Kadınlar Dikkat: Havuzdan Ve Denizden Enfeksiyon Kapmayın!

Çoğu kişi sıcak havalarda çareyi havuza ve denize girmekte buluyor.  Ancak havuz ve denizde bulunan mikroplar nedeniyle kadınlar enfeksiyon kapabiliyor. Peki vajinal enfeksiyonun belirtileri neler, nasıl önlem alınmalı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Süleyman Yeniocak cevapladı.

Kadınlar Dikkat: Havuzdan Ve Denizden Enfeksiyon Kapmayın!
kadın hastalıkları

Bizi Takip Et


Yaz aylarında havuz ve denizde vakit geçirilmesiyle birlikte özellikle kadınlarda jinekolojik sorunlar da kendini göstermeye başladı. Yaz aylarınızın kabusa dönmesini istemiyorsanız şikayetleriniz doğrultusunda mutlaka jinekolojik muayenenizi yaptırmalı, havuz ve denize kalabalık saatlerde girmekten kaçınmalı ve deniz ve havuzdan sonra duş almalısınız. 

Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Süleyman Yeniocak, olası hastalıklara karşı alınabilecek önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

JİNEKOLOJİK MUAYENE NE SIKLIKLA YAPILMALI?

Jinekolojik muayene her kadın tarafından yılda en az bir kez yaptırılmalıdır.  Böylelikle olası bir hastalığa karşı erken tanı ile tedaviye başlanabilir. Jinekolojik muayene kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılır. Kısa sürer ve ağrı verici bir işlem değildir. Bu yüzden yılda en az bir kez jinekolojik muayene yaptırmayı ihmal etmemek çok önemlidir.

Özellikle yaz aylarının baş göstermesiyle birlikte havuz ve denizde oluşabilecek enfeksiyonların kadınlarda hastalıklara yol açtığını belirten Operatör Dr. Süleyman Yeniocak, kadınların büyük çoğunluğunun hastalık ortaya çıkınca jinekolojik muayene yaptırdığını, asıl önemli olanın ise hastalık oluşmadan tedbir almak ve bu konuda erken davranmak olduğunu dile getirdi.

ISLAK MAYONUN ZARARLARI

Yaz aylarında kadınlarda jinekolojik hastalıkların artmasının nedenlerinin başında ıslak mayo ile oturmak yer alıyor. Islak mayo mantar vb. hastalıkar davetiye çıkarıyor.

Ayrıca;

* Havuz ve denizin içindeki pH değerinin uygun olmaması,
* Çok fazla kalabalıktan enfeksiyon oluşma riski,
* Havuzun temizleme sisteminin yetersiz olması da hastalıklara neden olabiliyor.

 DENİZ ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Kadınlarda vajinal enfeksiyonların belirtileri şöyle;

* Kaşıntı,
* Kötü koku,
* Mantar enfeksiyonları,
* Şişlik,
* Tahriş,
* Hafif derecede kanama,
* Kızarıklık,
* İdrar yaparken zorlanma,
* Lekelenme.

Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında en kısa sürede kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir.

"HAVUZUN ÇOK DOLU OLDUĞU SAATLERDE HAVUZA GİRMEYİN"

* Havuz ve denizin kalabalık olduğu saatlerde mümkünse havuz ve denize girmekten kaçınılmalı,
* Özellikle deniz ve havuzdan sonra duş alınmalı,
* Sabah saatlerinde havuz ve denizin daha temiz olduğu sabah 09:00’la öğlen 11:00 arsında deniz ve havuza girilmeli.

Böylece güneşin kötü ışınlarından da (UV ışınları) korunmuş olunur.

* Havuz ve denizin pH oranı da önemlidir. (Ph oranı düşük olan yerlerde asitlik fazla olur)
* Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemeli,
* Plaj havlusu,bone,gözlük,terlik,bikini ve mayo gibi kişisel eşyalar ortak kullanılmamalı,
* Aşırı şiddetli yağmur sonrasında havuz ve denize girilmemeli. Çünkü bu enfeksiyonun ilerlemesine ve mikropların artmasına neden olabilir.

KADIN HASTALIKLARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bu hastalığın tanı sürecinde ilk olarak hastanın öyküsü dinlenerek, yaşadığı hastalık ve şikayetler hakkında bilgi alınır. Bu aşamadan sonra hasta jinekolojik muayene masasına yatılarak muayene edilir. En önemli aşaması ise geçirilen hastalığın neden olduğu enfeksiyon çeşitli laboratuvarda ya da gerekliyse ultrasonla bulunmaya çalışılır. Hastanın deniz ya da havuzdan mikrop kapıp kapmadığı, ıslak mayoyla uzun süre durması ya da vajinal bölgenin duşta mikroplardan arındırılamaması gibi durumlar hastalıkları tetikleyebilmektedir.

Bu noktada tedavi sürecinde en büyük işin hastaya düştüğünü söyleyen Yeniocak, bu yüzden hastanın enfeksiyonluyken deniz ve havuza girmemesi gerektiğini söyledi. Bir süre deniz ve havuz gibi ıslak ve nemli ortamlardan vajinal bölgenin korunması hastalığın tedavisi için oldukça önem taşımaktadır. 


İçeriği Paylaşın