Gece Yarısından Önce Uyu, Sağlıklı Ol!


Bizi Takip Et


Kilonuz yerinde, kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı değerleriniz normal olabilir. Sağlıklı beslenip, egzersiz yapıyor olabilirsiniz. Gerçekte, tüm bunlar her şartta diğerlerinden çok daha sağlıklı olduğunuz anlamına gelir mi? Peki ya, uykularınız sağlıklı mı? Vücudunuzun biyoritmine göre yaşadığınızı söyleyebilir misiniz?

Çünkü kanser, kalp krizi, obezite gibi hastalıklardan korunmak için gece uykuda geçirdiğiniz süre, kaçta yatıp kaçta uyandığınız da son derece önemli.

18- 25 grubunda iseniz; uyku sürenizin 6 saatten az, 11 saatten fazla olmaması gerekiyor. 24-64 yaş grubunda iseniz günde 7-9 saat uyumalısınız. İleri yaş grubu olarak tanımlanan 65 yaş ve üstündekilerin uykuda geçirmeleri gereken süre ise 7-8 saat arasında.

Uzmanlar, özellikle gece 23.00’te yatağa girilmesini tavsiye ediyorlar. 23.00- 01.00 saatlere arasında melatonin salınımı en üst düzeye ulaşarak daha kaliteli bir uyku sağlanıyor. Bu dönemde stres hormonu salınımı da azaldığı için vücut gevşemeye başlıyor. Tansiyonumuz ve vücut ısımız düşüyor, uykuya daldıktan 10 dakika sonra kalp atış hızımız ve beyin aktivitelerimiz yavaşlıyor. Genetik olarak kodlanmış biyolojik saatimize göre yaşadığımızda, uykuda olmamız gereken zamanı; bilgisayar ya da televizyon başında veya  dışarda geçirmediğimizde; kanser gibi pek çok hastalığa karşı bağışıklık sistemimiz de güçlenmiş oluyor. Uykumuz kaliteli ve yeterli olduğunda kalp krizi geçirme riskimizin azaldığı da bilimsel bir gerçek.

EN GEÇ 24.00’TE UYUMUŞ OLMALISINIZ!

Vücut kendini onarmaya ve yenilemeye gece yarısında başlıyor. Bu yüzden saat 24.00’te yatakta ve tercihen uyuyor olmanız sağlığınız için yapabileceğiniz en büyük yatırım. Sabaha karşı üçte melatonin hormonunun salgılanması artıyor. Saat 04.00’te ise vücut kendini yeni güne hazırlamaya başlıyor, kan basıncı yükseliyor. İşte, bu yüzden eğer sabah 04.00’lere, 05.00’lere kadar televizyon seyrediyorsanız, uyku tutmuyor diye sosyal medyada gezintiye çıkıyorsanız, kilonuza, beslenmenize, egzersizine ne kadar özen gösterirseniz gösterin, bedeninizin uykudaki hormon salınımlarını, vücut saatinizdeki değişimleri dikkate almıyorsanız; kalp hastalığı ve  kanser riskiniz artacak! Vücudunuzun bioritmine göre yaşamadığınız için metabolizmanız yavaşlayacak, insülin direnci, bel bölgenizde yağlanma ve kilo problemi de zaman içinde kapınızı çalacak.

 

Sağlıklı yaşam, sağlıklı bir beden için saat 23.00’te, hadi olmadı en geç 24.00’te uykuya! Haydi Büyükler Yatağa!

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 27 Ocak 2019 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın