Jinekolojik Kanserler

Jinekolojik Kanserler

Jinekolojik Kanserler

Bizi Takip Et


2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bilgilere göre, rahim kanseri tüm dünyada kadınlar arasında ikinci en yaygın kanser. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları jinekolojik kanserlerle ilgili bilgi verdi.
•  Vulva
•  Hazne (vajina)
•  Rahim ağzı (serviks)
•  Rahim (uterus)
•  Tüpler (tuba) ve
•  Yumurtalıklar (over)

Bu organların kanserleri de kadın üreme organları kanserleri (jinekolojik tümörler) olarak adlandırılırlar.

Rahim kanserleri kimlerde daha çok görülür?
Şişman kadınların, her ay yumurtlamayan kadınların ve çeşitli nedenlerle sadece östrojen kullanan kadınların bu kansere yakalanma riski daha fazladır. Rahim kanseri kendini en sık düzensiz kanama veya menopoz sonrası kanamayla gösterir.
Bu kansere yakalanma en sık 60-70 yaşlar arasındadır.

Rahim kanserlerinin tedavisinde hangi tedavi yöntemleri kullanılır?
Erken evrelerde rahim ve yumurtalıkların alınması ve gerekirse buna ek olarak ışın tedavisi uygundur. İleri evrelerde daha geniş alanlar içeren ameliyatlar, kemoterapi, hormonal tedavi ve ışın tedavisi kullanılır.

Rahim kanserini önlemede; Aşırı kilo alımının engellenmesi, karşılıksız östrojen alınmaması ve kanserleşme potansiyeli olan rahim hastalıklarının uygun tedavi edilmesi gerekiyor.
Rahim ağzı kanseri ise; Rahim ağzı, rahimin hazneye uzanan küçük bölümüdür. Bu bölümden çıkan kanserler erken bulgu verebilirler ve yıllık jinekolojik kontrollerle erkenden tanınabilirler.

Rahim ağzı kanserleri önlenebilir mi?
Rahim ağzı kanseri tüm kanserler içinde önlenebilir olan tek kanserdir. Korunmak için rahim ağzındaki olası değişiklikleri görmek amacıyla her yıl rahim ağzı sürüntüsünü yaptırmak yeterlidir

Rahim ağzı kanserlerinde hangi tedaviler yapılır?
Rahim ağzı kanserinin tedavisinde, evresine göre cerrahi ve ışın tedavisi bazen de eş zamanlı kemoterapi kullanılır. Cerrahinin bu kanserde erken evrelerde yeri vardır. Yapılan ameliyatta rahim, rahim ağzıyla beraber çıkarılır. Ayrıca aynı ameliyatta haznenin üst kısmı ve rahimi yerinde tutan bağlar, büyük damarlar etrafındaki kanserin sıçramış olabileceği lenf bezleri de çıkartılır. Genç hastalarda kanserin türüne göre yumurtalıklar alınmayabilir.

Vajina kanseri
Oldukça nadir olarak görülen bu kanser, genelde dışardan görülemeyecek biçimde haznenin üst yarısından başlar. Hastaların şikayeti genelde kanlı akıntıdır. Bu kanserin tedavisinde cerrahinin çok önemli bir rolü yoktur, tedavi daha çok ışın tedavisi ile yapılır.

Vulva kanseri
İleri yaşın genellikle 60-79 yaş arasında görülen vulva kanserinin daha evvel geçirilmiş kondilomlar ile ilişkili olduğu söylenmektedir. Haznesinde veya rahim ağzında kanseri olan kadınlarda daha yüksek sıklıkla görülür. Sebepleri hakkında çok fazla şey bilinmemektedir.

Yumurtalık kanseri
Kadın üreme organları kanserleri içinde en zor tedavi edilenidir. Yaklaşık 1000 kadından 12`sinde bu kansere rastlanabilir. Hastalar genelde 40 yaşından daha yaşlıdırlar. Yumurtalık kanserinin bir kötü özelliği başladığında pek bir şikayete neden olmamasıdır. Erken evrelerde şikayetsiz olan hastalarda, ileri evrelerle beraber karın ağrısı, hazımsızlık, karında şişlik (karında su toplanmasına bağlı) kilo kaybı ve kitle hissi gibi belirtiler görülebilir.

Yumurtalık kanserinde, belirgin bir neden saptanamamıştır. Ancak yaş, ailesel faktörler yüksek hayvansal yağ içeren diyet, pudra kullanımı gibi çevresel ve genetik faktörlerin yumurtalık kanserinde etkili olduğu düşünülüyor. Örneğin yaşam boyu bir kadının yumurtalık kanserine yakalanma riski yüzde 1,4 iken, birinci derece akrabası yumurtalık kanseri olanda yüzde 5, iki adet birinci derece akrabasında olan kadınlarda yüzde 7’ye kadar yükselmektedir.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
www.anadolusaglik.org


İçeriği Paylaşın