Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Nedir?

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Nedir?

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Nedir?

Bizi Takip Et


Geleneksel ve tamamlayıcı tıp nedir? Hangi yöntemler geleneksel ve tamamlayıcı tıp kapsamına girer? Geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavileri klasik tıbbın karşısında mı, yanında mı yoksa ona bir alternatif midir?

Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi, GETAT Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Kanat Tayfun geleneksel ve tamamlayıcı tıp hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp nedir?
“Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılının Kasım ayında yayınlanan yönetmelik Dünya Sağlık Örgütü tarafından da örnek yönetmelik olarak gösterildi. Dolayısıyla Türkiye geleneksel tıbbın doğduğu topraklar olarak da önderlik yapmaya başladı. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp kavramı 14 ana başlık altında toplandı. Metotların bir kısmı binlerce yıllık geçmişi olan bilgiyi bugünlere taşıyor. Bir kısmı da tamamlayıcı modern tıp yöntemlerinin de kullanıldığı birtakım ilaçların, solüsyonların, enjeksiyonların uygulandığı metotlar olarak ikiye ayrılıyor. Aslında bunun içerisinde tanımlanabilir 40-50 metot var. Fakat Bakanlık bu işin düzgün bir platformda ve akademik desteği olabilmesi için özellikle bilimsel alt yapısı kurgulanmış, hazır olan ilk etapta olanları seçti.”

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP YÖNTEMLERİ

. Hangi yöntemler geleneksel ve tamamlayıcı tıp kapsamına girer?
“Şu anda kabul edilmiş ve Bakanlıkça onaylanmış olanlar akupunktur, fitoterapi, homeopati, hipnoz, kupa, sülük, apiterapi, magot, müzik terapi, mezoterapi, proloterapi, kayropraksi, refleksoloji ve osteopati olarak tanımlandı. Bunlardan sadece kayropraksinin eğitim şartları tanımlanmadı. Diğerlerinin eğitim süreci Sağlık Bilimleri Üniversiteleri de dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerde devam ediyor.”

BATI TIBBIYLA GELENEKSEL TIP İŞBİRLİĞİ

. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavileri klasik tıbbın karşısında mı, yanında mı yoksa ona bir alternatif midir?
“Tanımın içinde de alternatif geçmiyor; tıbbın alternatifi olmaz, tıp bir tanedir. Bu işle uğraşan herkes sertifikalı ve tüm hekimler, diş hekimleri ya da fitoterapi, homeopati gibi dallarda eczacılar batı formatıyla üniversitelerde eğitimini tamamlamış yetkin kişilerdir. Dolayısıyla tıp bir tanedir bu ona alternatif değildir. Günümüzde uygulanan metot, bütünleşik yani batı tıbbıyla geleneksel tıbbı bir arada yürüttüğümüz kısmı. Dolayısıyla başım ağrıyor ben kupa yaptırmaya geldim diyen bir hastayı hemen tedaviye almıyoruz. Baş ağrısının pek çok sebebi var; kafa içerisinde bir tümör olabilir, tansiyonundan dolayı olabilir, şeker regülasyonunun bozukluğundan olabilir. Dolayısıyla mutlaka önce poliklinikteki arkadaşımıza danışırız. Uzmanı olan hekim arkadaşlarımız değerlendirirler ve ondan sonra uygunsa hasta orada aldığı tedavinin yanına destekleyici olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıp metotlarından faydalanırlar.”

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP KONGRESİ

.  1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ne zaman yapılacak?
“19-22 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı himayesinde Emine Erdoğan’ın Onursal Başkanı olduğu bir kongre. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sponsor olması çok önemli. Çünkü bu bilimsel temele taşındığının ve arkasında uluslararası bir kurumun da durduğunun ciddi bir göstergesi. Konusunda uzman dünyada önde gelen pek çok isim ve çeşitli derneklerin başkanları bu toplantıda konuşmacı olarak davet edildi ve kabul ettiler. Bu arada kongre Amerika, Avrupa, Asya’dan çeşitli ülkelerin sağlık bakanları, üniversitelerde kürsü başkanları ya da bu konuda ciddi yayınları olan pek çok kişiyi bir araya getirecek.”

. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu kongreye katkısı ne olacak? Bu örgütün uzmanları da kongreye katılacak mı?
“Dünya Sağlık Örgütü kongrede en üst düzeyden temsil edilecek. Dünya Sağlık Örgütü her toplantıya sponsor olacak bir kurum değil. Dolayısıyla böyle bir sponsorluk için ciddi şartlardan, uygulamalardan geçmek gerekiyor. Bu kongre ciddiyeti ve akademik düzeyi açısından bu şartları sağladığı için Dünya Sağlık Örgütü bu kongreye sponsor oldu.”

AKADEMİSYENLERLE HALK BU FUARDA BULUŞUYOR

. 1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’nin yanında paralel olarak halka açık olacak 1. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Fuarı’nda neler olacak?
“Kongrenin sadece akademik kısmı olmasın istedik. Bu topraklarda doğan metotlara halkın da büyük ilgisi var. Hastanede hemen hemen bütün ünitede merkezlerin randevuları dolu. Dolayısıyla akademisyenlerle halkın bir arada bulunacağı şölen havasında bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Halk hem kafasındaki soru işaretlerin cevabını bulmak için muhataplarıyla buluşacak hem de arzu ettiği ürünlerle ilgili bilgi alacak ve bir kısmını fuar sırasında satın alacak. Fuardaki ürünlerin kontrol edilmiş, doğru uygulamalardan geçmiş ürünler olmasına çok dikkat edeceğiz.”

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP EĞİTİMLERİ

. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri konusunda eğitim kimlere veriliyor? Eğitim süresi ve eğitimde bölüm seçme imkanı var mı?
“Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Cevdet Erdöl büyük bir öngörü göstererek bu bölümü kurdu. Başında da hastanemizin Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu bulunuyor. Eğitim ikiye ayrılıyor. Birincisi Sağlık Bakanlığı adına verdiğimiz sertifika eğitimleri. Bu adı geçen dalların tamamı ile ilgili üniversitemizde ve hastanemizin şartları kullanılarak bütün eğitimler veriliyor. Özellikle hekim ve diş hekimlerinin, bazı dallarda fitoterapi, homeopati gibi preparatların hazırlanması için eczacıların ya da müzik terapi gibi hem doktorların hem de konservatuar mezunu kişilerin terapi kısmını öğrenebilmeleri için çeşitli uzmanlık alanlarında Bakanlık adına sertifika eğitimi veriyoruz. Eğitimlerin süreleri dallara göre değişiyor. Eğitimin ayrıca yüksek lisans ve doktora kısmı var. Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında geleneksel ve tamamlayıcı tıp yüksek lisansı ve aynı zamanda fitoterapi doktorası başladı. Bunda da hekim, diş hekimi, eczacı, biyokimyacı pek çok daldan akademik anlamda katkısı olabilecek çeşitli dallardan öğrenciler kabul ediliyor.”

. Bu eğitimlere sadece sağlık mezunu kişiler mi alınıyor?
“2014 yılında yönetmelikle eğitimin kimlere verilebileceği teker teker tanımlandı. Bu eğitimlerin çoğu hekim, diş hekimleri ve eczacılar için kurgulandı. Bu konuyla ilgili hem tababet kanunu hem de yönetmelik var; dolayısıyla sadece o eğitimi alabilecek kişilere eğitim veriliyor.”

BU İŞİN EĞİTİMİNİ ALMIŞ KİŞİLERE BAŞVURUN

. Alternatifte çare arayanlara neler önerirsiniz?
“Oldukça suiistimal edilen bir konu bu. Daha önce yapılandırılmadığı ya da biraz daha vakit aldığı için hekimler tarafından yapılma kısmı merdiven altı dediğimiz yerlere kaydı. Fakat tanı ve tedavi koyma yetkisi doktor ve diş hekiminindir. Uygulayan kişi hangi hastaya nasıl bir tedavi vereceğini bilemez. Kulaktan dolma bilgilerle birtakım fikri olabilir ama bu insanlar ne kadar kişiyi iyileştirdiklerini anlatırken ne kadar kişiye zararları dokunduğundan hiç bahsetmezler; hep olumlu sonuçlardır. Oysa her dal; akupunktur da fitoterapide her hastaya olmaz. Bir hasta ilk şikayetiyle başvurduğu zaman o hastanın hangi metottan daha çok faydalanacağına oradaki hekim arkadaşımız karar verir. Hastayı korumak ve zarar vermemek bütün okul hayatımız boyunca öğrendiğimiz bir konudur. Dolayısıyla bu işi Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikasını almış, belli yetkinliğe sahip kişilerin yapması gerekir.”


İçeriği Paylaşın