Kronik Pelvik Ağrısı Nedir, Tedavi Edilebilir mi?

Kronik Pelvik Ağrısı Nedir, Tedavi Edilebilir mi?

Kronik Pelvik Ağrısı Nedir, Tedavi Edilebilir mi?

Bizi Takip Et


Kronik ağrıların fiziksel aktiviteyi kısıtladığını belirten Prof. Dr. Tibet Erdoğru, bu ağrıların kişilerde yorgunluk, bezginlik, uykusuzluk ve depresyon yaptığını söyledi. Bu ağrılar içinde kronik pelvik ağrının sık görülen bir problem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğru, jinekolojik, bağırsaklardaki ve idrar yollarındaki problemler bu tip ağrılara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca kas ağrılarının da kronik pelvik ağrısına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğru, bu ağrı çeşidinin nedenleri ve tedavileri konusunda bilgi verdi.

“SIK GÖRÜLEN AĞRILAR ARASINDA YER ALIYOR”

.Kronik pelvik ağrıya neler neden olur?
Altı ay veya daha uzun süren ve adet kanaması sırasındaki ağrılardan farklı olan ağrılar kronik pelvik ağrılardır. Kronik pelvik ağrı sık görülen bir problemler arasında yer alıyor. . Jinekologlara yapılan başvuruların yüzde 20’si kronik ağrı nedeni ile oluyor. Jinekolojik, bağırsaklardaki ve idrar yollarındaki problemler bu tip ağrılara yol açıyor. Ayrıca kas ağrıları da kronik ağrıya neden olabiliyor.

Kronik pelvik ağrısının sebepleri arasında birçok jinekolojik ve jinekolojik olmayan nedenler yer alıyor. Bu yüzden hekime başvurduğunuzda ağrıyı detaylı olarak tarif etmeniz gerekiyor. Ağrının yeri, ne zaman ortaya çıktığı, ne zaman artıp azaldığı, yemek yemekle veya hareket etmekle ilişkisinin olup olmadığı ve ağrıya eşlik eden diğer yakınmalar önemlidir. Ağrının nedeni araştırılırken vakayı jinekolog, ürolog, gastroenterolog ve ortopedistin beraber değerlendirmesi gerekebilir.

. Pelvik enfeksiyonlar kronik ağrıya yol açar mı?
Rahim, yumurtalık ve yumurtalık kanallarındaki enfeksiyonlar; ağrı, bulantı, kusma ve ateşe neden olur. Ancak bu enfeksiyonlar daha çok akut ağrılara neden olur. Enfeksiyona bağlı kronik ağrı sık görülmez. Enfeksiyon nedeni ile kronik ağrısı olduğu düşünülen vakaların birçoğunda yapılan araştırmalar sonucu kronik ağrı nedeninin farklı olduğu tespit edilir.

. Karın içi yapışıklıklar kronik pelvik ağrıya sebep olur mu?
Enfeksiyonlar, endometriozis ve cerrahi işlemler sonrasında oluşan karın içi yapışıklıklar ağrıya neden olur. Yaralar iyileşirken oluşan nedbe dokusu karın içinde yapışıklıklara yol açar. Tüpler ile yumurtalıklar, rahim veya bağırsaklar arasında yapışıklıklar oluşabilir. Yapışıklıklar bu organların hareket edebilmesini engelleyerek ağrıya sebebiyet verebilir. Yapışıklıklara bağlı kronik ağrının tedavisi cerrahi ile mümkündür.

“RAHMİN POZİSYON BOZUKLUKLARINDAN DOLAYI MEYDANA GELEN AĞRI AMELİYAT İLE DÜZELEBİLİR”

. Endometrioziste kronik pelvik ağrısı görülebilir mi?
Endometriozisin erken safhalarında endometriozis yaralarının yırtılması ile kasık ağrısı oluşabilir. Bunun yanı sıra ilerleyen endometriozis vakalarında üreme organlarının birbirine yapışması ile hareketlerinin kısıtlanıp zorlaşması kasık ağrısı görülür. Karın içi sıvının kimyasal yapısının değişmesinin de ağrıya neden olduğu düşünülmektedir. Çikolata kistlerinin yırtılmaları şiddetli ve ani başlayan ağrılara yol açar.

. Peki rahmin pozisyon bozuklukları ağrıya neden olur mu?
Kadınların yüzde 20’sinde rahim geriye dönüktür. Rahmin ileri derece dönük olduğu durumlarda kan akımı bozulur ve ağrı görülür. Endometriozis veya diğer nedenler ile meydana gelen yapışıklıklar ve tümörler rahimde pozisyon değişikliklerine neden olarak ağrıya yol açar. İlaç tedavisi ile ağrının giderilmediği durumlarda rahim pozisyonunu düzeltmek için cerrahi girişim gerekebilir.

. Kronik pelvik ağrısı zor doğumdan dolayı kaynaklanabilir mi?
Uzamış ve zor doğumlar sırasında rahim bağlarında yırtıklar oluşur, bu yırtıklar tam iyileşemediğinden ileride ağrıya neden olur.

