Hızlı Ve Sıcak Yemek Mide Kanseri Riskini Artırıyor

Hızlı Ve Sıcak Yemek Mide Kanseri Riskini Artırıyor

Hızlı Ve Sıcak Yemek Mide Kanseri Riskini Artırıyor

Bizi Takip Et


Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından Antalya’da gerçekleşen 3. Tıbbi Onkoloji Kongresi’nin ardından düzenlenen basın toplantısında kanserde beslenme alışkanlıklarının etkisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şuayip Yalçın, özellikle mide kanserinin geleneksel yöntemlerle beslenildiği için Avrupa`ya göre Türkiye`de daha fazla görüldüğünü söyledi.

GÜNDE BİR KEZ SARIMSAK YA DA YEŞİL SOĞAN YEMEK GEREKİYOR

Mide kanserinin Türkiye`de ikinci öldürücü kanser çeşidiyken ABD ve AB`de ilk 10`a bile girmediğini belirten Prof. Dr. Yalçın, Hacettepe Üniversitesi`nde yapılan araştırmanın ilginç sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. Yalçın, "Mide kanseri planlanmadan önlenebilir bir kanser çeşididir. Aşırı tuz tüketimi, sigara, turşu ve sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler mide kanserine neden oluyor. Özellikle sebze ve meyve tüketimi mide kanseri riskini azaltıyor. Yeşil yapraklı sebzelerin, soğanın ve sarımsağın günde 1 kez tüketilmesinin istatistiksel açıdan anlamsız olmakla birlikte mide kanseri riskini azalttığı bulunmuştur. Turunçgillerin sık tüketilmesiyle mide kanseri riski arasında ise anlamlı ilişki bulunmamıştır" dedi.

HIZLI YEMEK YEMEK KANSERE YAKALANMA ORANINI ARTIRIYOR

Çok hızlı yemek yemenin mide kanseri riskini yaklaşık 5.4 oranında artırdığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Yemekleri çok sıcak yemek, kanser olma riskini 3,3 kat artırdığı saptanmıştır. Yemeklerin tuzlu yenilmesi tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede artırmıştır. Sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklenmesinin de riski yaklaşık olarak 4,2 kat artırabileceği saptanmıştır" dedi.

Prof. Dr. Yalçın, reflüye bağlı mide kanseri riskinin Türkiye`de artış göstermediğini belirterek, "Dünyada ise bu oran hızla artıyor. Bizde geleneksel beslenmeyle alakalı mide kanseri sıklığı fazla. Dumanla buluşan yiyecekler kanser riskini arttırıyor" diye konuştu.

Tuzlu çekirdeğin günaşırı tüketimin riski yaklaşık olarak 1,3 kat arttırdığının saptandığını belirten Yalçın, "Her öğün turşu tüketimi mide kanseri riskini 7 kat arttırıyor. Ayrıca hazır çorbanın ile et ve tavuk bulyonlarının her gün tüketilmesi de kanser riskini arttırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

KANSERLE ÖLÜM TÜRKİYE`DE İKİİNCİ SIRADA

Kanserden korunma yollarıyla ilgili bilgi veren Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İdris Yücel ise şöyle konuştu:

"Kanser 1970`li yıllarda hastalıklara bağlı ölümlerde 4`üncü sırada yer alıyordu. Ancak şu anda ise 2`inci sıraya yerleşmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda ise ilk sıraya yerleşmesinden endişe ediyoruz. Buna rağmen çok ciddi oranda korunulabilir bir hastalıktır. Kanserlerin yüzde 30`u önlenebilir. Yani her 3 kişiden birisinin kanser olmasını engelleyebiliriz. Çünkü kanserlerin çoğu çevresel faktörlerden oluşuyor."

Kanserden korunmanın en iyi yolunun sigara içmemek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yücel, "Sigara akciğer kanserlerinin yüzde 90`ından kanser ölümlerinin ise yüzde 30`undan sorumludur. Sigara içmezseniz bu kadar büyük oranlarda kanserden korunursunuz. İdeal kilonun üzerinde olan insanlarda başta meme kanserleri olmak üzere kanserler daha fazla görünüyor. Özellikle hanımlar aşırı kilolardan korunmalı. Kanserden korunmanın en iyi yollarından bir tanesi de düzenli fizik aktivitesidir. Alkol ve güneş ışınlarından korunmak gerekiyor" şeklinde konuştu.


İçeriği Paylaşın