Göz Tiki, Bir Hastalık Mıdır?

Göz Tiki, Bir Hastalık Mıdır?

Göz Tiki, Bir Hastalık Mıdır?

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Vildan Öztürk, göz tiklerinin çoğunlukla psikolojik kökenli olduğunu belirterek “Gözü ilgilendiren tikler ise bizim spazm olarak adlandırdığımız rahatsızlıklardır ve gözün 7. siniriyle ilgilidir” diyor. Yrd. Doç. Dr. Vildan Öztürk, göz tikiyle ilgili soruları yanıtladı.
. Göz tiki nedir?
Göz tiki, gözü çevreleyen kasların istemsiz, tekrarlayan, arada durabilen, kendi kendine kasılmasıdır. Tikler bir amaca hizmet etmeyen, istemsiz yapılan hareketlerdir. Alışkanlık spazmı denilen tipteki göz tikleri, genellikle çocuklarda 7–10 yaşlarında olan ve çoğunlukla da psikolojik nedenlere bağlı olan istemsiz kas kasılmalarıdır.

. Böyle durumlarda hastayı size mi getiriyorlar?
Bu gibi durumlarda genellikle hasta önce göz doktoruna gelir. Biz önce göz muayenesini yaparız. Göz kapaklarının kasılmasına neden olabilecek altta yatan bir hastalık varsa onun tedavisini uygularız. Eğer bir neden yoksa kişiyi psikiyatri ya da psikolojiye yönlendiririz.

En sık rastladığımız fasikülasyon dediğimiz orbikülaris okuli kasının (gözü çevreleyen kasın) birkaç lifinin kendi kendine kasılmasıdır. Bu durum halk arasında göz seğirmesi olarak anılır. Yorgunluk ve stres nedeniyle oluşur. Günler ya da haftalar sürebilir. Özel bir tedavisi yoktur, kendiliğinden geçer. Başka nedenler arasında göz alerjisi, göze kaçan yabancı cisim, ciddi göz kuruluğu ve göz enflamasyonu gibi nedenlerle oluşan refleks blefarospazmı (göz kapağı kasılmasını) sayabiliriz.

. Gözle ilgili olan tik nasıl bir seyir izler ve tedavisi nasıldır?
Az önce saydığımız nedenlerle olduğunda tedavi sonrası göz kapağı kasılmaları durur. Göz tikine neden olabilecek fasial sinirin tutulduğu diğer durumlar da söz konusudur. Esansiyal blefarospazm denen tipte hastanın iki gözünün kapağı aynı anda fasılalarla kasılır. Genellikle 40–60 yaşları arasında görülür. Tedavisinde botulinum toksin enjeksiyonu ile bu kaslar birkaç ay süresince gevşetilir ve kasılmalar tekrar başladığında enjeksiyonlar tekrarlanabilir. Kalıcı tedavi olarak cerrahi uygulanabilirse de başarı şansı düşük, komplikasyon riski yüksektir.

Diğer fasial sinir ile ilgili olan göz tiki hemifasial spazm’dır. Göz kapağı kasılmaları tek taraflıdır, yüz kasları da aynı anda kasılır. Fasial sinirin kökünde problem vardır. Bu travma, tümör, anormal damar gibi değişik nedenlerden olabilir. Nedene bağlı olarak cerrahi uygulanabilir. Yine botulinum toksin enjeksiyonu ile geçici rahatlık sağlanabilir.

Spastik paretik fasial kontraktürde sorun yine fasial sinirle ilgilidir. Önce gözde kırpma ile başlar sonra bütün yüz kasları kasılır. Zamanla yüz kasları zayıflar ve yüz hareketleri azalır.

Fasial miyokimide ise göz kaslarında başlayıp yüz kaslarında da görülen küçük kasılmalar vardır. Botulinum toksin enjeksiyonundan faydalanırlar.


İçeriği Paylaşın