Girişimsel Radyolojideki Son Gelişmeler

Girişimsel Radyolojideki Son Gelişmeler

Girişimsel Radyolojideki Son Gelişmeler

Bizi Takip Et


Girişimsel radyoloji nedir? Bariatrik embolizasyon nasıl bir yöntemdir? Bariatrik embolizasyon uygulaması nasıl yapılır? Bariatrik embolizasyon yöntemi kimlere uygulanır? Prostat arter embolizasyonu nedir? Kimlere ve nasıl uygulanır? Tiroid nodüllerinde radyofrekans ablasyon tedavisi nedir? Rahim urlarının ameliyatsız tedavisi nasıl yapılır?  Girişimsel radyoloji inme tedavisinde trombektomi yöntemi nasıl ve kimlere uygulanır?

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk ve Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Küçükay girişimsel radyolojideki tüm tedavi yöntemlerini ve gelişmelerine dair merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

AMELİYATSIZ TEDAVİ ÇÖZÜMLERİ

. Girişimsel radyoloji nedir?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “Girişimsel radyoloji çoğunlukla anjiyografi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme cihazları eşliğinde ve kılavuzluğunda hem teşhis (biyopsi alınması gibi) hem de tedavi amaçlı gerçekleştirilen minimal invaziv (kapalı ameliyat) işlemleri yapan bir tıp dalıdır. Bunlar ameliyatsız tedavi çözümleri olarak da isimlendirilir. Çünkü işlemler bir ameliyat alternatifidir. Ancak açık ameliyatlara göre yapılan işlem çok küçük deliklerden (minimal invaziv) vücudun içine gönderilen iğneler ya da kateterler (plastik borular) olabilir. Ameliyatlar vücutta istenilen yerlere onlarla ulaşılarak yapılır.”

AÇLIK HİSSİNİ AZALTAN YÖNTEM: BARİATRİK EMBOLİZASYON

. Bariatrik embolizasyon nasıl bir yöntemdir?

Prof. Dr. Fahrettin Küçükay: “Bariatrik embolizasyon, temeli 2000’li yılların başında atılmaya başlanan yeni tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Henüz cerrahiye alternatif denilemez. Bariatrik embolizasyonda temel amaç, kasıktaki damardan girilerek ghrelin hormonun sentezlendiği midenin fundus bölgesinin beslenmesini bozmaktır. Ghrelin hormonu açlık hissi uyandıran hormondur. Midenin bu bölgesinin beslenmesinin bozulmasıyla ghrelin sentezleyen hücrelerin sayısında azalma sağlanır. Bu sağlandıktan sonra hastanın açlık hissinin belirgin olarak azaldığı gözlemlenmiştir.”

. Bariatrik embolizasyon uygulaması nasıl yapılır?

Prof. Dr. Fahrettin Küçükay: “Obezite cerrahların, gastroenterologların, psikiyatristlerin, endokrinoloji uzmanlarının, girişimsel radyologların ve diğer branşlardan pek çok doktorun bulunduğu, takım çalışması gerektiren bir durumdur. Girişimsel radyologların yaptığı işlem çok kısa sürer. Kasıktaki damardan girilerek yapılır. Hastanın işlem sırasında bilinci tamamen açıktır; genel anestezi verilmez. Tedavi süresi yaklaşık 20 dakikadır. İşlemden sonra hasta evine gönderilir. Bazen 24 saat gözlemlemek iyi olabilir.”

MİDE AMELİYATI OLMADAN ZAYIFLAMAK MÜMKÜN

. Bariatrik embolizasyon yöntemi kimlere uygulanır?

Prof. Dr. Fahrettin Küçükay: “Bariatrik embolizasyon yönteminin uygulanabilmesi için bazı kriterler vardır. Kriterlerden birincisi, vücut kitle endeksi (kilonun, vücut uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır) 35-40’ın üstünde olunması ve sistemik hastalığın olup cerrahi açısından risk taşınmasıdır. Bariatrik embolizasyon yöntemi bunların yanı sıra cerrahi olmak istemeyen hayat konforu bozulmuş morbid obez hastalarda uygulanır.”

Prof. Dr. Fahrettin Küçükay

. Bariatrik embolizasyon yöntemi ile cerrahiye göre daha az ve daha yavaş mı kilo verilir?

Prof. Dr. Fahrettin Küçükay: “Cerrahi yöntemlerle kıyaslandığında bariatrik embolizasyon yöntemi ile kilo vermek biraz daha zaman alır. Cerrahi yöntemlerden sonra belki 1-2 ay içinde çok ciddi kilo kayıpları yaşanır ama bariatrik embolizasyon yönteminde kilo biraz daha dengeli verilir. Ortalama 6. ayda vücut ağırlığının yüzde 11’lik kaybı ile karşılaşılır. Hasta sabırlı bir şekilde yavaş yavaş tedavi edilir.”

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMELERİNDE GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ

. Prostat arter embolizasyonu nedir? Kimlere ve nasıl uygulanır?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “Prostat arter embolizasyonu yeni tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Prostat bezinin iyi huylu büyümesine uygulanır. Kansere asla uygulanmaz; kanserin çıkartılması gerekir. İyi huylu büyümelerinde erkeklerde idrar yapmada sıkıntılarla karşılaşılır. Büyümüş prostat bezi idrar torbalarına baskı yaparak idrar şikayetleri oluşturur. Prostat bezinin damarları kapatıldığı zaman bez beslenmesi bozulacağı için bezde küçülme olur. Bezin küçülmesi sayesinde idrar kanallarında oluşan baskı ortadan kalkar ve hastanın şikayetlerinde bir rahatlama olur: Tedavinin mantığı da budur. Teorik olarak herkese yapılabilir. Ancak diğer tıbbi sebeplerle ameliyatı riskli olan hastalar öncelikle tercih edilir. Bunun dışında ameliyat olmak istemeyen hastalara da bu işlem uygulanabilir.”

TİROİD NODÜLLERİNE GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ UYGULAMASI

. Tiroid nodüllerinde radyofrekans ablasyon tedavisi nedir?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “İyi huylu tiroid nodüllerinde uygulanır. Asla kanserlerde yapılmaz. Bu tiroid nodüllerinde nodül içine iğne ile girilerek oluşturulan ısı sayesinde nodülün yanıp küçülmesi elde edilir. Bu sayede hasta ameliyat olmadan tiroid bezindeki büyüme sorunundan kurtulmuş olur. Burada da yine hasta seçiminde prostat bezinde olan kriterler söz konusudur.”

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk

İYİ HUYLU RAHİM URLARI AMELİYATSIZ YOK EDİLEBİLİYOR!

. Rahim urlarının ameliyatsız tedavisi nasıl yapılır?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “Bu yöntemler içinde en eski geçmişe sahip olan rahim urlarının ameliyatsız tedavisidir. 10 seneden daha uzun bir süredir dünyada uygulanmaktadır. Rahim urlarının yine iyi huylu olmak şartıyla beslenmesi sağlanır. Damar içinden tıkayıcı maddeler verilerek ortadan kaldırılır ve urun beslenmesi bozularak küçülme elde edilir. Aynı zamanda bunlar kadınlarda uzamış adet kanamasının sebebi olurlar. Damar kanlanması, damarların tıkanması ile elde edilen kanlanmanın ortadan kalkması bu kanama için de hastalara şifa sağlamaktadır. Kriterler yine prostat arter ve tiroid nodüllerinde olduğu gibi benzerdir.”

. Girişimsel radyoloji inme tedavisinde trombektomi yöntemi nasıl ve kimlere uygulanır?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “Girişimsel radyolojide alt branşlaşmalar vardır. Benim özellikle branşlaşmam beyin damarları hastalıkları üzerinedir. İlk 6 saatte damarın açılmış olmasını istenir. Herhangi bir sebeple beyin damarlarında ani bir tıkanıklık olduğu zaman ki çoğunlukla bunun sebebi pıhtıdır; bu pıhtının damar içinden girilerek eritilmesi ya da çıkartılması mümkündür. Bu gerçekleştirildiğinde hastanın felç kalması önlenir. Bu tip hastalarda ölüm de bir risktir. Hastanın kaybının da önlenmesi için bu yöntemin uygulanması hastaya şifa kaynağı olabilmektedir. Bunun etkili bir şekilde yapılabilmesi için iyi bir sağlık organizasyonu gerekir. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı çok iyi çalışmalar yapmaktadır. Hastaların en hızlı biçimde girişimsel radyolojiye uygun merkezlere getirilmesine yönelik bir sağlık planlaması yapılmalıdır.”

‘‘BAZI ÜLKELERDE ANABİLİM DALI OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR’’

. Girişimsel radyoloji ayrı bir uzmanlık ihtisası gerektirir mi?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “Radyologlar, radyoloji cihazlarını tanı amaçlı kullanan kişilerdir. Girişimsel radyoloji ise tedavi amaçlı bu işleri gerçekleştirir. Girişimsel radyoloji eğitimi radyoloji ihtisası sırasında başlar. Ancak orada genelde temel eğitim alınır. Bunun üzerine ilave eğitim alınması gereklidir. Ancak şu anda ülkemizdeki mevzuatta bununla ilgili ayrı bir yandal ya da anabilim dalı söz konusu değildir. Yurt dışında, gelişmiş ülkelerin çoğunda yandal olarak kabul edilmiştir. Bazı ülkelerde ise anabilim dalı olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla radyolojideki yapıdan tamamen farklı olan bu disiplinin ayrı bir anabilim altında icra edilmesi artık dünyanın gidişatıdır. Çünkü çok değişik sahalarda girişimsel radyoloji işlemleri icra edilmektedir.”

. Türkiye’de girişimsel radyoloji ile ilgilenen kaç uzman vardır?

Prof. Dr. Mehmet Halil Öztürk: “Türk Girişimsel Radyoloji Derneği üyesi yaklaşık 400’ten fazladır. Ancak bunlardan aktif uğraşanların sayısı 300 civarındadır. Çünkü derneğimizin düzenlemiş olduğu eğitim programlarıyla yurt dışında da tanınan bir Türk girişimsel radyoloji diploması veriyoruz. Bu diploma sahibi üye sayımız yaklaşık 300 civarındadır.”


İçeriği Paylaşın