Göz Dibi Muayenesi

Göz Dibi Muayenesi

Göz Dibi Muayenesi

Bizi Takip Et


Basit bir göz muayenesi ile hastanın belirgin hiçbir şikâyeti olmasa bile, gizli kalmış sağlık sorunları tespit edilebiliyor. Göz bebeğinden göz dibine bakıldığında retina damarları en ince ayrıntısıyla görülebiliyor. Retina damarları vücudun genel küçük damar sisteminin bir parçası olduğu için göz dibi muayenesi bazı sistemik  hastalıkların tanı ve takibinde büyük önem taşıyor. Dünyagöz Hastanesi uzmanlarından Op. Dr. Haluk Talu, “Sağlık kontrolünden geçmek isteyenler için en kolay yol göz muayenesi yaptırmaktır”diyor.

Gözlerimiz genel sağlığımız konusunda da bize çok önemli ipuçları verdiğine dikkati çeken Dr. Talu, Göz muayenesi ile göz hastalıkları dışında; diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), her türlü damar hastalıkları, beyin hastalıklarının saptanabildiğini söylüyor. Dr. Haluk Talu şu bilgileri veriyor.

HİPERTANSİYON

Hastanın hiçbir göz sorunu, hatta sağlığıyla ilgili hiçbir şikâyeti olmayabilir. Rutin göz muayenesi sırasında göz dibi damarlarına bakılır. O sırada, göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişiklikleri, göz doktoru tarafından belirlenir. Bu durum hipertansiyonun belirtisi olabileceğinden doktor tansiyon takibini gerekli görebilir.

Hipertansiyon ve damar sertliği belirtileri şiddetine ve süresine bağlı olarak göz dibindeki damarlarda çeşitli şekillerde değişikliklere sebep olurlar. Hipertansiyon ve damar sertliği tedavisinin başarısını değerlendirmenin bir kriteri de göz dibi damarlarındaki bu bulguların şiddetidir. Kardioloji veya dahiliye uzmanları rutin göz dibi muayeneleri isteyerek tedavinin yeterliliği hakkında fikre sahip olurlar.

ŞEKER HASTALIĞI

Şeker hastalığı küçük damarlarda çeşitli hasarlara sebep olurlar. Küçük damarlarda baloncuk oluşumları, tıkanıklıklar, sızmalar ve kanamalar oluşabilir. Şeker hastalığının göz dibi damarlarındaki hasarı çok tipiktir ve aşama aşamadır. Bazen bir göz dibi muayenesi yıllardır sinsi giden bir şeker hastalığının tanısını koymaya yetebilir. Diabet uzmanları da diabet kontrolunun başarısını gözlemlemek ve damar sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilmek için şeker hastalarından 6 ayda bir göz dibi muayenesi yaptırmalarını ister. Erken teşhis hem sağlığın korunmasına hem de diabetik hasarın önlenmesinde büyük önem taşır

BEYİN TÜMÖRLERİ

Beynin birer anten gibi uzantısı olan gözler bir yerde bize beynin içine bakma fırsatı tanır. Kafa içinde yer kaplayan tümörler ve bazı beyin hastalıkları gözü beyine bağlayan sinirin başında ödeme sebep olabilir. Bazen basit bir göz muayenesi bu tümörün veya hastalığın teşhisi için önemli bir fırsat olabilir. Ayrıca beyin cerrahları görme alanı testleri isteyerek göz içindeki bazı tümörlerin takibini de yapılabilmektedir.

MS HASTALIĞI

Multipl Skleroz (MS) hastalığı aslında teşhisi bir hayli zor hastalıklardan biridir. Ancak, ilk belirlerini göz ile verebilir.  Görmede ani azalmalar, çift görmeler ve göz kapağında meydana gelen düşüklükler bu hastalığın veya beyindeki diğer bir hastalığın belirtilerinden olabilir.

Beyin suyu dolaşımındaki aksaklık görme sinirindeki ödemle teşhis edilebilirken, beynin felç gibi sinir uyarısındaki aksaklığı da çift görme veya kapak düşüklüğüyle kendini gösterebilir

KAN HASTALIKLARI

Kan kanserleri,  anemi, demir eksikliği gibi çeşitli kan hastalıkları da hastada henüz şikâyetler belirmeden, yapılan bir göz dibi muayenesi ile de teşhis edilebilir.

KOLESTEROL

Kolesterolü yüksek kişilerde gözün şeffaf kısmının dış tarafında ancak göz doktorunun anlayacağı yağ birikimleri oluşabilir. Hatta bu kişilerin göz kapaklarında sarı birikimler gözle görülecek duruma gelebilir. Gözün üst ve alt kapağında sarı plakalar, hatta çıkıntılar oluşur.

BÖBREK HASTALIKLARI

Göz kapaklarında meydana gelen şişliklerden böbrek hastalıkları teşhis edilebilmektedir. “Quinke Ödemi” adı verilen bu durumda, hastalarda daha çok alt kapaklarda olmak üzere, gün boyunca aynı şiddette devam eden şişlikler böbrek hastalığının belirtisi olabilmektedir.

KALP HASTALIĞI

Sabahları gözlerde meydana gelen aşırı şişlik kalp hastalığının ilk belirtilerinden olabilir. Gece uyurken kafa kalp hizasına gelir ve ödem en fazla sıvı birikimine müsait olan göz kapakları bölgesinde oluşur. Bu tip hastalıklarda kişi gözleri aşırı şiş olarak uyanır. Ayağa kalktığında, bir iki saat içinde şişinin azaldığını görecektir. Kalp hastalarında gün içinde ayak diplerinde sıvı birikimi olur;  Bu da ayağa doğru inen sıvının mekanik yer çekiminden kaynaklanır. Bu şikâyet bile, gizli bir kalp hastalığının ilk belirtisi olabilir.


İçeriği Paylaşın