Kulak Çınlaması Kireçlenmeye İşaret Ediyor Olabilir!

Kulak çınlaması çoğu insanın zaman zaman yaşadığı bir sorundur ancak kimilerinde bu çınlama sürekli olur ve bu durum oldukça rahatsız edici olabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, 'Kulak çınlaması neden olur, kulak çınlaması neye işarettir, kulak çınlaması ne anlama gelir, kulak kireçlenmesi nedir' sorularına yanıt verdi.

Kulak Çınlaması Kireçlenmeye İşaret Ediyor Olabilir!

Bizi Takip Et


Kulağınızda sürekli bir çınlama mı hissediyorsunuz? Bu durum oldukça rahatsız edici olmanın yanı sıra kişilerin sosyal hayatını da olumsuz etkiler. Avrasya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz'e göre, geçmeyen kulak çınlamanızın nedeni kireçlenme olabilir.  İşte kulak kireçlenmesinin (otoskleroz) nedenleri ve tedavi yöntemleri...

KULAK KİREÇLENMESİ NEDEN OLUR?

Kulak kireçlenmesinin nedeni tam olarak bilinmese de genetik geçişli bir hastalık olduğu bilinmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen kulak kireçlenmesi genellikle 20 ila 40 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Kulak kireçlenmesi tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir. 

İŞİTME NASIL GERÇEKLEŞİR?

İşitmenin ilk aşamasında ses dalgaları dış kulak kanalı boyunca kulak zarına ulaşarak zarı titreştirir. Bu titreşim orta kulakta bulunan çekiç, örs, üzengi adı verilen minik kemikçikler ile iç kulak sıvısına aktarılır. İç kulakta yer alan sinir uçlarında elektrik enerjisine dönüştürülen ses dalgaları işitme siniri ile beyin işitme merkezine iletilerek duyma gerçekleştirilir. 

OTOSKLEROZ TANISI NASIL KONUR?

Otoskleroz, orta kulaktaki kemikçik ve iç kulaktaki salyangozun katılaşması sonucu meydana gelir. Bu durum kulakta normal olmayan kemik gelişmesi olarak da ifade edilmektedir. Kulak kireçlenmesinde, iç kulakta bulunan kemik duvarı hasar görmektedir ve bu da iç kulak girişinde süngerimsi kemik yapısının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu kemikleşme, kulağın içindeki çalışma sistemini önleyerek işitme kaybına neden olur.

İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ

Orta kulak kireçlenmesinin ilk belirtisi, tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilen yavaş bir şekilde ilerleyen işitme kaybıdır. Bu işitme kaybının şiddeti değişik gösterebilir.
Kulakta meydana gelen kireçlenmeyi kulakta çınlama, denge kaybı, baş dönmesi, titreme ve devinimsel algı problemleri takip edebilir.

Hastalık genellikle 20 yaş civarında görülmesine rağmen, 15-45 yaş aralığında da görülebillir.

HAMİLELERDE İŞİTME KAYBI

Orta kulak kireçlenmesi kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Hatta orta kulak kireçlenmesi olan kadınların işitme kaybı hamilelik sırasında artış gösterir. Kulak kireçlenmesinde en sık rastlanan “otoskleroz”, her 10 kişiden birinde görülebilir. Hastalar şiddetli çınlamanın verdiği rahatsızlıktan dolayı işitme kaybının farkında olmamaktadır. 

İŞİTME TESTİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın tanısı için mutlaka işitme testi yapılmalıdır. Bu test sayesinde işitme kaybının derecesi, nereden kaynaklandığı tespit edilmektedir. Diapozon adı verilen bir muayene aleti ya da odyometri adı verilen ve özel cihazlarla, sesten yalıtılmış kabinlerde yapılan işitme ölçümleri tanının konulmasında önemli rol oynamaktadır. Odyogram adı verilen işitme ölçüm sonucu ile hastalığın ameliyatla düzelecek safhaya gelip gelmediği de belirlenir.

İŞİTME KAYBI DERECELERİ

Otoskleroz ön tanısı konulan kişilerde, hastalığın şiddeti ve kişinin tercihine göre tedavi yöntemi hakkında plan yapılır. Yeni başlayan ve klinik olarak kişiyi çok fazla etkilemeyen durumlarda kişiye işitme testleri uygulanır ve takip edilir. İşitme kaybı sosyal yaşantısını etkileyenler için, ameliyat ya da işitme cihazları ile rehabilitasyon ön görülmektedir. Bunların dışında hastalığın ilerlemesini yavaşlatan sodyum florür gibi bazı ilaçlarda mevcuttur. Fakat bu ilaçların kullanılması ve tedavinin bu şekilde yapılması tercih edilen bir yöntem değildir.

İŞİTME KAYBI AMELİYATI

Ameliyatla tedavi, otoskleroz vakalarında tercih edilen bir yöntemdir. Ameliyat ile üzengi kemiği çıkarılarak yerine metal ya da plastik protez yerleştirilir. Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi görülebilir. Bu nedenle yatak istirahati yapılmalıdır. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da bazı riskler mevcuttur. Bu yüzden iki kulakta da kireçlenme varsa önce bir kulağın ameliyat edilmesi, sonrasında alınan sonuca göre diğer kulağın ameliyat edilip edilmeyeceğine karar verilmesi gerekir.

OPERASYON SONRASI DİNLENİN

Operasyon sonrasında hastanın iki gün dinlenmesi gerekir. Ameliyatı takip eden ilk 3 hatta 6 ay önemlidir. Hastanın bu sürede kulakta pozitif basınca yol açacak ağır kaldırma, dalış, uçak yolculuğu ya da ıkınma gibi durumlardan özellikle kaçınması gerekir.

Cerrahi müdahale sonrası hastaların işitmeleri hemen düzelme göstermektedir. Bu duruma paralel olarak kulak çınlamalarında azalma olur, sonrasında ise tamamen kaybolur. Hastalar daha önce kullanmak zorunda oldukları işitme cihazlarını ve bunun getirdiği sıkıntıları bırakıp normal yaşantılarına rahatlıkla geri dönebilirler.


İçeriği Paylaşın