Kurban Bayramı’nda Diş Bakımı Önerileri

Kurban Bayramı’nda Diş Bakımı Önerileri

Kurban Bayramı’nda Diş Bakımı Önerileri

Bizi Takip Et


Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi, dişlerin et kalıntılarına maruz kalmasına, bu nedenle de ağız sağlığı konusunda problemlerin yaşanmasına yol açabiliyor. Et yemeklerinin yanı sıra bayram dolayısıyla tüketilen asitli içecekler ve tatlı gıdalar da diş çürüklerine zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle bayramda beslenme düzenine ve diş bakımı kurallarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, Kurban Bayramı’nda diş bakımı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Şüphesiz ki ağız ve diş sağlığı, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda daha büyük bir önem kazanıyor. Çünkü özellikle çürük veya ağızda boşluk gibi problemleri olan hastalar için Kurban Bayramı, tam anlamıyla bir kaosa dönüşebiliyor. Bayramda yenilen etler ve tatlı gıdalar, ağızda oluşan boşluklara girerken, ciddi ağrıların yaşanmasına yol açabiliyor. Bu nedenle bayramda böyle sorunlarla karşılaşmamak için ağız sağlığına ekstra özen göstermek gerekiyor. Fakat ne yazık ki toplum olarak ağız sağlığına gereken önemi veremiyoruz. Oysa gereken zamanlarda koruyucu önlemlerin alınması ağız problemlerinin önüne geçilmesinde önemli rol oynuyor.

ASİTLİ İÇECEK TÜKETİMİ DİŞLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kurban Bayramı’nda yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen içecekler de diş sağlığını derinden etkileyebiliyor. Asitli ve şekerli içeceklerin bir de çok soğuk şekilde tüketilmesi, dişlerde çatlamaların oluşmasına neden olabiliyor. Dişlerde meydana gelen çatlamalar ise ilerleyen zamanlarda diş çürüklerine dönüşebiliyor. Dolayısıyla, diş fırçalama ve ağız bakımı bu dönemde daha fazla önem arz etmektedir.

BAYRAMDA YALNIZ DİŞ FIRÇALAMAK YETERLİ OLMUYOR

Bayramda eş, dost, akraba ziyaretlerinde tüketilen ikramlıklar sonrası mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor. Ayrıca bayramlarda diş temizliği için fırçalamaya ilaveten, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılmalıdır. Fakat ev dışındaki ortamlarda gıda tüketiminin hemen ardından diş temizliği yapmak mümkün olmuyorsa, bol bol su içilmelidir.

ÇOCUKLARIN AĞIZ BAKIMI TAKİP EDİLMELİ

Bayramlarda yetişkinlere göre daha fazla tatlı, şeker, çikolata ve asitli içecekler tüketen çocuklar da ağız temizliğine dikkat edilmediğinde çeşitli diş problemleri yaşayabiliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha dikkatli olması ve çocukların besin tüketiminin ardından diş temizliğini takip etmesi gerekiyor.

PROTEZ VEYA DİŞ DOLGUSU OLANLAR BU ÖNERİLERE DİKKAT!

Ağızda eksik diş sonucu oluşan boşluklar veya ağızda uygunsuz protezlerin varlığı, hastaların özellikle de et tüketiminin fazla olduğu Kurban Bayramı’nda çeşitli sorunlar yaşamalarına yol açabiliyor. Dişlerin arasına sıkışan gıdalar dayanılması zor ağrıların yaşanmasına neden olabilirken, protezler arasında kalan yiyecek kalıntıları ise ağız kokularının oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Bu gibi problemlerin çözümü için genellikle kürdan kullanımı yaygındır. Ancak kürdan kullanımı çoğunlukla diş etlerini tahriş edebiliyor. Bu nedenle diş aralarına sıkışan kalıntıların temizliği için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca dolgulu dişler arasında birbirleri ile çok sıkı temas sağlanmalı, böylece gıda kalıntılarının diş aralarına sıkışması önlenmelidir.

BAYRAM ÖNCESİ DİŞ TEDAVİLERİ TAMAMLANMALI

Dokuz gün süren uzun bayram tatilleri, tedavi edilmemiş diş çürüğü bulunan hastalar için sıkıntı oluşturabiliyor. Ciddi diş problemlerine acil müdahalelerde bulunabilecek merkez aramak ve uygun tedaviyi yaptırmak bayram dönemlerinde zor olabiliyor. Bayramda bu gibi problemlerle karşılaşılmaması için tatil öncesi diş muayeneleri, gerekiyorsa diş tedavileri tamamlanmalıdır.


İçeriği Paylaşın