İşte Umut Vaad Eden COVID-19 İlaç Çalışmaları

Koronavirüs vakaları hem ülkemizde hem de dünyada artmaya devam ederken bilim insanları tarafından aşı ve ilaç çalışmaları da hızla sürüyor. Piyasada bulunan covid-19 aşılarını az çok hepimiz biliyoruz peki covid-19 ilaçları hakkında neler biliyoruz? İşte koronavirüse karşı geliştirilen ve geliştirilmekte olan ilaçlar hakkında her şey...

İşte Umut Vaad Eden COVID-19 İlaç Çalışmaları

Bizi Takip Et


ÖZEL HABER- Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele devam ederken, bilim insanları hem yeni aşı çalışmaları hem de hap şeklinde ilaç çalışmalarını sürdürüyor.

İngiltere Bilim Kurulu (Sega) bu hafta gerçekleştirdiği toplantıda, hükümete yeni koronavirüs varyantları karşısında ne gibi önlemler almayı planladıklarını sordu. Zira, tüm dünyada kullanılan Pfizer/BioNTech aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin geçtiğimiz günlerde yeni varyantlara karşı aşının geliştirilmesi gerektiğini söylemişti.

"AŞININ GÜNCELLENMESİ GEREKEBİLİR"

Şahin, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki 6-12 ay içerisinde aşının güncellemesini gerektirecek başka varyantların ortaya çıkması çok olası" ifadelerini kullanmıştı.

Şu ana kadar Pfizer/BioNtech aşısının yanı sıra Moderna, Sputnik, Sinovac, Astrazeneca ve Johnson&Johnson aşılarını geliştirerek insanların kullanımına sundu. Son verilere göre dünya çapında yaklaşık 2,4 milyar insan tek doz aşı olurken, 1,8 milyar insan da iki doz aşısını yaptırdı.Uygulanan aşıların yanı sıra Türkiye'nin geliştirdiği Turkovac aşısı gibi birçok ülke de kendi aşısını geliştirmek için çalışıyor.  

Hindistan'da çıkan ve dünyaya yayılan Delta varyantından sonra yeni Kolombiya varyantı gibi yeni koronavirüs varyantları aşıların etkinliği konusunda soru işareti yaramaya devam ediyor. 

DÜNYADAKİ COVID-19 İLAÇ ÇALIŞMALARI NE DURUMDA? 

Japon biyoteknoloji şirketi Shionogi, günde bir kere alınarak bir hafta içerisinde koronavirüsünü nötralize eden bir ilaç geliştirdiklerini duyurdu. Osaka merkezli şirket, Covid-19 hastalarının bir hafta boyunca günde bir kere alacağı ilacın insanlar üzerindeki deneme fazına başlandığını, ilacın etkileri ve yan etkileri üzerine incelemelerin devam ettiğini açıkladı.

İsrail'de tropik hastalıklar ve seyahat sırasında gereken ilaçlarla ilgilenen Şeba Tıp Merkezi'nin yürüttüğü araştırmaya göre, 3. dünya ülkelerinde parazitle mücadelede kullanılan "Ivermectin", koronavirüse maruz kalan kişilerde hastalığın süresini ve bulaşıcılık düzeyini aşağıya çekerken, bunun maliyetinin günde 1 dolardan ucuza geldiğ belirtildi.

"VİRÜS KENDİ KENDİNİ YOK EDECEK"

Ridgeback Biotherapeutics ve Merck firması ortak bir çalışma yürüterek Emory Üniversitesi'nin geliştirdiği hap üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Faz-2 çalışmalarında gelincikler üzerinde yapılan araştırmada virüsün 24 saat içerisinde kendi kendini yok ettiği ortaya çıktı. Şimdi faz-3 çalışmaları devam ediyor.

13 ŞİRKET BİR ARAYA GELECEK

13 biyolojik ilaç şirketi, Yenilikçi İlaçlar İnisiyatifi (IMI) tarafından koordine edilen yeni tedavi ve tanı yöntemlerinin bulunması çalışmalarına katıldıklarını duyurdu. Konsorsiyuma katılacak şirketler şöyle;

AbbVie
Astellas
Bayer
Boehringer Ingelheim
E-Pharma
Enyo Pharma
IDbyDNA
Janssen
Merck
Novartis
Pfizer
Special Product’s Line S.p.A.
Takeda 

PFİZER ANTİVİRAL İLAÇ GELİŞTİRİYOR

Amerikan ilaç şirketi Pfizer, BionTech ile birlikte Covid-19'a karşı geliştirdiği aşının ardından oral yollardan alınan antiviral ilacın klinik deneylerine geçtiğimiz Mart ayında başlamıştı.

