Gülmek Sağlık Demektir!


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Medyanın şiddeti özendirici bir etkisi var mı? Şiddet öğretilebilir mi? Bu sorulara yanıtım kesinlikle evet. Televizyonlarda haber bültenleri kavga, cinayet, tecavüz haberlerinden geçilmiyor. Üstelik cinayetlerin nasıl işlendiği, hangi aletlerin kullanıldığı detaylarıyla anlatılıyor. Ne gerek varsa… Eskiden bu tür haberlere televizyonlar, gazeteler yer vermezdi.

Televizyon dizilerinin senaryoları da mafya, silahlı çatışmalar, kadına yönelik şiddet, tecavüz sahneleriyle dolu. Malum rating savaşı. Bu görüntüler şiddete eğilimli, öfkeli, depresif kişiliklerin alt beyinlerinde pekala teşvik edici, özendirici bir unsur olabilir.

İşte bu açıdan baktığımda televizyondaki en kaliteli dizilerden biri Seksenler.

Şiddet yok… Kavga yok… Silah yok…  İhanet yok… Tam tersine bugünlerde özlem duyduğumuz gerçek ve saf aşklar, samimiyet, sıcak komşuluk ilişkileri, sımsıkı aile bağları var.

Önceki gün katıldığım Seksenler’in 200’üncü bölüm kutlamasında işte bunları düşündüm. Rukiye anne, Fehmi baba, pastacı Sami, bekçi Bekir aslında bizim özlem duyduğumuz, doğup büyüdüğümüz mahalleden dostlarımız gibi.

Dile kolay, tam 6 sezondur, yüksek bütçeli dramaların arkalarına aldıkları medya gruplarının tanıtım desteğine rağmen, Seksenler’in rating rekorlarına imza atmasının da şifreleri bunlar olsa gerek: Samimiyet, özlem duyduğumuz duyguları bize yaşatması, gülümsetmesi ve çoğunlukla kahkahalara boğması… Bunlar hemen hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu şeyler. Gülmek zaten sağlık demek!

BOL BOL GÜL,  AĞRI ÇEKME…

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre hayata gülümseyerek bakan, bol kahkaha atan kişilerde strese ve stresin yarattığı sağlık sorunlarına çok daha az rastlanıyor.

Araştırmaya göre atılan şen bir kahkaha vücuttaki “kortizol”, “adrenalin” ve “dopamin” hormonlarının seviyelerini düzenliyor. Hormonların sağlıklı çalışması bağışıklık sistemini güçlendirip, kanseri önlemede yardımcı olabiliyor.

. Gülme ve kahkaha ile insan beyninde doğal morfin yerine geçen endorfin üretiliyor. Endorfin ise morfinden çok daha güçlü ağrı kesici özelliğine sahip. İşte, buna bağlı olarak da olumlu ruh hali ve gülme, ağrıların dindirilmesinde ya da şiddetinin az hissedilmesinde önemli bir etki yapıyor.

GÜLMEK, DEPRESYONU ÖNLÜYOR!

. Gülmek strese karşı en iyi ilaç. Gülünce anti-stres hormonlarının aktif hale geldiği ve vücut direncinin arttığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Gülmenin bir diğer olumlu etkisi de depresyonun önlenmesinde oldukça etkili olması.

. Çok gülen kişilerde gene salgılanan hormonların etkisiyle kan şekeri dengeleniyor.

. Yaşama gülümseyerek bakma ve kahkaha enerjisi, kanser hastalarının psikolojik tedavisine de destek sağlıyor.

GÜLMENİN KALP-DAMAR SAĞLIĞINA ETKİLERİ

. Son yapılan araştırmalar günde en az 15 dakika gülmenin kalp sağlığı için de çok faydalı olduğunu doğruluyor.

. Yüksek tansiyon problemi olan hastalar için de gülmek oldukça faydalı. Kan basıncını normale düşürmeye neden olduğu gibi, dolaşımını arttırıp gerekli oksijenin vücuda dağılmasını sağlıyor.

. Kahkahanın bir başka faydası da doğal antihistaminikler salgılaması için vücudu uyarması. Ayrıca, vücutta üretilen doğal bir antibiyotik gibi görev yapan T-hücrelerini aktive ediyor. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı oluyor.

Sağlığımız için en önemli reçetelerden biri gülmek, bol bol kahkaha atmak. Tabii, bunun için öncelikle yaşama pembe bir gözlükle bakmayı öğrenmeli, hayatın gülümsetecek yönlerini görebilmeli, mizah dergisi okumalı, komedi filmi ya da dizisi izlemeliyiz. Ve en önemlisi çevremizde enerjimizi çalan karamsar kişiler yerine, neşeli arkadaşlarla vakit geçirmeye çalışmalıyız. Çünkü hüzün de, kahkaha da bulaşıcı bir virüs gibidir.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 13 Kasım  2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın