Krup Nedir

Krup Nedir

Krup Nedir

Bizi Takip Et


Krup çocukluk çağında sıklıkla 6 ay ile 3 yaş arasında görülen hava yolu darlığı ile giden solunum yolu hastalıklarındandır.

Çocuklarda ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla görülür ve acil teşhis-tedavi gerektiren bir tablodur. Krup genellikle üst hava yolunun viral enfeksiyonun neden olduğu bir solunum bozukluğudur, semptomlar hafif, orta veya ağır olabilir ve bunların durumu genellikle geceleri kötüleşir.

Gırtlak ve gırtlak altı bölgeyi tutan enfeksiyon veya spazm söz konusudur. Krupla benzer tabloyu, yabancı cisim aspirasyonu, travma (entübasyon) ve ani gelişen alerjik reaksiyonlar da yapabildiğine dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzm. Dr. Zeynel Abidin Taşbaş konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

 EN SIK NEDEN VİRAL ENFEKSİYONLAR OLSA BİLE, BAKTERİYEL VE ATİPİK AJANLAR DA KRUPA YOL AÇABİLİR

Vakaların çoğunda atak öncesinde, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif öksürük ve hafif ateş gibi enfeksiyon bulguları vardır. Krup, küçük çocuklarda kaba ve kalın ses, havlama benzeri kuru öksürük, kısa sürede gelişen solunum sıkıntısı ve nefes alırken belirgin zorlanma ile karakterizedir. Büyük çocuklar öne doğru oturarak nefes almayı tercih ederler. Belirtiler ağlama ile artabilir. Hafif tablolar genellikle 3-7 günde düzelir. Ancak bazı çocuklarda ağır solunum yetmezliği ve sıkıntı olabilir.

VİRAL KRUP GENELDE KISA SÜREN BİR HASTALIKTIR

Semptomlar genelde iki gün içinde düzelir ama iyileşmek için yedi güne uzayabilir. Pek rastlanmayan diğer komplikasyonlar arasında bakteriyel trakeit, pnömoni ve akciğer ödemi sayılabilir.

Teşhis, hastalığın klinik bulguları temel alınarak koyulur ve röntgen, komplike düşünülen vakalarda kullanılır.

Vakaların çoğu ilk müdahalenin ardından ayakta tedavi edilirken yaklaşık yüzde 10’u hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Kruplu çocukların olabildiğince sakin kalmaları sağlanmalıdır. Yüzde 1’den daha azı yoğun bakım şartlarında solunum desteğine ihtiyaç duyabilir. Tedavide en önemli nokta hava yollarının açık tutulması ve oksijen desteğidir. Havanın soğuk ve nemli olması faydalıdır. Soğuk buhar, hava yolu sekresyonlarını ve mukozayı nemlendirir. Eğer buhar verilirken solunum sıkıntısı artarsa bu tedavi kesilmelidir. Mentol gibi kokulu maddeler, solunum yollarında irritasyon ve reaktiviteye neden olabileceğinden kullanılmamalıdır. İlaç tedavisi olarak acil serviste kortizonlu buhar veya iğne tedavileri uygulanır. Daha sonra ayaktan veya yatarak idame tedavileri planlanır. Sık gördüğümüz Klasik Krup Sendromunda antibiyotik ve öksürük ilaçlarının yeri yoktur. Ancak seyrek görülen bakteriyel krup tablolarında antibiyotik tedavisi hayat kurtarıcıdır. Tekrarlayan krup ataklarında alerjik nedenler, mide reflüsü gibi hastalıklar ile altta yatabilecek önemli doğuştan veya sonradan oluşabilecek solunum yollarına içerden veya dışarıdan bası yapabilecek durumların ileri tetkik ve tedavisi unutulmamalıdır.


İçeriği Paylaşın