Proteaz inhibitörleri sınıfının bir parçası olan ilaç, virüsün insan hücrelerinde çoğalmasına olanak sağlayan enzimi engelliyor. Şirket, proteaz inhibitörlerinin hem kendi başlarına hem de diğer antivirallerle kombinasyon halinde HIV ve hepatit C virüsü gibi diğer viral patojenlerin tedavisinde etkili olduğunu belirtti. Proteaz inhibitörleri, HIV ve hepatit C gibi diğer viral patojenlerin tedavisinde kullanılıyor.

ASTRAZENECA COVİD-19'A KARŞI ANTİKOR İLACI ÜRETTİ

İngiliz ilaç firması AstraZeneca, Covid-19'a karşı antikor ilacı üretti.  Şirketten yapılan açıklamada, "Geliştirdiğimiz ilaç, viral direnç olasılığını azaltmanın yanı sıra dayanıklılığı geliştirme potansiyeline sahiptir." ifadeleri kullanıldı. Antikor ilaç, Birleşik Krallık'ta yaşları 18 ile 55 arasında değişen 48 sağlıklı gönüllü üzerinde deneniyor.

TAKEDA KAN PLAZMASI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Japon ilaç şirketi Takeda ise, Covid-19 atlatan hastalardan alınan kandan üretilen kan plazması üzerindeki çalışmalarını devam ettiriyor. Faz-1 çalışmaları başarıyla sonuçlanırken, tedavi üzerinde araştırmalar sürüyor.

ABBVIE'NİN İKİNCİ DENEMESİNDE BAŞARILI SONUÇLAR

Abbvie'nin koronavirüs tedavisinde geliştirdiği ilaç ise 145 kişi üzerinde denenirken, ilacı kullananların 4'te 1'inin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği öne sürüldü. Abbvie'nin bu ilaç denemesi başarısızlıkla sonuçlanırken, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yürütülen başka bir çalışma ise orta ve ağır dereceli koronavirüs hastalarında başarılı sonuç verdiği belirlendi. İlaç üzerinde çalışmalar devam ediyor.

NOVARTIS FAZ-2 ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Novartis ve Molecular Partners'in geliştirdiği koronavirüs ilacında Faz-2 çalışmaları başarıyla devam ediyor. 2 bin 100 hasta üzerinde denenmesi planlanan ilaç tanı konulduktan 1 hafta sonra hafif ve orta şiddette semptom gösteren hastalarda denenecek. Çalışmalar olumlu tamamlanırsa ekim aylarında Faz-3 aşamasına geçilecek.

SANOFİ'NİN İLAÇ ÇALIŞMASI BAŞARISIZ OLDU

Sanofi, geçtiğimiz eylül ayında COVID-19 ilacının denemelerini durdurduğunu açıkladı.  İlaç şirketi, zatürre, ölüm gibi olumsuz sonuçların ardından olası koronavirüs tedavisinin test edilmesini durdurma kararı aldı. 

ROCHE FİRMASININ İLACI SOLUNUMA İYİ GELDİ

İsviçre merkezli ilaç firması Roche, iltihabı düşürmek için ürettiği bir ilacın, hastanelerde tedavi gören Covid-19 hastalarında solunum cihazı ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu bildirdi. Damar yoluyla enjekte edildiği belirtilen ilacın, Covid-19 hastalarında daha fazla bulunan interlökin-6 adlı proteini düşürdüğü ifade edildi.

REGENERON VE ROCHE TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN KORONAVİRÜS İLACINA İNGİLTERE'DEN ONAY

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), Regeneron ve Roche tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ilk ilaç tedavisinin kullanımını onayladı. Geliştirilen koronavirüs ilacının bağışıklık sisteminde doğal insan antikorları gibi davranan insan yapımı proteinlerden oluştuğu belirtildi.

TÜRKİYE'DE İLAÇ ÇALIŞMALAR NE DURUMDA?

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'de üretilen iki koronavirüsü ilacıyla ilgili araştırmların sürdüğünü açıklamıştı.

İlk çalışma Ankara Üniversitesinde geliştirilen 'Ribavirin' olarak ifade edilen bir tedavi yöntemi, ilaç tedavisi. Bu ilacın astım ve hepatit C'de kullanıldığı biliniyor.

Diğeri ise Bahçeşehir Üniversitesinde geliştirilen 'Montelukast' diye ifade edilen bir ilaç. Bu ilacın da astım tedavisinde kullanıldığı biliniyor.

İki ilaç için de çalışmalar sürüyor.


İçeriği Paylaşın