“İDRAR KANALINDAKİ KRONİK ENFEKSİYONLAR, KRONİK PELVİK AĞRILARINA YOL AÇABİLİYOR”

. Mesanedeki problemler etkili midir?
Mesanedeki enfeksiyonlar pubis kemiğinin altında hissedilen ağrılara neden olur. Sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma ve ağrı, kanlı idrar yapmak da ağrıya eşlik eden yakınmalardır. İdrar örneğinin incelenmesi ile bu enfeksiyonların tanısı konur.
İdrar kanalındaki kronik enfeksiyonlar da ağrıya neden olur. Sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma ve ağrı üretral enfeksiyonlarda sık görülür. Bu yakınmaları baharatlı yiyecekler, kafein içeren içecekler ve alkollü içkiler arttırır.

. İnterstisiyal sistit nedir?
İnterstisiyal sistit enfeksiyon belirtileri olmadan mesanenin içini döşeyen dokunun kronik olarak iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında ağrı, basınç hissi ve sık sık idrara gitme hissi yer alıyor.  Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durumun tanısı sistoskopi (optik bir cihaz ile mesanenin incelenmesi) ile konur. Tedavisi oldukça zor olan bu durumda üroloji hekimine başvurmak gerekir.

. Barsaklardaki problemler kronik pelvik ağrısına neden olur mu?
Basit bir kabızlık bile karın ağrısına neden olabilir. Bağırsaklarda görülen irritable bowel sendromu, inflamasyon ve enfeksiyonlar karın ve kasık ağrısına neden olabilir. Genellikle bağırsaklardaki problemlere bağlı ağrıya iştahsızlık, karında şişkinlik, kusma, kabızlık veya ishal gibi yakınmalar eşlik eder.

. Kaslardaki problemlerde kronik pelvik ağrısının görülmesinde etkili midir?
Kaslardaki gerginlik veya kas yaralanmalarına bağlı oluşan pelvik ağrılar jinekolojik nedenli ağrılarla karışır. Kas ağrıları genellikle aktivite ile artan ağrılardır. Duruş ve oturma pozisyonundaki bozukluklar da sırt ve pelvik bölgede ağrılara neden olur. Spor yaralanmalarına bağlı kaslarda oluşan spazm ağrılara neden olur. Bu ağrılar duruş ve oturma pozisyonunun düzeltilmesi, sıcak-soğuk uygulamaları ve masaj ile azalır.

“SPİRAL HAREKET ETTİĞİ ZAMAN AĞRI OLUŞABİLİYOR”

. Cinsel İlişkiyi ağrılı yaşayan kişilerde bu ağrı kronikleşebilir mi?
Organik veya psikolojik nedenli olabilir. Psikolojik nedenli ağrılar belli bir yerleşim göstermeyen künt ağrılardır. Hastaya detaylı bir inceleme yapıldıktan sonra hiçbir organik neden bulunamazsa ağrının psikolojik olabileceği düşünülür. Ayrıca rahim içi araç da (spiral) zaman zaman hareket ederek ağrıya neden olabilir. Bu ağrı kramp şeklinde veya batıcı niteliktedir.

. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neler neden olur?
Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan problemler:
• Enfeksiyonlar; vajinal dokuya zarar vererek ağrıya neden olur.
• Östrojen (kadınlık hormonu) eksikliği; vajinal dokuların sağlıklılığını devam ettirebilmesi için östrojen gereklidir. Östrojen azaldığında vajina duvarını kaplayan dokular incelir, hassaslaşır ve elastikiyetini kaybeder. Cinsel ilişki sırasında gerilemeyen vajina tahriş olur ve ağrı hissedilir.
• Vajinal kuruluk; cinsel ilişki sırasında vajinal salgıların yeterli miktarda olmaması da ağrı ve hassasiyete neden olur. Enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler ve menopoz bu duruma yol açabilir.
• Vajinismus; vajinal kasların istemsiz kasılması sonucu ortaya çıkan bu durum da ağrıya neden olur.
• Endometriozis ve cerrahi sonrası karın içinde oluşan yapışıklıklara bağlı ağrı daha derinde hissedilir.
• Rahim içi araç (spiral) de zaman zaman hareket ederek ağrıya neden olabilir. Bu ağrı kramp şeklinde veya batıcı niteliktedir.

“TEDAVİDE PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ”

.Kronik Pelvik ağrısının tedavisi nasıl yapılıyor?
Kronik pelvik ağrısının tedavisi ağrıya neden olan hastalığın belirlenerek yapılır. Ağrı kesiciler, akapunktur, psikolojik destek ile ağrının geçici olarak tedavi edilmesi mümkündür. Ayrıca ağrıya neden olan prostoglandin adı verilen maddelerin salınmasını önleyen ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ağrı hafifken alındığında ağrının şiddetlenmesini engeller.

Çok ağır endometriozis vakaları ilaçla veya cerrahi olarak odakların temizlenmesi ile tedavi edilemediğinde, kişi istediği kadar çocuk sahibi olmuşsa histerektomi yapılabilir. Histerektomi yapılmadan önce kronik ağrının kesin nedeninin belirlenmesi gerekir.

. Laparoskopik uterin nevre ablation (LUNA) nedir?
Ağrının giderilmediği durumlarda başvurulan yeni bir ameliyat türü ise rahme uzanan sinirlerin kesildiği ve laparoskopik uterin nevre ablation (LUNA) olarak adlandırılan ameliyattır. İlaç tedavisine ve klasik cerrahi girişimlere cevap vermeyen durumlarda LUNA kesin çözüm olabilir. Ağrı tedavisinde hastalara psikolojik destek de faydalıdır


İçeriği Paylaşın