Kolorektal Kanserlerde Güncel Yaklaşımları Ele Aldı

Kolorektal Kanserlerde Güncel Yaklaşımları Ele Aldı

Kolorektal Kanserlerde Güncel Yaklaşımları Ele Aldı

Bizi Takip Et


Kolon ve rektum kanseri çoğunlukla daha önceden gelişmiş poliplerden kaynaklanan genellikle ileri evrelere kadar belirti göstermeyebilen kanser türleridir. Erken tanı ve uygun tedavi yaklaşımları ile uzun yıllar sağlıklı yaşanabilir. Liv Hospital Ulus, ABD’nin önde gelen merkezlerinden Cleveland Clinic ile kolorektal kanserlerde güncel yaklaşımları, dünyanın farklı yerlerinden gelen uzman hekimlerle kapsamlı bir şekilde ele aldı.  Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar önderliğinde “Kolorektal Kanserlerde Güncel Yaklaşımlar” sempozyumu birçok hekimin yurtiçi ve yurtdışından yoğun katılımı ile gerçekleşti. Sempozyumda, günümüzde artan sıklıkla genç yaşlarda da görülebilen kolorektal kanserler masaya yatırıldı. Türkiye’den ve farklı ülkeden gelen hekimlerin katılımcı olduğu sempozyumda,  kolorektal kanserle ilgili tanı, güncel tedavi yöntemleri ve son gelişmeler tartışıldı.

KOLOREKTAL KANSERLERLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER YANITLANDI

“Kolorektal Kanserlerde Güncel Yaklaşımlar” konu başlığıyla Liv Hospital’da düzenlenen sempozyumda Prof. Dr. Hakan Yanar, dünyaca ünlü merkez Cleveland Clinic’ten Prof. Dr. David Maron ve yine Cleveland Clinic’te hekimlik yapan Türk bilim insanı Prof. Dr. Emre Görgün ile Prof. Dr. Venky Munikrishnan konuşmacı olarak katıldı. Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar “Kolorektal kanserlerin erken teşhisi için kolonoskopi mutlaka 40-50’li yaşlardan itibaren yaptırılmalı. Ailesel faktörler varsa daha erken önlem alınmalı. Kanseri tetikleyenlerin başında fazla kilo, iltihabi bağırsak hastalıkları, fazla miktarda yağdan zengin posadan fakir kırmızı et tüketimi, alkol, sigara ve hareketsiz yaşam yer almaktadır.  Akdeniz tipi beslenme kanserden korunmak için birebir” dedi.

Kolon kanserinden standart tedavi yönteminin cerrahi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Yanar “Ancak ameliyat esnasında tümör ile birlikte bir miktar sağlam kolon dokusu ve etraf lenf bezlerinin çıkarılması hayati önem içermektedir. Uzun dönem sağ kalım, tümörün tekrar etmesi ya da uzak bölgelere yayılmasına etki eden cerrahi işlemi, bu konuda deneyimli cerrahlarca uygulanmalıdır. Günümüzde laparoskopi ve robotik cerrahi yöntemi ile karında kesi yapmadan bu ameliyatlar yüksek başarı oranı ile gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik ve robotik ameliyatların üstünlükleri arasında, ameliyat sonrası ağrının çok daha az olması, hastanede yatış süresinin daha kısa sürmesi ve ameliyat yerinde çok az ya da hemen hiç iz bulunmaması yer almaktadır. Makata çok yakın tümörlerde ise ameliyat öncesi yapılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri ile kalın bağırsağın dışarı alınmasının önüne geçilebilmektedir. Ayrıca tedaviye tam cevap veren bir grup hastada rektum kanserinin ameliyatsız tedavisi mümkün olabilmektedir ”dedi.

SON TEDAVİ YÖNTEMLERİ ANLATILDI

Cleveland Clinic’ten Prof. Dr. David Maron kolon ve rektum tümörlerinde laparoskopik ve robotik güncel yaklaşımları anlattı. Kolonoskopinin genel ve gastrointestinal cerrahideki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Emre Görgün ise “Kalınbağırsaklarımızı korumalıyız, polipler, kansere dönmemiş tümörler gibi iyi huylu hastalıklara yönelik kalınbağırsak ameliyatlarının yerini daha az invaziv, inovatif endoskopik teknikler alıyor. Kalınbağırsakların ve rektumdaki poliplerin çıkarılması için ameliyatların yerine daha az travmatik girişimler kullanılıyor” dedi.


İçeriği Paylaşın