Kırmızı Et Nasıl Pişirilmeli?

Kırmızı Et Nasıl Pişirilmeli?

Kırmızı Et Nasıl Pişirilmeli?

Bizi Takip Et


B grubu vitaminler ve mineraller açısından zengin, açlık hissini kolay gideren, iştah açma özelliği, lezzeti ve barındırdığı yüksek değerli protein ile sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen besin maddeleri arasında yer alan et, beslenme zincirinde önemli bir yer tutuyor. Ette bulunan besin değerlerinden maksimum oranda faydalanmak için ise, nasıl pişirildiğine dikkat etmek gerekir.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Kırmızı eti sağlıklı olarak pişirmek için çok basit teknikler uygulamak yeterli. Böylelikle hem etin besin değerlerinde kayıp önlenmiş, hem de fazla yağ ve gereksiz kalori alımından kurtulmuş olunur” dedi.

Bir yemek kaşığı yağın, pişirme esnasında yiyeceklerin enerji miktarını 100 kalori artırdığını söyleyen Gürbüz, “Yapılan araştırmalara göre, yetişkinlerin almaları gereken günlük kalori miktarının yüzde 20 ile 30’u arasındaki bölümünü yağdan almaları gerekiyor. Örneğin 2000 kalorinin tüketilmesi gereken beslenme şeklinde, 400 – 600 kalorinin üzerinde yağ alınmaması gerekir” dedi.

YAĞDA PİŞİRMEK YERİNE IZGARAYI TERCİH EDİN

Yağda pişirmenin hem kansere neden olan maddelerin açığa çıkmasına neden olması, hem de besin değerini azaltması nedeniyle tavsiye edilmediğini belirten Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Kızartma yönteminden, ızgara yöntemiyle pişirmeye geçildiğinde, sadece sonradan eklenen fazla yağdan değil, etin içerisinde bulunan kendi yağından da kurtulmuş olunur” dedi.

MANGALDA ET PİŞİRİRKEN DİKKATLİ OLUN

Mangal yaparken çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ümit Gürbüz, “Etin ateşe çok yakın olması durumunda, sağlığa zararlı bileşiklerin açığa çıkmasına neden olabilir. Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateş arası mesafenin 15 santimetre olmasına mutlaka dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.

Etin pişirildiği yüzey yerine, kırmızı etin kendisinin yağlanmasının, yağın ete yapışmasını ve yağın yanmasını engellediğini belirten Gürbüz ayrıca, etin erken tuzlanmasının erken sertleşmesine neden olduğunu da belirtti.

En iyi pişirme yönteminin kısık ateşte pişirmek olduğunu ifade eden Gürbüz şu bilgileri verdi:

“Etin pişeceği yüzeyin iyice ısınmış olması, etin sık sık çevrilmemesi, çevrilirken maşa ve çatal gibi sivri uçlu mutfak malzemelerinin kullanılmaması, etin bir yanının diğer yanından daha az pişirilmesi ve etin piştikten sonra kısa bir süre dinlenmesi gerçek lezzetine kavuşması için önemli etkenlerdir.”

HİJYEN İÇİN TERCİH PAKETLİ KIRMIZI ET OLMALIDIR

Tüm pişirme yöntemlerinin yanı sıra, et tercihinde en önemli unsurun hijyen olduğunu vurgulayan Ümit Gürbüz şöyle konuştu:
“Kırmızı et satın alırken özellikle paketli olanların tercih edilmesini öneriyoruz. Paketli etler hem hijyen, hem de kalite açısından daha sağlıklı ve güvenilirdir. Ambalajlı kırmızı et ve et ürünleri, kolay ve çabuk pişmesi, lezzeti, raf ömrü boyunca aynı lezzette kalması, kimyasal katkı maddesi içermemesi ve sağlıklı, geri dönüşümlü ambalajlarıyla ön plana çıkıyor.”

BONFİLE ETİN EN LEZZETLİ KISMIDIR

En sık tüketilen kırmızı et çeşitleriyle ilgili de bilgi veren Ümit Gürbüz sözlerine şöyle devam etti;

“T-Bone dediğimiz kırmızı et çeşidi yumuşak ve lezzetli bir et çeşidi olmakla birlikte pişirme kurallarına uyulduğu taktirde mangal için mükemmel bir alternatiftir. Bu çeşidin kemik kısmında fileto et, geniş kısmında ise, bonfile bulunur.

Bonfile ise, etin en lezzetli kısmıdır. En çok tüketilen kırmızı et çeşidi olan kemiksiz pirzola, sulu, yumuşak ve çok lezzetlidir. İçinde bulunan yağlı parçalar etin pişerken sulu ve yumuşak olmasını sağlar. En yumuşak kırmızı etlerden sayılan fileto, kesim şekli itibariyle oldukça maliyetlidir. En ekonomik etin ise, elde edildiği bölgeye bağlı olarak yağsız fakat lezzetli bir çeşit olan biftektir.”


İçeriği Paylaşın