Katarakt Cerrahisi

Katarakt Cerrahisi

Katarakt Cerrahisi

Bizi Takip Et


Göz bebeğimizin hemen arkasında saydam merceğimiz yer alır. Bu saydam mercek göze +16 numaralık bir kırıcılık verir. Aynı zamanda yakına bakarken şekil değiştirerek kırıcılığı 3 derece daha artar ve lensin bu refleksi sayesinde yakını 40’lı yaşlarımıza kadar gözlüksüz görürüz.

Merceğimizin saydamlığının yitirmesine katarakt denir ve katarakt kendini görme azlığıyla hissettirir. Teknolojinin gelişimiyle son yıllarda kabuk değiştiren katarakt cerrahisi artık eskisi gibi korkulan bir ameliyat olmaktan çıkmış, sıkça yapılan bir ameliyat haline gelmiştir

KATARAKT LAZER İLE TEDAVİ EDİLMEZ

Günümüzde modern katarakt cerrahisi sanıldığı veya söylendiği gibi lazerle yapılmaz, fako emulsifikasyon olarak adlandırılan ultrasonik bir cihaz yardımıyla yapılır ve fako ameliyatı olarak anılır.

Katarakt (fako) cerrahisi damla anestezisi ile hızlı ve lazer ameliyatı gibi dikiş konulmadan yapıldığından, hem hastalar hem de bazı hekimler işin kolayına kaçıp lazerle katarakt ameliyatı deyimini benimsemişlerdir.

Fako cerrahisi cerrahın ustalığı geliştikçe hız ve mükemmellik kazanır. Bu ameliyat genellikle damla anestezisi altında yapılır, zor vakalarda lokal, hatta genel anestezi de uygulanabilir. Genellikle çocuk ve gençlerde genel anestezi gerekir.

KATARAKT AMELİYATINDA BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Fako cerrahisinin başarısı küçük kesili bir ameliyat olmasından kaynaklanır. Göze küçük tüneller açılarak girilir ve merceğin ön kapsülü soyularak alınır. Gözü hem normal basınçta bırakabilmek hem de fako sırasında gözün iç dokularını koruyabilmek için gözün ön bölümü viskoelastik maddeyle doldurulur.

Bu aşamada konulan viskoelastiğin kalitesi çok önemlidir. Fako ile ameliyat, merceğin çekirdeğinin küçük parçalara kırılması ve öğütülerek alınmasını sağlayan bir cihazın kullanılmasıyla yapılır. Bu sırada merceğin kapsülünün korunması buraya yeni bir mercek konulacağından çok önemlidir. Fako enerjisini en az ve kısa sürede kullanmak göz içi dokularının zarar görmesini engeller.

Kataraktın çekirdeği fakoyla tamamen temizlendiğinde kalan lifler de emilir ve merceğin kapsül kesesi berrak bir şekilde bırakılır. Bu kesenin sağlamlığından emin olununca katlanır bir göz içi merceği tünelden göz içine yerleştirilir. Katarakt ameliyatları dikişsiz sonlandırılır. Gerek görüldüğü takdirde dikiş konulabilir.

Göz içi mercekleri gözü mümkün olduğunca numarasız hale getirmek için konulur. Modern cihazlarla yapılan mercek ölçümleri gözü numarasız bırakabilme imkanı verir. Burada hedef gözü sıfırlamak olsa da idealde yapılmaya çalışılan 1 numaranın altında bir değere ulaşabilmektir. Son yıllarda 2-3 numaraya kadar astigmatı düzeltebilen göz içi lensleri de kullanılmaya başlanmıştır.

AMELİYAT ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Katarakt ameliyatı, kullanılan teknik malzemelerin gelişimiyle birlikte, günümüzde kısa süreli tedavi şekline gelmiştir. Ancak başarılı bir katarakt ameliyatını etkileyen üç önemli unsur vardır: Hekimin deneyimi ve ameliyat yapılan kurumun teknolojik ve hijyenik alt yapısı iki önemli unsurdur.

Ameliyatın başarısını etkileyen üçüncü önemli unsur ise, ameliyat esnasında gözün içerisine konulan ve ömür boyu göz içerisinde kalacak olan merceğin, kalitesidir. Kullanılması gereken merceğin FDA (Amerika Gıda ve İlaç İdaresi) onaylı olması önemlidir.

Dünya üzerinde yüzlerce farklı marka, özellik ve kalitede mercek üreticisi bulunmaktadır. Dünya Göz Hastanesi’nde tüm katarakt-Fako ameliyatlarında Amerika FDA tarafından onaylı ve en kaliteli mercekler kullanılmaktadır.

GÖZE YERLEŞTİRİLEN MERCEĞİN KALİTESİ ÖNEMLİ

Kaliteli Merceklerle yapılan ameliyat; Sağlıklı ve net görüş imkânı sağlar. Multifokal mercekler ile aynı anda miyop ve hipermetrop ve varsa katarakt, Toric mercekler ile astigmatınız düzeltilebilmektedir. Yüksek teknolojiyle özel tasarlanmış Gündüz görüşünüzün yanı sıra yüksek kontrast özelliği ile gece görüşünüzde artış sağlar. UV filtresi ile görme merkezi – sarı noktayı zararlı ışınlardan korur.

Kalitesiz Merceklerle yapılan ameliyat sonrası; kısa sürede görmede azalma nedeniyle yag lazer tedavisi gerektirebilir. Merceğin saydamlığını yitirmesiyle, merceğin tekrar ameliyatla değiştirilmesi gerekebilir.

Katarakt ameliyatı toplumda çok kolay gerçekleştirildiği düşünülen bir ameliyat olarak sanılır. Ancak bilinenin aksine gerek zorluk düzeyi gerekse gösterilmesi gereken önem ve titizlik düzeyi bakımından bir beyin ameliyatından hiçbir farkı olmadığını çok net olarak söyleyebiliriz.

Katarakt ameliyatında ameliyatın başarısını, hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi doğrudan etkiler. Hastanelerimizde yapılan tüm ameliyatlarda Amerikan Sağlık idaresi (FDA) onaylı Alcon IQ katlanabilir göz içi mercekleri kullanılmaktadır. Bu lenslerinin vaka üzerindeki başarısı dünyada kanıtlanmıştır. IQ göz içi lensleri sayesinde görme düzeyi yüksek kalite ve kontrastta sahip olacak, gece görüşü diğer merceklere göre çok daha kaliteli olacaktır.

KATARAKT AMELİYATINDA HEM UZAK HEM DE YAKIN GÖZLÜKLERDEN AYNI ANDA KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Multifokal lenslerle bu mümkün; Multifokal mercekler çok odaklı göz içi mercekleridir. Hem yakını hem de uzağı net gösterir. Hastanın yaşı, uzak ve yakın gözlük dereceleri, mesleği gibi kriterlerin özel ve detaylı tetkiklerle belirlenen göz yapısından elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle uygun bulunan ve hastalara tavsiye edilen lenslerdir.
Bu yeni jenerasyon lensleri rahatlıkla ve çok kısa sürede gerçekleştirilen bir operasyon ile acı –sızı olmadan hastaların göz içine yerleştiriliyor. Bu merceğin uygulandı hastalarımızın ameliyat sonrasında tüm göz kusurları ortadan kalkar. Hastalarımız hem yakını hem de uzağı rahatlıkla görür hale gelir.

Cep telefonundaki küçük yazılar, sinemadaki alt yazılar, dizüstü bilgisayarların giderek küçülmesi, yazıların okunamaması gibi sorunlar ortadan kalkar. İyileşme süreci kısa olan bu tedavi yöntemi ile hastalar ameliyattan hemen 1 gün sonra günlük yaşantılarına çabucak geri dönebiliyorlar.

KATARAKT AMELİYATI NE ZAMAN VE NEREDE YAPILMALI?

Katarakt ameliyatının zamanı, kataraktın yol açtığı görme bozukluğunun hastanın yaşam kalitesini bozduğu zamandır. Görme düzeyinin önemi yoktur. Katarakt ameliyatının en önemli tehlikesi göz içinde enfeksiyon gelişimidir. Enfeksiyon kontrolü düzgün yapılan, sürekli steril malzemelerin kullanıldığı, asepsi antisepsi kurallarının geçerli olduğu hastanelerde çok nadir görülür.

Bu tip enfeksiyonlar erken ve ciddi tedavi görmediklerinde gözün kaybına bile neden olabilirler. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için iyi bir cerrahi donamım ve sterilizasyon sistemi önemlidir. Hala ciddi risklerinin de olduğunu göz ardı etmeden bu ameliyatların ciddi teknolojik alt yapılı kurumlarda, cerrahi deneyimi yeterli hekimlerce en iyi cihaz ve malzemelerin kullanılarak yapılmasının gerekliliği unutulmamalıdır.

Prof. Dr. Kazım Devranoğlu
Göz Hastalıkları Uzmanı
Dünyagöz Hastanesi

www.dunyagoz.com


İçeriği Paylaşın