İlasik Lazer Tedavisi ve Akıllı Lensler

İlasik Lazer Tedavisi ve Akıllı Lensler

İlasik Lazer Tedavisi ve Akıllı Lensler

Bizi Takip Et


Bıçaksız lazer ameliyatı olarak bilinen ilasik yöntemi ve akıllı lensleri Veni Vedi Göz Sağlığı Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Turgay Çetin Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

Günümüzde göz sağlığı konusunda ne tür lazer yöntemleri var?
Bunlardan biri ilasik yöntemidir. İlasik, gözün yüzeyine bir makinenin yerleştirilip ve hiç dokunmadan tabakaları birbirinden ayırıp daha sonra özel bir kapak hazırlayıp altına excimer lazer yapılmasıdır. Hastalar beş saat gibi sürede iyileşip hemen ertesi gün işlerine dönebilecek hale gelirler. Korneası iyi olan ve hekimin muayene sonrası uygun bulduğu hastalarda bu lazerlerin yapılması büyük bir rahatlık sağlar.

BIÇAKSIZ GÖZ LAZER TEDAVİLERİ

Bıçaksız ilasik ile göze dokunmadan lazer ameliyatı aynı yöntem midir?
Göze dokunmadan yapılan ameliyat farklı bir yöntem, ilasik farklı bir yöntemdir. Göze dokunmadan ameliyat dediğimizde göze el değmeden yani hiç dokunmadan direkt yüzeyinden lazer yapılır. İlasik ise bıçak kullanmadan lazer ile pürüzsüz bir şekilde anatomik dokuyu lazere uygun hale getirmek için tabakayı kaldıran ve düzgün bir şekilde lazerin yapılmasını sağlayan bir yöntemdir.

Bıçaksız ilasik yönteminde kaç dereceye kadar miyop, hipermetrop, astigmatlara tedavi yapılabiliyor? Anestezi nasıl? Operasyon ne kadar sürüyor?
Yaklaşık olarak yüksek astigmatlara 6-7 dereceye kadar, 8-9 dereceye kadar miyoplara, hipermetroplarda da 5 dereceye kadar yapılabiliyor. Yani bunların hepsi varsa hepsini aynı anda, tek seansta düzeltme özelliğine sahiptir. Damla anestezi ile yaklaşık 20 dakikalık bir uyuşturma sağlanır. 10 dakika içinde iki göz aynı anda ameliyat yapılır. Hasta geldiği gün her şey yolunda ise ameliyat olabilir. Ameliyat olması ve çıkması toplam bir saat  kadar sürer. Daha sonra damlaları damlatılır. Beş saat sonra da tamamen bir düzelme sağlanabilir veya ertesi gün yakını, uzağı tam olarak rahat bir şekilde görebilir. 15 gün sonra rahatlıkla denize girebilirler, güneşlenebilirler. Güneş gözlükleri kullanmaları yeterli olur.

GÖZÜN İYİLEŞMESİ NE KADAR SÜRER?

Gözün iyileşmesi görmenin normale oturması için geçmesi gerekli belli bir süre var mı?
Hastalar beş saat sonra televizyon alt yazılarını görebilir hale gelebilir. İlasik yöntemiyle ertesi gün yaklaşık yüzde yüz bir görmeye kavuşabilir. İlasik yönteminde anatomik olarak çok düzgün bir hat ve çizgi oluşturulabildiği için önce tencerenin kapağı oturması gibi gözde uygulanan kapak oturmalıdır. Bu kapak birbirine tam olarak oturduğu için sağa sola kayma yapmadan beş saat gibi bir sürede düzelmiş olur.

Bıçaksız ilasik yöntemi ile bir kişide miyop, hipermetrop ve astigmat varsa üçü de aynı anda tedavi olabilir mi?
Üçü aynı anda yapılabiliyor. Örneğin gözü artı iki hipermetrop, eksi üç miyopik, astigmat bir kişi bir seansta yaklaşık aynı sürede aynı şekilde ameliyat olup bundan kurtulma şansı çok yüksek.

Op. Dr. Turgay Çetin

AKILLI LENSLER NEDİR?

Akıllı lensler ne demektir? Ne amaçla kullanılırlar?
Her insan akıllı merceklerle doğar. Nedir bu akıllı mercek? Gözümüzün içindeki kaslarla kendi merceğimiz yakına uzağa ve orta mesafeye odaklama özelliğine sahiptir. Fakat bu, zaman içinde genellikle 40-45 yaşlarına geldiğimiz zaman sertleşir veya kaslar yetersiz hale gelir ve odaklama yeteneğimizi kaybederiz. Odaklama yeteneğimizi kaybettiğimiz anda bu akıllı lensler devreye girer. Kişinin kendi lensinin içini boşaltılır ve göz bebeğinin tam arkasına getirecek şekilde akıllı lensler yerleştirilir. Bu sayede yakın, uzak ve orta mesafe rahatlıkla görülür.

Akıllı merceklerle yapılan tedaviler için en uygun hasta grubu kimlerdir?
En uygun hasta grubu; üç tane odağı yani yakın, orta ve uzak mesafe için gözlük kullanmak zorunda kalan kişilerdir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki kişiler bu ameliyatı olabilirler. Tabi burada amaç gözlükten kurtulmaktır. Bu cerrahiye uygunluk hekimin ayrıntılı muayenesi sonrası belirlenir. Katarakt ameliyatı ile aynı anda akıllı mercekler yerleştirilerek yakın, orta ve uzak mesafede görme sağlanabilir.

AKILLI MERCEKLERİN YERLEŞTİRİLMESİ

Ameliyat nasıl yapılıyor? Nasıl planlanıyor? Tek göze yerleştirilmesi ne kadar sürüyor?  İki göze aynı anda mı yerleştiriyorsunuz?
İki göze aynı anda yapılması uygun değildir. Çünkü bu durumda iki göz kapatılır. Önce bir göze işlem yapılır ve göz yaklaşık bir-iki saat kadar kapalı kalır. Anestezi olarak sadece damla kullanılır. Ameliyat süresi maksimum yaklaşık 8 dakika kadardır. Daha sonra hastalara bazı damlalar verilir ve üç-beş gün içinde tam bir düzelme sağlanabilir.

Hastalara ne tür tetkikler yapılıyor?
Gözün arkasında optik sinir vardır. Bu optik sinirin analizi yapılır. Gözün önünde de kornea vardır. Korneanın da analizi yapılır. Göz kuruluğu var mı bakılır. Gözün makula denilen görüntünün yerleştiği merkezde bir hasar var mı incelenir. Gözlerde bir tembellik var mı, eskiden oluşmuş bir hasar var mı tüm bunlar değerlendirilir. Tetkikler yarım saat kadar sürer. Bu tetkikler sonrası eğer hasta uygunsa ameliyat yapılır. Eğer uygun değilse istediğimiz sonucu alamayacağımız için bu ameliyat önerilmez.

Merceğin takıldığı gözde görme ameliyat sonrasında hemen iyi olabiliyor mu?
Sonuçlara baktığımızda genel olarak 24 saat içinde yaklaşık yüzde 50 düzelme sağlanıyor. Diğer yüzde 50’de ikinci gün ya da üçüncü gün maksimum bir hafta içinde tamamen düzeliyor.


İçeriği Paylaşın