Kırık Kalp Sendromu: Duygusal Stresi Hafife Almayın

Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu ,duygusal stresin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

Kırık Kalp Sendromu: Duygusal Stresi Hafife Almayın

Bizi Takip Et


Herkesin zaman zaman kullandığı “kalbim kırıldı” teriminin bilimsel taraftaki karşılığını merak ettiniz mi hiç? Aşırı üzüntü ve keder sonucu ortaya çıkan ve genellikle kadınlarda görülen Kırık Kalp Sendromu, yani bilimsel adıyla Takotsubo Kardiyomiyopati bazen gerçekten kalbimizi etkileyebilir! Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, duygusal stresin kalp üzerindeki etkilerini ve kalbinizi nasıl koruyabileceğinizi anlattı.

DUYGUSAL YA DA FİZİKSEL STRES SONRASI ORTAYA ÇIKAR

"Kırık Kalp Sendromu, adından da anlaşılacağı üzere, genellikle ciddi duygusal ya da fiziksel stres sonrası ortaya çıkar. Sevgililer Günü haftasında çoğumuz, sevdiğimiz kişiyle romantik bir gün geçirmeyi hayal ederiz. Ancak, bugün herkes için pembe balonlar ve kırmızı gül demetleriyle dolu olmayabilir. Bazıları için, bu özel gün beklenmedik bir stres kaynağına dönüşebilir. Belki de beklenen o büyük aşk itirafı gelmez ya da daha da kötüsü, bir ayrılık haberi alınır. İşte tam da bu noktada, Kırık Kalp Sendromu’nun perde arkası devreye girer. Ama endişelenmeyin, bu sendrom genellikle geçicidir ve uygun tedavi ile çoğu insan tamamen iyileşir. Eğer bu hafta sizi biraz fazla stres altına sokarsa, unutmayın ki kalbiniz kırılsa bile, zamanla ve doğru bakımla iyileşecektir.

UYGUN TEDAVİ GENELLİKLE SEMPTOMLARI HAFİFLETMEYE YÖNELİKTİR

Kırık kalp sendromu, tıbbi adıyla takotsubo kardiyomiyopati, genellikle şiddetli duygusal ya da fiziksel stresin ardından ortaya çıkan geçici bir kalp durumudur. Uygun tedavi genellikle semptomları hafifletmeye ve kalbin normal işlevini desteklemeye yöneliktir.

TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

İLAÇ TEDAVİSİ

Beta blokerler, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACE inhibitörleri) ve diüretikler gibi ilaçlar, kalbin iş yükünü azaltabilir ve semptomları hafifletebilir.

STRES YÖNETİMİ

Psikolojik destek ve stres yönetimi teknikleri, duygusal stresin neden olduğu zararı azaltmaya yardımcı olabilir.

DİNLENME VE İZLEME

Akut fazda hastalar genellikle hastanede izlenir. Kalp fonksiyonlarının düzelmesini sağlamak için yeterli dinlenme önemlidir.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınma, kalbin iyileşmesine yardımcı olabilir.

DÜZENLİ TAKİP

Kırık kalp sendromu geçiren hastaların, kalp fonksiyonlarının tam olarak iyileşip iyileşmediğini değerlendirmek için düzenli kardiyolojik kontrollere ihtiyacı vardır. Kırık kalp sendromu, kalp sağlığımızı ciddiye almanın önemini hatırlatır. Sevgi dolu ilişkiler, sağlıklı bir kalp için elbette önemlidir, ancak kendi sağlığımıza da dikkat etmeliyiz. Duygusal stresin kalp üzerindeki etkilerini hafife almayın ve eğer kendinizi aşırı üzgün veya stresli hissederseniz, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin."


İçeriği Paylaşın