabilir. Porselen restorasyonlar az önce de bahsettiğimiz inley-onleyler, arka bölgelerde uyguladığımız, aşınma dirençleri daha fazla olduğu için iyi yapıldıkları takdirde kompozit dolgulardan biraz daha fazla uzun ömürlü olmaları doğal tabii.”

ESTETİK DİŞ DOLGULARINDA BAKIM

. Estetik diş dolgularının kontrolleri yapılmalı mı? nelere dikkat edilmeli?
“Hastalarıma genellikle şunu söylüyorum: Tanrı yapısı dişin bile çürümesi söz konusu ise bizim yaptığımız işlerin belli bir ömrünün olması gayet kabul edilebilir bir gerçek. Hastaların böyle bir yanılgıya (çok uzun süre kalacakmış gibi) düşmeleri gayet doğal. Ben hastalarıma mümkün mertebe düzenli kontrol alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum. Çünkü siz ne kadar güzel bir sistem kurarsanız kurun, düzenli kontrolle o yaptığınız işte olabilecek potansiyel sıkıntıları tespit edemezseniz. Kontrol edilmeyen ufak aksaklıklar problem yarattıklarında telafi edilmesi daha zor oluyor. O yüzden ben mümkün mertebe hastalarıma 6 aylık veya ağız hijyeni iyi olan bir hastaysa senelik düzenli kontrolleri oturtmayı daha çok tercih ediyorum.”

. Dijital tasarımdan bahseder misiniz? Estetik diş dolgularında dijital tasarım uygulanıyor mu? Nasıl bir uygulama dijital tasarım?
“Az önce de bahsettiğim gibi bizim yaptığımız işlemler mesela indirekt işlemler, inleyler, onleyler, yaprak porselenler artık dijital tasarımla yapılabiliyor. Daha önce geleneksel yöntemler uygulanıyordu. Nedir geleneksel yöntem? Dişte gerekli hazırlık yapıldıktan sonra bir ölçü alınması ve bir laboratuvara gönderilmesiyle başlıyordu. Sonra ikinci bir seansta hasta geldiği zaman ilk seansın sonunda yerleştirdiğimiz geçici dolguyu söküyorduk, ondan sonra laboratuvardan gelen restorasyonun dişe uyumunu yapıyor, düzeltme yapılması gerekiyorsa düzeltiyor ve yapıştırıyorduk.

Dijital tasarım, dijital imkanlar diş hekimliğinde çok gelişti. Biz çeşitli cihaz ve sistemleri kullanarak restorasyonları aynı gün içerisinde yapma fırsatını buluyoruz. Dijital diş hekimliğinden kastımız Cad/Cam sistemler. Basitçe bilgisayarlar ve yazılımlar sayesinde tasarım, bilgisayarla üretim sistemleri diyebiliriz. Bu sistemler önce mühendislik dallarında kullanılmaya başlanmıştı. Şimdi diş hekimliğine de uyarlanmaya başladı.

Diş hekimliği uygulaması şöyle: Biz porselen restorasyon için bu gerek inley olsun gerek onley olsun veya lamine olsun bunlar için dişi hazırladıktan hemen sonra, ölçülerini eski yöntemlerle, hastaların tabiriyle macunla ağız içinden almak yerine, optik bir alıcıyla, optik bir okuyucuyla alabiliyoruz. Bu aldığımız ölçüler özel bir yazılıma sahip cihaz aracılığıyla bilgisayara aktarıp, bilgisayar ortamında restorasyonları tasarlıyoruz. Sonra bu tasarım ile yine bilgisayar destekli olarak uygulanacak malzemenin hazırlanmasını sağlayabiliyoruz.”

. Yurt dışından çeşitli estetik işlemler için çok sayıda hasta geldiği biliniyor. Peki estetik diş dolgusu için hangi ülkelerden hastalarınız geliyor?
“Yurt dışında bize göre daha maliyetli olan protetik işlemler için, implantlar için yurt dışından çok hastamız geliyor. Özellikle Avrupa ülkelerinden; gerek orada yaşayan Türkler, gerek onlarla iletişim içerisinde olan o ülke vatandaşları olsun Türkiye’ye yoğun bir şekilde geliyorlar. Avrupa haricinde Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan da hastalarımız geliyor. Şahsen konuşmak gerekirse, benim Amerika’dan tutun Kore’ye kadar hastalarım oldu.”

.Yurtdışından gelen hastalar estetik dolgu yaptırmak istediğinde süreç nasıl ilerliyor?
“Hastanın mevcut ağız hijyeni önemli. Ağız hijyeni iyi olan hastada ben aynı gün içerisinde kesimleri yapıp, restorasyonları hazırlayıp, aynı gün içerisinde yapıştırma şansım var. Diş eti problemi olan hastalarda bu biraz daha uzun sürebiliyor çünkü önce diş eti tedavisi gerekiyor ki protetik işlemleri rahat kanama olmadan yapabilelim.”

. Yurtdışından gelen hastalara yönelik bilet vb. teşvikleriniz var mı?
“Evet, biz kurum olarak sadece yurt dışından gelen hastaların uçak biletlerini karşılamakla kalmıyoruz, ilk geldikleri gün kalacakları otellere shuttle ile transfer hizmetlerini de ayarladıklarımız oluyor. O hastaların bize iletişime girdikleri zaman bu tür teşvikler hakkında bilgi alabilirler.”


İçeriği Paylaşın