Futbol, Sağlığın Ve Cinselliğin Düşmanı Mı?


Bizi Takip Et


Sarı – kırmızı formalı çocuk, yeşil sahaya boynu bükük bir şekilde bakıyordu. Önce, Minik Galatasaray taraftarının gözlerindeki bu hüzne kilitlendim.

Sonra,  sarı lacivert formalarıyla tribünlerde mutsuzluğun esiri olmuş bembeyaz saçlı çifti fark ettim. Fenerbahçe’nin UEFA Kupası’dan elenmesinin yaşattığı derin acı, yaşlı çiftin gözlerinden okunuyordu.

Gazete HaberTürk’ün Spor Eki Fenerbahçe ile Galatasaray’ın UEFA Kupası’na veda etmesi haberini  işte bu iki muhteşem fotoğrafla veriyordu.

Cimbomlu çocuğun ve soğuk, yağmur, romatizma ağrısı demeden Fenerbahçe sevdasıyla Şükrü Saraçoğlu’na koşan yaşlı  çiftin gözlerine yerleşen hüzün… Kaybetmenin çaresizliğiyle kamburlaşan sırtlar… Hafif çatılan kaşlar…

Maçın bitiş düdüğü ile umutların bir anda son bulması işte böylesine ruhsal travma etkisi yaratıyor taraftalarda,  Aslında futbolla sağlık arasında çok yakın bir ilişki var. Futbol sadece ruh sağlığımızı değil, beden sağlığımızı da etkiliyor. Maçta heyecana dayanamayıp kalp krizi geçirenler… Tansiyonu  yükselip hastaneye kaldırılanlar…. Sevinçten bayılanlar… Gol heyecanı yaşayacağım derken tribünden düşüp ambulansla acilen hastaneye götürülenler…

Futbol iyi sonuçlar  alındığında  hastalıkların tedavisinde kullanılan  ilaçlar gibi yaratıyor. Mutluluk hormonu endorfin salgılanıyor atılan her golde, kazanılan her maçta, havaya kaldırılan her kupada… Tribünlerde onbinlerin tek ses, tek yürek olmasının yarattığı pozitif enerjinin, neşenin, coşkunun rüzgarları eve ve ofise de yansıyor.

Tuttuğu takımın başarısı erkeğin iktidarını da olumlu etkiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada  erkeklerin takımları gol attığı anda beyinlerinin cinsel uyarım ve tatmin duygusunun harekete geçtiği saptanmış. Glasgow’daki McLean Nörolojik Bilimler Ensitüsü’nün araştırması kapsamında futbol tutkunu erkeklerin beyin haritaları incelenmiş.  9 fanatik Glasgow Rangerz taraftarı arasında yürütülen araştırmada, futbol takımının kazandığı zaferlerin erkeklerde Viagra etkisi yarattığı belirlenmiş.

Peki ya, alınan başarısız sonuçlarda? İşte, o zaman futbol erkeklerin iktidarına en büyük darbeyi vuruyor. Tribünlerde ya da ekran karşısında seyrettiği maçı kaybeden erkek, cinsel arzusunu da, cinsel gücünü de yitiriyor.

Tabii, sadece cinsel hayatı  etkilemiyor futboldaki başarısız sonuçlar… Alınan mağlubiyetler, kaybedilen puanlar, yeşil sahada futbolcuların beceriksizlikleri karşısında “Kanser ettiniz bizi diye bağıranları düşünün… Futbolda taraftarların yaşadığı stresle kanserin ne ölçüde ilişkisi vardır bilemem ama kalp, damar hastalıkları açısından bir risk oluşturduğu kesin…

Hani derler ya “Bu maça kalp dayanmaz” diye. Elenmek ya da bir üst tura geçmek, kupayı almak ya da  rakibe kaptırmak gibi olasılıkların söz konusu olduğu stres katsayısı yüksek karşılaşmalarda futbol sevdalılarının kendinden geçmemesi mümkün mü?

Yeşil sahadaki amansız rekabeti izlerken önce kalp atışları hızlanıyor.
Gol yeme korkusu, rakip kaleyi bulmayan şutların, kaptırılan topların öfkesi, kazanılan penaltının ağlarla buluşup buluşmama heyecanı yüzünden tribünde hop oturup, hop kalkan taraftarın kalbinin ritmi de bu tempoyla düzensizleşiyor. Hakemin bitiş düdüğü bir kaybedişin habercisi ise kaşlar çatılıyor. Özellikle boyun bölgemizdeki tüm adaleler ok gibi geriliyor.

Profesyonel futbolcuların bazıları  bir gece kulübende sabaha kadar süren bir matem ayinine kendini kaptırırken (!), tutkulu taraftarlar  ise acıyı dibine kadar yaşıyor.  Maçta 90 dakika yaşanan stres,  baş ağrısından halsizliğe ve uyku sorunlarına kadar sağlık problemlerine yol açıyor. Boyun fıtığı, bel fıtığı bile ortaya çıkabiliyor. Rakip takımı destekleyen arkadaşların şakaları, alayları ile kaybetme duygusunun yarattığı aşırı sinirlilik hali de cabası…

Açıkçası bir Fenerbahçe taraftarı olarak bu sene sağlığım için Fenerbahçe’nin  maçlarına gitmiyorum. Guiza’nın kaçırdığı akıl almaz golleri,  orta sahada kaptırılan topları, koşmayan, pres yapmayan futbolcuları görünce tansiyonum yükseliyor.  Kaybedilen puanların öfkesi ve stresi yüzünden migren ağrısıyla uyanıyorum maçların sabahında…

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için kalp krizine ve yüksek tansiyona yol açan sigara, stres gibi risk faktörlerinden uzak durmayı öneriyorlar. Bu nedenle şu sıralar Fenerbahçe maçlarından uzak durmak benim için en doğru seçim olacak!

esrako@gmail.com


İçeriği Paylaşın