Fibromiyalji İle Başa Çıkmanın Yolları

Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy, fibromiyalji ile başa çıkmanın yollarını anlattı.

Fibromiyalji İle Başa Çıkmanın Yolları

Bizi Takip Et


Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan fibromiyalji; tükenmişlik sendromu, kronik ağrı sendromu veya kronik yorgunluk sendromu olarak tanımlanabilir. Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, uyku düzensizlikleri ve bazen de spastik kolit dediğimiz tuvalete çıkma problemlerinin eşlik ettiği kronik bir hastalıktır.

Özellikle kadınların en büyük sağlık sorunlarından biri olan görünmez hastalık olarak da bilinen fibromiyaljiden kurtulamıyorsanız onunla nasıl yaşayabileceğinizin ipuçlarını Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy anlattı.

STRESTEN KURTULAMIYORSANIZ ONU YÖNETMEYİ ÖĞRENİN

Stres, fibromiyaljinin belirtilerini tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Stresi en aza indirerek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Stresten kurtulmak zor diyorsanız stres azaltıcı etkisi kanıtlanmış olan yoga, meditasyon gibi yöntemleri tercih edebilirsiniz. Gerekirse psikoterapist ile görüşmekten çekinmeyin.

NOT DEFTERİ TUTUN

Fibromiyalji kişinin odaklanmasını da olumsuz yönde etkilediği için mutlaka yapacaklarınızı, önemli telefon numaralarını, alışveriş listelerini, arkadaşlarınızın adlarını içeren not defteri tutun.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN VE UYKUNUZA DİKKAT EDİN

Yürüme gibi düzenli ve düşük yoğunluklu egzersizler fibromiyaljinin en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Bu stresinizi azaltarak fibromiyalji üzerinde kontrol duygunuzu artırabilir. Sizin için en uygun olan egzersiz programı hakkında hekiminiz ya da fizyoterapistle konuşun.

SICAK BANYO YAPIN

Sıcak banyo gergin kaslarınızı gevşeterek ağrıyı azaltır, daha kolay hareket etmenize ve daha sağlıklı uykuya yardımcı olur.

KAFEİN İÇEREN GIDALARDAN UZAK DURUN

Kafein hem fiziksel hem de psikolojik olarak stresinizi tetikler. Kalp ve merkezi sinir sisteminizi uyararak, sinirlilik, anksiyete ve uykusuzluğunuzu artırır. Geceleri daha iyi bir uyku istiyorsanız öğleden sonra kafein kaçının. Çikolata, kahve ve çayları dikkatli tüketin.

KENDİNİZE HER GÜN ZAMAN AYIRIN

Fibromiyalji hayatınızı daha da karmaşık hale getirebilir. Bundan kurtulmak için her gün kendinize özel zaman ayırın. Bu kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

İŞ HAYATINIZI DAHA İYİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIN

Sağlığınızı düşünerek kendinize uygun bir iş bulun. Evden part-time çalışarak daha verimli olabiliyorsanız böyle bir iş bulmaya çalışın. Ofiste, konfor ve kolay erişim için çalışma alanınızı yeniden düzenleyin. Telefon kulaklığı, klavye desteği gibi ürünler vücudunuza daha az stres yüklenmesine yardımcı olur.

HASTALIĞINIZ HAKKINDA KONUŞUN

Fibromiyalji sizin ve çevrenizdekilerin stresini artırdığı için iletişim çok önemlidir. Her zaman güler yüzlü olamazsınız. Hastalığınızın belirtileri artış gösterdikçe ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Yaşadığınız sıkıntılar konusunda çevrenizden yardım istemekten korkmayın.

YATAK ODANIZI RAHAT BİR UYKU İÇİN DÜZENLEYİN

Eğer yeterli dinlenemediğinizi hissediyorsanız yatak odanızı en rahat edeceğiniz şekilde düzenleyin. Düzenli uyku saati belirleyin. Geç saatlere kadar bilgisayar ya da televizyon başında kalmayın. Bunun yerine rahatlatıcı müzik ya da uyku öncesi banyoyu tercih edebilirsiniz.

BİR GÜNLÜK TUTUN

Olayları takip etmek, faaliyetleri, belirtileri ve duygudurum değişikliklerinizi not etmek için bir günlük tutun. Günlüğünüz sayesinde hastalığınızın ne zaman ve nasıl tetiklendiğini daha çabuk fark edebilir; böylece tetikleyicileri ortadan kaldırmak veya etkisini azaltmak için başa çıkma stratejilerini öğrenmek için çalışabilirsiniz.

BİR DESTEK GRUBUNA KATILIN

Destek grupları, kronik bir hastalık olan insanların yaşamlarında önemli bir rol oynayabilir. Destek grupları, duygusal destek, bilgi ve başa çıkma için ipuçları sağlar.

Ve son olarak yukarıdaki ipuçlarına ek olarak düzenli hekim kontrolünüzü ve gerekiyorsa ilaç tedavinizi aksatmayın.


İçeriği Paylaşın