Hemoroid Hastalığında Güncel Tedavi Yöntemleri

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid yaygın bir hastalıktır. Ancak birçok hasta utandığı ve acısından çekindiği için muayene olmak istemeyebiliyor. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Doktorlarından Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu Hemoroid hastalığında güncel tedavi yöntemlerini anlattı.

Hemoroid Hastalığında Güncel Tedavi Yöntemleri

Bizi Takip Et


HEMOROİD HASTALIĞINDA GÜNCEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu ,makat bölgesinin sık rastlanan hastalıklarından biri olan hemoroid aslında normal anatomik yapılar olan hemoroidal yastıkçıkların büyümesidir. Her insanda bulunan hemoroidal yastıkçıklar normalden daha büyük olduğu ve kişiye şikayet verdiği zaman hemoroidal hastalık olarak adlandırılır.

Öncelikle beslenme alışkanlıkları tedavi için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bazı gıdalardan uzak durmak, bol sıvı tüketmek yaşam şartlarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

  • Lifli gıdalar ve sıvı tüketimini arttırın, kabızlığa sebep olabilecek gıdalardan uzak durun.
  • Acı ve baharat tahrişe sebep olabilmektedir. Bol baharatlı, acılı ve bol salçalı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak dur
  • Kırmızı et tüketimini sınırlandırın.
  • Tuvalette uzun süre kalmaktan kaçının.
  • Uzun süre oturmaktan kaçının. Eğer mesleğiniz gereği uzun süre oturmanız gerekiyorsa belirli aralıklarla mola vermeyi ve molaları ayakta geçirmeyi ihmal etmeyin.
  • Genetik olarak kabızlığa yatkınlığınız varsa hemoroide de yatkın olmanız söz konusudur. Şikayetleriniz oluşmadan önce önlem alın ve yaşam alışkanlıklarınızı önceden düzenlemeye başlayın.

HEMOROİD BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hemoroidal hastalıkta en sık görülen şikayet makatta ağrı ve kanamadır. Bazen hemoroidlerin içine yerleşen kan pıhtıları nedeni ile şiddetli ağrı olabilir. Bunların dışında sıvı dışkının kaçırılması ve kaşıntı gibi şikayetler hemoroidal hastalığın en sık belirtileridir.

HEMOROİD NEDENLERİ NELERDİR?

En sık nedeni kabızlık ve gebelik olarak belirtilebilir. Hemoroidal hastalığın ana nedeni karın içerisindeki basıncın artmasıdır. Ikınarak büyük abdest yapma alışkanlığı hemoroidal hastalığın önemli nedenlerinden biridir. Bunun dışında özel bir takım durumlarda da (örneğin ileri evre karaciğer sirozu olan insanlarda) hemoroidal hastalık görülebilir.

HEMOROİD NASIL ÖNLENİR?

Hastalığın en önemli nedeni karın içi basınç artması olduğu için karın içi basıncı arttıran durumlardan kaçınmak hemoroidal hastalığın önlenmesinde alınabilecek en kolay tedbirdir. Tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi ve ıkınmadan dışkılama alışkanlığının kazanılması hemoroidal hastalıktan korunmak için alınabilecek tedbirler arasındadır.

HEMOROİD TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Bu soruya genel bir cevap vermek zordur. Zira kişinin ne kadar rahatsız olduğu ve hayatının ne kadar etkilendiği doktorların karar alma mekanizmasındaki en önemli faktörlerdir. Bazı hastalarda sadece ilaçlarla tedavi önerilebileceği gibi bazı hastalarda ameliyat tercih edilebilir. Ameliyatların birçok farklı yöntemi vardır (lazer hemoroidektomi, stapler hemoroidektomi, hemoroidektomi vb) hangi yöntemin uygulanacağına hekim ve hasta beraber karar verirler.

HEMOROİD MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Hemoroid muayenesinde hastaya özel bir pozisyon verilerek ilk önce gözle değerlendirme yapılır. Sonrasında da kalın bağırsağın son bölümünün değerlendirilebilmesi için parmakla yapılan muayene (Rektal tuşe) vardır. Muayene sonrasında sigmoidoskopi (kalın bağırsağın son 35-50 cm’sinin endoskopisi) veya kolonoskopi (Tüm kalın bağırsağın endoskopisi) yapılabilir.

HEMOROİD TEDAVİSİNDE NASIL BESLENMEK GEREKİR?

Önemli olan faktör kabızlıktan uzak durmaktır. Bu yüzden lifli gıdaların bol miktarda tüketilmesi, gün içerisinde yeterince sıvı tüketilmesi ve kabızlık olması halinde hızlı şekilde doktor desteği alınması beslenme için en önemli unsurlardır. Halk arasında birçok farklı bitkisel desteğin faydalı olacağı şeklinde düşünceler vardır ancak temel unsur kişinin düzenli tuvalet alışkanlığını kazanmasıdır.

HEMOROİD TEDAVİSİNDE AMELİYAT HANGİ DURUMLARDA GEREKLİ GÖRÜLÜR?

En önemli durum hastanın şikayetlerinin şiddeti ve hayat kalitesinin bozulmasıdır. Bunun dışında evre 4 hemoroid denilen sürekli makat dışında meme olması ve hemoroidal yastıkçıkların içine pıhtı oturması diğer ameliyat sebeplerindendir.”  

 


İçeriği Paylaşın