Klima Bakterileri Lejyoner Hastalığına Neden Oluyor

Klima Bakterileri Lejyoner Hastalığına Neden Oluyor

Klima Bakterileri Lejyoner Hastalığına Neden Oluyor

Bizi Takip Et


Hiç sebebi yokken ateş, mide bulantısı ve halsizlik yaşıyorsanız lejyoner hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Uzmanlar, hastalığa yol açan enfeksiyonun iyi temizlenmeyen klimalar, sıcak su tesisatları ve dış başlıklarından bulaşabildiğine dikkat çekiyorlar. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, lejyoner hastalığı ile ilgili soruları yanıtladı.

  • Lejyoner hastalığı nedir?
    Lejyoner hastalığı. Legionella Pneumophila’nın neden olduğu enfeksiyon hastalığıdır. Lejyoner hastalığına neden olan bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphia`da bir otelde Amerikan lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. Bu nedenle enfeksiyon, salgından etkilenenlerin anısına Lejyoner hastalığı olarak ve keşfedilen yeni bakteri de Legionella pneumophila olarak adlandırılmıştır. Bu hastalık, grip benzeri hastalık veya daha ağır olarak hastalarda zatürreeye neden olabilir.
  • Görülme sıklığı nedir? 
    Lejyoner hastalığı, tüm zatürre etkenleri arasında yüzde 2-8 civarında görülür.
  • Bulaşıcı mıdır? Korunmak için nelere dikkat etmek gerekir? 
    Bulaşıcıdır. Ancak insandan insana değil daha çok sıcak su tesisatları, duş başlıkları ve klima gibi havalandırma sistemlerinden damlacık yoluyla geçer.
  • Oluşma sebebi nedir? 
    Su tesisatlarında biriken bu bakterilerin su damlacıkları içinde solunmasıyla oluşur.
  • Nasıl tedavi edilir? 
    Antibiyotikle tedavi edilir.
  • Lejyoner hastalığı belirtileri taşıyan bir kişi hangi doktora başvurmalıdır? 
    Hastanın ateş, öksürük, halsizlik yakınması olur. Bazen ishal, bulantı kusma da yapabilir. Bu gibi şikayetleri olan kişiler enfeksiyon hastalıkları uzmanları, göğüs hastalıkları uzmanları veya iç hastalıkları uzmanlarına başvurabilirler.
  • Tedavi edilmezse farklı hastalıklara yol açabilir mi? 
    Tedavi edilmezse zatürre ağırlaşabilir. Solunum sıkıntısına sokabilir hatta kişinin yoğun bakıma alınmasına neden olabilir.
  • Klimaların lejyoner hastalığının bulaşmasında etkisi olduğu belirtiliyor. Doğru mu? 
    Su tesisatları, duş başlıkları, su depoları, havalandırma sistemleri iyi filtre edilmezse Legionella bakterisinin buralarda çoğalmasına ve yerleşmesine çok uygun zemin hazırlarlar.
  • Eğer doğruysa korunmak için klima kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
    Klima filtrelerinin üretici firma önerileri doğrultusunda değiştirilmesi, temizlenmesi gereklidir. Bunun dışında çok uzun süre klimaları ortamda kalınmamalı, odanın pencereler açılarak havalandırılması, oda havasının nemlendirilmesi önerilir.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)


İçeriği Paylaşın