Küçük Bir Kesiden Kapalı Akciğer Ameliyatları Yapılabiliyor!

Küçük Bir Kesiden Kapalı Akciğer Ameliyatları Yapılabiliyor!

Küçük Bir Kesiden Kapalı Akciğer Ameliyatları Yapılabiliyor!

Bizi Takip Et


Akciğer kanseri ameliyatları VATS yöntemi sayesinde tek bir kesiden yapılabiliyor. Yalnızca 3-5 cm’lik küçük bir kesiden girilerek gerçekleşen ameliyatlarla hastaların iyileşme süreci kısalıyor ve normal hayatlarına hızla dönüyorlar. Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu akciğer kanseri tedavisinde uygulanan kapalı ameliyatların özellikleri ve hastaya sağladığı yararlar hakkında bilgi veriyor.

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu

MUAYENE BULGULARI TEŞHİSTE ÇOK ÖNEMLİ

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kurallara göre uzun yıllar sigara içmiş, 15 yıldan daha az süre içinde sigarayı bırakmış, 55 yaş ve üzerinde olan kişilerde herhangi bir şikayet olmasını beklemeden her yıl bir kez düşük dozda bilgisayarlı tomografi çekilerek akciğer kanseri varlığının araştırılması gerekiyor. Teşhis için hastanın yakınmaları, öyküsü ve muayene bulguları çok önemlidir. Şüpheli durumlarda ayrıntılı teşhis yöntemlerine geçilir. Hastalığın erken teşhisi için çekilecek bilgisayarlı tomografinin ‘düşük dozda’ olması önemli; aksi halde gereksiz şekilde, risk grubunda olmayan kişilerin sürekli olarak normal ışın dozunda bilgisayarlı tomografilerinin çekilmesi sonucu ileride bazı olumsuz gelişmelerin ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bronkoskopi denilen yöntemde ise nefes borusu içerisi bir kamera yardımıyla inceleniyor ve gerekirse biyopsiler yapılıyor. Yine gerektiğinde bir iğne ile akciğer içerisindeki tümörden biyopsi alınması da diğer bir teşhis yöntemidir. PET-BT denilen inceleme yöntemi ise akciğerde görülen bir tümörün kanser olup olmadığı, eğer kanser ise bunun yayılıp yayılmadığı konusunda önemli bilgiler vermektedir. Sadece bir akciğer grafisinin akciğer kanseri teşhisinde önemi olmaz. Belirgin solunumsal yakınmaları olan, uzun yıllar sigara içmiş hastalarda akciğer grafisinin normal görünmesi bir akciğer kanseri olasılığını ortadan kaldırmaz.

KAPALI AMELİYAT İYİLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR

Akciğer kanserinin tedavisinde cerrahi yöntem çok önemlidir. Daha önceki yıllarda akciğer ameliyatı için hastanın göğüs kafesinde uzun bir kesi açılmaktaydı. Ancak tıbbi gelişmelerle artık hastanın iyileşme sürecini hızlandı. Günümüzde halk arasında kapalı ameliyat denilen yöntemlerle ameliyatlar yapılıyor. Kapalı yöntem denildiğinde torakoskopik kollarla yapılan ameliyatlar akla gelmektedir. Hastanın göğüs kafesinin uzun bir kesi ile açılması yerine, sadece 3 veya 5 santim uzunluğunda tek bir kesi yapılarak ilerletilen kamera ve özel tıbbi cihazlar ile ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Dünyada Tek Port VATS olarak bilinen bu yöntem hastaların ameliyat sonrası risklerini azaltıp normal yaşantısına erken dönmesine yardımcı olmaktadır.”

TEK KESİDEN KAPALI AMELİYAT BİRÇOK FAYDA SAĞLIYOR

“Akciğer kanseri ameliyatlarında en son gerçekleştirilen cerrahi teknik olan, Tek Port Torakoskopik Akciğer Operasyonu (VATS), dünyanın sadece sayılı merkezlerinde gerçekleştiriliyor. 3-5 santim arası bir adet kesiden girilerek bu yöntemle yapılan operasyonların başarı oranı ve hastaya sunduğu konfor son derece ileri olduğu için günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. Operasyonun sadece küçük bir delikten girilerek gerçekleştirilmesinden dolayı hastanın iyileşme süreci de çok kısaldı. Tek Port VATS yöntemi sayesinde; açık ameliyatlarda olduğu

gibi kaburgalar arası bölge açmıyoruz. Standart torakoskopi veya robotik yöntemdeki üç veya dört ayrı kesi yerine sadece tek kesi yoluyla uyguluyoruz. Yüksek güvenlikli bu yöntemde kesi çok küçük ve bir adet olduğundan ağrı az, komplikasyon oranı düşük oluyor. Hastanede yatış süresi kısalıyor ve hastanın normal yaşama, iş ve sosyal hayatına hızlı şekilde dönmesi mümkün oluyor.”

AKCİĞER KANSERİNDE KAPALI CERRAHİNİN YARARLARI

  • Hızlı iyileşme
  • Minimum enfeksiyon riski
  • Günlük yaşama kısa sürede dönüş
  • Minimum kanama riski
  • Tek kesi sayesinde estetik görünüm

İçeriği Paylaşın