Göz Kusurlarına Üçüncü Nesil Lazer Ameliyatı

Göz Kusurlarına Üçüncü Nesil Lazer Ameliyatı

Göz Kusurlarına Üçüncü Nesil Lazer Ameliyatı

Bizi Takip Et


Smile lazer yöntemi nedir? Diğer lazer yöntemlerine göre nasıl bir farklılığı vardır? Üçüncü nesil lazerle ameliyat edilecek hasta için nasıl bir prosedür izlenir, ameliyat nasıl gerçekleşir ve anestezi nasıl olur? Ameliyat sırasında hastanın gözünü kırpması nasıl önlenir? Smile tekniği ne gibi avantajlar getirir? Göz kuruluğu nedir? Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir? Günümüzde kaç dereceye kadar miyop, hipermetrop ve astigmatlara üçüncü nesil lazerle tedavi imkânı var? Lazer isteyen her hastaya smile lazer uygulanabilir mi? Hastanın gözünün lazere uygun olup olmadığını belirlemek için ne tür tetkikler yapılır? Lazerle yapılan operasyonlar sonrasında kişinin görmesi hemen normale döner mi? Lazerle göz ameliyatından sonra hasta ne kadar bir süre sonra deniz ya da havuza girebilir?

Batıgöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Acar Sağlığım İçin Herşey’de miyop ve hipermetroplara üçüncü nesil lazer ameliyatını anlattı.

. Smile lazer yöntemi nedir? Diğer lazer yöntemlerine göre nasıl bir farklılığı vardır?
“Smile lazer yöntemi uzun zamandır uygulanan ancak yeni yeni duyulmaya başlanan bir tekniktir. Yıllardır lasik denilen flep ya da kapakçık kaldırma işlemi yapılıyordu. Kapakçık kaldırmanın ciddi sıkıntıları olduğu için smile teknolojisi aktif olarak kullanılmaya başlandı. Smile teknolojisi ile kapakçık kaldırılmaz, yapılan her şey kornea tabakasının içerisinde gerçekleşir. Tek bir cihaz altında yapılır. Klasik lasik yönteminde bir yerde flep hazırlanırken diğer yerde excimer yapılırdı. Smile ile hasta tek bir cihaz altında yattığı için işlem 8-10 dakika içinde tamamlanıp hasta kalkabilir.”

AMELİYAT NASIL YAPILIYOR?

. Üçüncü nesil lazerle ameliyat edilecek hasta için nasıl bir prosedür izlenir, ameliyat nasıl gerçekleşir ve anestezi nasıl olur?
“Diğer lazer yöntemlerinde olduğu gibi hasta lazer odasına alınır. Yapılan anestezi bütün lazer tekniklerindeki gibidir. Sadece damla anestezi ile hastanın gözü uyuşturulur. Cihaz bir alt bir de üst kesi yapar ve korneanın içinde sadece 2 milimetrelik bir kistten oluşturulan disk dışarıya çıkarılır. Böylece hastanın refraksiyonu ya da kırma kusuru düzeltilmiş olur. Hastanın bir gözü yıkanıp kapandıktan sonra diğer gözüne geçilir. Uygulaması kolay bir tekniktir.”

. Hastanın gözünü kırpma gibi bir risk nasıl önlenir?
“Bütün göz ameliyatlarında olduğu gibi küçük bir mandala benzeyen alet ile gözü açıldığı için hastanın herhangi bir hassasiyeti olmaz. Smile teknikteki en büyük avantaj daha az temas ve daha az vakum olduğu için hasta daha konforlu bir ameliyat geçirir.”

SMİLE TEKNİĞİNİN AVANTAJLARI

. Smile tekniği ne gibi avantajlar getirir?
‘‘Smile’e üçüncü nesil denilir. PRK denilen birinci nesil lazere uygulanan ilk tekniktir. PRK  uygulamasında hastanın gözünde üç gün boyunca ağrı, şiddetli batma olurdu. Hastanın gözleri kapatılır ve üç gün boyunca dinlenmesi istenirdi. İkinci nesil lazer olarak lasik lazer denilen yöntem geldi. Lasikte önce bıçakla flep hazırlanır ya da kapakçık kaldırma işlemi yapılırdı. Daha sonra bıçaksız lazer tedavisi çıktı. Bıçaksız lazerde flep hazırlama bıçakla değil, lazerle yapılmaya başlandı. Smile çıktıktan sonra da korneanın ön yüzeyinde hiçbir kesi olmadığı için üçüncü nesil lazer teknolojisi denildi. Smile’ın avantajı kornea üst yüzeyinde bir kesi oluşturulmamasıdır. Eğer hastanın daha önceden kuru göz şikâyeti varsa, klimalı ortamda bilgisayarı çok fazla kullanıyorsa bu hastalarda lasik sonrası kuru gözle çok sık karşılaşılır. Smile’da ise 2 milimetrelik bir kesiden ve tüm katı kesilmediği için kuru göz şikâyeti olmaz.”

Doç. Dr. Banu Acar

Doç. Dr. Banu Acar

‘‘KLİMA VE BİLGİSAYAR GÖZ KURULUĞUNA NEDEN OLUYOR’’

. Göz kuruluğu nedir? Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?
“Batma ve yanma kuru göz şikâyetleridir. Hastalar sabahları gözlerini açmakta zorlandıklarından bahsederler; bu ciddi bir göz kuruluğudur. Bununla beraber göz sulanması da görülür. Göz kuruluğu yaşanılan ortama bağlıdır. Klimalı ortamlarda çalışmak ve çok sık bilgisayar kullanmak sebep olur. Bilgisayar kullanmanın dezavantajı ise ekrana dikkatli bakıldığı için göz kırpmanın unutulmasıdır. Göz kırpmayınca göz yıkanmaz ve göz kuruluğu artar. Ayrıca bulunulan ortamın nemi ve beslenme tarzı çok önemlidir. Hastalar bol yeşilli meyve ve sebzeyle beslenmelidir. Kuru göz şikâyetlerini azaltan ispatlanmış en önemli etkenlerden biri de omega 3 kullanımıdır.”

