Hamilelikte Ağız Bakımı

Hamilelikte Ağız Bakımı

Hamilelikte Ağız Bakımı

Bizi Takip Et


Acıbadem Kocaeli Hastanesi Protez Uzmanlarının konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide, “Ağız ve Diş Sağlığı” her yönüyle işlendi. Uzmanlar, “Dişler yeterince temizlenmediğinde, dişlerin üzerine ve aralarına tutunan bakteri plağı, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşına dönüşür. Dişeti iltihabının ilk belirtisi diş etindeki kanamalardır. Diş etlerinde renk ve şekil bozuklukları ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Diş eti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır” şeklinde bilgi verdiler. 
Söyleşide şu sorulara yanıt verildi.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir? 

  • Diş eti kanaması
  • Diş etlerinde şişlik, kızarıklık
  • Diş eti çekilmesi, açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet
  • Diş eti kenarlarında veya dişler arasında diş taşlarına bağlı olarak oluşan renk değişiklikleri
  • Diş ile diş eti arasından akan iltihap
  • Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar
  • Ağızda kötü koku ve tat hissi

Hamilelikte ağız bakımı nasıl sağlanmalıdır?
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Protez Uzmanı  kadınlarda “progesterone” ve “estrogen” hormonlarındaki değişikliklerin diş eti hastalıkları riskini artırdığını belirterek “Bu hormon değişiklikleri ağız içerisinde hassasiyete, diş etlerinde kızarıklık ve kanamalara neden olabilmektedir. Hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalığı erken doğuma neden olabilmektedir. Hamilelik sırasında diş etlerinde oluşabilen “hamilelik tümörü” hamileliğin son döneminde ya da doğumdan sonra kendi kendine iyileşmektedir. Birçok hamile kadında bulantı sonucunda oluşan kusma ağız ortamındaki asit oranını artırır. Bu asitler dişlerde erozyonlara yol açabilmektedir. Karbonatlı su ile gargara yapılarak asidin nötralize olması sağlanabilir. Eğer böyle bir uygulama olanaksız ise sadece su ile ağız çalkalanarak asidik ortamın uzaklaştırılması sağlanabilir” dedi.

Diş protezi nedir, niçin yapılır?
Diş protezleri, diş eksikliklerinin tedavisi için hazırlanan yapay dişlerdir. Diş protezlerinin yapım amacı diş eksikliği nedeniyle kaybolan fonksiyonun yeniden kazanılması, bozulan konuşmanın düzeltilmesi ve estetik görünümün sağlanmasıdır.

Diş protezlerinin çeşitleri nelerdir? 
Protezler sabit (kaplama ve köprüler) ya da hareketli (takılıp çıkarılabilen damaklar) dizaynda hazırlanabilirler. Protezlerin sabit veya hareketli dizaynda hazırlanmasına karar verilirken, ağızda kalan diş sayısı, bu dişlerin ağız içinde bulunduğu yerler ve dişlerin dayanıklılıkları diş hekimi tarafından incelenir.

Protezlerin bakımı için neler yapılmalıdır?
Hareketli protez kullanan hastaların protezlerini geceleri çıkarıp fırça ve sabun yardımıyla temizlemeleri ve temiz bir bardak suda korumaları gerekir. Böylece gün içinde ağızda ıslak ortamda bulunan protezlerin kuruması ve kırılganlaşması önlenir. Protezlerin asla çamaşır suyu içeren sıvılara konulmaması gerekir. Bu yüzeyleri pürüzlendirir, plak ve mantar tutunmasına neden olur. Ayrıca protezin rengi geri dönmeyecek şekilde ağarır. Yine hareketli protezlerin yüzeylerinin aşınmaması için, protezlerin temizliğinde diş macunu kullanılmaması önemlidir. 10-14 günlük periyotlarla tablet şeklindeki dezenfektanlar içinde önerilen sürelerle protezleri bekletmek ve ardından fırça ile mekanik olarak temizlemek, yüzeydeki renklenmelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Hareketli protezler temizlenmezse protezlerin üzerinde lekeler oluşur. Estetik problemlerin yanı sıra ağız kokusu meydana gelir. Protezlerin yerleştiği dokular tahriş olur ve enfeksiyon oluşur. Kısmi dişsiz hastalarda, ağızda kalan dişler üzerine yerleştirilen metal ya da plastik kroşeler (çengeller) yardımıyla protezlerin tutuculuğu sağlanır.

Implant nedir, nasıl yapılır? 
Diş kökünü taklit eden implantlar, vücuda uyumlu titanyum materyalinden yapılırlar. Tek diş eksiklikleri, kısmi dişsizlik ya da tam dişsizlik durumlarında implantlarla desteklenen protezler hazırlanabilir. Implantlar, lokal anestezi uygulanarak çene cerrahları tarafından ağza yerleştirilir. Cerrahi bir operasyon gerektirse de diş çekiminden çok daha Üst çene için dört altı ay, alt çene için üç ay kemiğin implantı kavraması beklendikten sonra protez yapımına başlanır. Özellikle dişsiz hastalarda alt protezlerin hareketliliği problem yaratmaktadır. Bu gibi durumlarda ağza yerleştirilen iki implant vasıtası ile hareketli protezleri ağza kilitlemek mümkün olur. Hasta istediği zaman yine protezini takıp çıkarabilir ama protez ağza yerleştirildikten sonra oynamaz.

Kaynak: Acıbadem Hastanesi web sitesi
www.acibadem.com.tr


İçeriği Paylaşın