Kronik Hastalığınızla Mücadele Ederken Psikolojinizi İhmal Etmeyin

Kronik bir hastalıkla başa çıkmak kimileri için zorlayıcı olabiliyor. Bundan dolayı bazı kişiler hayatının uzun bir dönemini hastalığın gerektirdiği önlem ve tedavilerle geçirirken psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabiliyor. Liv Hospital Psikiyatri Kliniği Koordinatörü Doç. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz, kronik hastalar için hazırlanan “psikolojik destekli programlar” hakkında bilgi verdi.

Kronik Hastalığınızla Mücadele Ederken Psikolojinizi İhmal Etmeyin

Bizi Takip Et


Liv Hospital Psikiyatri Kliniği Koordinatörü Doç. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz, kronik hastaların takibinde dikkat edilmesi gerekenleri ve “psikolojik destekli programlar” hakkında önemli bilgiler paylaştı.

YARDIM İSTEYİN

“Kronik bir hastalığım var ve hayatımı nasıl daha iyi hale getirebilirim?” diye soranların atabileceği en önemli adım, başa çıkamayacaklarını hissettikleri anda yardım istemektir. Erken harekete geçmek, kronik hastalığın etkileriyle başa çıkmaya ve onunla yaşamaya yardımcı olur. Stresi doğru yönetmek, hayata olumlu, fiziksel, duygusal ve ruhsal bir bakış açısı sağlar.

AMAÇ KRONİK HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK

Kronik hasta takibinde en önemli yaklaşım; bedensel, zihinsel, duygusal ve psikososyal olarak karşılanamamış ihtiyaçlar nedeniyle günlük hayatı bozulanları destekleyici bir ortamda kapsamlı değerlendirmek ve tedavi sağlamaktır diyen Şahbaz, " Bu ihtiyacın öneminden yola çıkarak Liv Hospital Psikiyatri Kliniği multidisipliner bakış açısıyla oluşturulan “Liv Kronik Hasta Konsültasyon Kiniği’nde amaç; sağlık sonuçlarını en iyi hale getirmek, stresle etkili bir şekilde başaçıkmak ve duygusal direnci artırmak için beceri ve davranışları güçlendirmek " dedi. 

"KONSEYDE TAKİP EDİLİYOR"

Liv Hospital Kronik Hasta Konsültasyon Kliniği’nde kronik sağlık sorunları olan hastalar alanında uzman ve tecrübeli psikiyatri, onkoloji, hematoloji, romatoloji, algoloji, cerrahi ve dahiliye uzmanlarından oluşan konseyde değerlendirilir ve kişiye özel bakım sunulur.

Hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik tedavi planlanır.  Klinikte konsey değerlendirmesi, tıbbi destek planlaması, bireysel psikolojik danışmanlık, destekleyici terapi grupları, deneyim paylaşım grupları, aile ve çift danışmanlığı ve sanat terapisi gibi çeşitli programlar bulunmaktadır.

Program genel olarak, kronik hastalıklara sahip bireylerin işe dönmelerine, günlük aktivitesine devam etmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

HASTA YAKINLARINA DA DESTEK VERİLİYOR

Türkiye’de bir ilk olarak projelendirilen “Kronik Hasta Konsültasyon Kliniği”nin yüksek kaliteli, kişiye özel, davranışsal ve psikolojik sağlık hizmeti sunmayı amaçladığını dile getiren Liv Hospital Psikiyatri Kliniği Koordinatörü Doç. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz,  "Kronik hastalıklarda, stres yaşamla ilgili duyguları şekillendirebilir ve tıbbi tedavinin önünde bir engele dönüşebilir. Ayrıca aile üyeleri de yakınının kronik sağlık sorunlarından etkilenir, ilişkiler yıpranır ve zaman içinde kayıplar başlayabilir. Kronik bir hastayı tedavi etmedeki ilk adım, programı tamamlamada kişisel hedeflerini belirlemek için eksiksiz bir medikal ve psikososyal değerlendirmeyi beraber yapmaktır" ifadelerini kullandı.


İçeriği Paylaşın