. Günümüzde kaç dereceye kadar miyop, hipermetrop ve astigmatlara üçüncü nesil lazerle tedavi imkânı var?
“Miyoplarda -10 dereceye kadar oldukça iyi sonuçlar alınabilir. -5 dereceye kadar astigmatlar düzeltilebilir. Smile tekniğinde kısa dönem sonra hipermetroplarda da uygulama aşamasına girilecek.”

SMİLE LAZER HER HASTAYA UYGULANIR MI?

. Lazer isteyen her hastaya smile lazer uygulanabilir mi?
“Bütün lazer tekniklerinde hasta 18 yaş altındaysa, gebeliği varsa, emzirme dönemindeyse, diyabet hastasıysa lazer yapılamaz. Hasta sporcuysa, travmaya maruz kalma ihtimali varsa ya da çalıştığı meslek grubu polis, itfaiyeci gibi bir grupta yer alıyorsa smile teknolojisiyle ameliyat olmak lasik’e göre çok daha avantajlıdır. Smile’da bir kesi oluşturulmadığı için kornea daha dayanıklıdır. Lasik yapılamayan bazı ince kornealar vardır. Ciddi bir teknik ve muayene sonunda verilen karara göre hastalara smile uygulanabilir.”

AMELİYAT ÖNCESİ NE TÜR TETKİKLER YAPILIR?

. Hastanın gözünün lazere uygun olup olmadığını belirlemek için ne tür tetkikler yapılır?
“Öncelikle hastanın göz numarası belirlenir. Kaç numaranın düzeltilmesi gerektiği belirledikten sonra kornea topografisi denilen korneanın haritası çıkarılır. Keratokonusa yatkınlığa, gizli keratokonus ya da korneada başka bir hastalığın varlığına bakılır. Korneada bir sıkıntı yoksa korneanın düzeltilecek refraksiyon numarasına uygun kalınlığı olup olmadığına bakılır. Bunlardan sonra mutlaka kuru göz testi yapılır. Daha sonra gözbebeği büyütülerek muayene edilir. Miyop hastalarda göz arkasında incelmeler görüldüğü için lazer yapacak hekimlerin göz arkası muayenesini yapması gerekir. Muayeneler hastanın 10-15 dakikasını alır. Ancak damla için 30 dakika beklenir ve daha sonra hastanın tekrar muayenesi yapılır. Hastanın lazer olup olmayacağı 45 dakika içinde belli olur.”

. Muayene sonrasında göz lazere uygunsa ameliyat mümkün olabilir mi?
“Sabah saatlerinde muayene işlemlerine başlanırsa akşam hastaya lazer yapılabilir. Ancak hastanın vakti varsa lazeri bir gün sonraya bırakmak tercih edilir.”

. Kontakt lens kullananlar kontakt lensini belli bir süre önce bırakmalı mıdır?
“Hastalarla daha önceden irtibatta olunursa; özellikle yurt dışından gelecek hastalar sert lens kullanıyorsa en az 15 gün, yumuşak lens kullanıyorsa en az bir hafta 10 gün önce lens kullanmaya ara vermesi istenir.”

GÖRME HEMEN NORMALE DÖNER Mİ?

. Lazerle yapılan operasyonlar sonrasında kişinin görmesi hemen normale döner mi?
“Hasta ameliyat masasından kalktığında görmesi flu olur; tam olarak görme ertesi gün gerçekleşir. Smile’da göz daha geç iyileşiyor gibi bilimsel bir veri var; bir hafta içinde hastalar gözlüksüz görebilirler.”

. Lazer operasyon sonrası yaşla birlikte ilerleyen yıllarda kişinin görmesi tekrar bozulabilir mi?
“Görmeyi azaltan numaranın geri gelmesi değil; hastanın yaşı ilerlediği için katarakt başlangıcı olması ve başka bir hastalığın devreye girmesi gibi sebeplerdir. Çok düşük ihtimal de olsa lazerde numaranın geri gelme ihtimali vardır ama bunu da düzeltmek mümkündür.”

. Lazer yapılan bir göze gerektiğinde ikinci kez lazer yapılabilir mi?
“İkinci kez smile bile yapılabilir. Hastaya 4 derecedeyken lazer yapıp iki sene sonra 1 numarası tekrar geri gelmiş olsa dahi hastanın smile tekniğiyle refraksiyonunu düzeltme şansı vardır. +0.25 ya da -0.25 görmek bizim açımızdan hasta tam görüyor demektir. Hasta uzağı tam görüyorsa bir sıkıntısı yok demektir.”

. Lazerle göz ameliyatından sonra hasta ne kadar süre sonra deniz ya da havuza girebilir; makyaj yapabilir?
“Hasta herhangi bir enfeksiyona karşı korunmak için 48 saat duş almamalı; denize ve havuza bir ay girmemelidir. Smile yönteminden bir ay sonra hasta aktif hayatına başlayabilir. Lasikte hasta aktif hayatına başlamak için 3 aya kadar bekleyebilir. Smile’da daha az ilaç kullanılırken lasikte çok daha fazla gözyaşı damlası kullanmak gerekir. Lasikte 3 ya da 6 ay, smile’da 1 ay sonra gözyaşı damlaları kesilmiş olur.”


İçeriği Paylaşın