Lazerle Hangi Göz Tedavileri Yapılır?

Lazerle Hangi Göz Tedavileri Yapılır?

Lazerle Hangi Göz Tedavileri Yapılır?

Bizi Takip Et


Lazerle hangi göz tedavileri yapılır? Kaç dereceye kadar lazerle göz tedavileri uygulanır? Lazer ameliyatı sonrası görme ne zaman tam anlamıyla normale döner? Kadın hastalar ameliyat sonrası göz makyajı yapabilirler mi? Operasyon sonrası ne zaman duş alınabilir? Denize ve havuza girilebilir mi? Lazerle göz ameliyatı sonrası belli bir süre sonra numara geri gelebilir mi? Numaranın geri gelme riskini artıran birtakım faktörler var mıdır? Yurt dışından ve şehir dışında gelecek hastalar için tedavi süreci nasıldır? Yumuşak ya da sert kontakt lens kullanıcılar lensleri önceden çıkartmalı mıdır? Yaşa bağlı yakını görememe probleminde lazer ameliyatının yeri nedir? Bu ameliyat presbiyopisi olan her hastaya uygulanabilir mi? Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir? Lazerle göz kuruluğu tedavisi nasıl yapılır?

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Saylık, lazerle göz tedavilerini Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Lazerle hangi göz tedavileri yapılır?
“Lazer öncelikle kırma kusurları olan miyop, hipermetrop, astigmat gibi gözlük kullanan hastalarda, yaşa bağlı yakını görme kusur olan hastalarda yakın gözlükten kurtulmak için, kurulukla ilgili birtakım şikayetleri olan hasta grubunda tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca gözün retina tabakasının birtakım hastalıklarında ve birtakım gözyaşı kanalı tıkanlıklarını açmak için kullanılan lazerler de vardır. Bunların yanı sıra katarakta da artık gerçek lazer kullanılmaya başlandı.”

UZAĞI YA DA YAKINI GÖREMEYENLERE LAZER TEDAVİSİ

. Kaç dereceye kadar lazerle göz tedavileri yapılır?
“Öncelikle hasta 18 yaşın üzerinde ve gözleri durmuş olmalıdır. 20 ya da 22’de de durabilir. Kaç yıllık muayenelerde gözü hep aynı çıkıyordur. Gözü durmuş olan hastalarda, gözü uygunsa, miyoplarda 12 dereceye kadar yüzde 95 başarı oranıyla tedavi edilmektedir. Gözün uygunluğunu görmek için ön testler yapılır; çeşitli haritalar alınır, gözün kalınlığına, kornea tabakasına bakılır. Sıfıra yakın bir numarayla miyoplar tedavi edilir. 0-6 derece arası olan miyoplarda başarı oranı yüzde 97’dir. Hipermetropların lazerle tedavisi daha zordur. Fakat 6-7 numaraya kadar hipermetroplar düzelir. 5-6-7 dereceye kadar astigmatlar da düzeltilir. Bu derecelerin üzerindeki astigmatlar başka bir hastalığı işaret edebilir. Keratokonus gibi ciddi bir rahatsızlık olabilir ve bunlara zaten lazer uygulanmamalıdır.”

LAZER AMELİYATI SONRASI ERTESİ GÜN SONUÇ ALINIYOR

. Lazer ameliyatı sonrası görme ne zaman tam anlamıyla normale döner?
“Operasyondan çıktıktan sonra 2-3 saat kadar yanma, batma, sulanma, bulanık görme olur.  Ama 8 gibi yüksek numara yapıldıysa hasta hemen ‘aaa görüyorum’ der ama biraz sulanma nedeniyle gözünü açamaz. Ancak 3-4 saat sonra rahatlar hasta ve güzel bir görüş başlar. Ertesi gün artık tamamen normale döner. Miyop ve astigmatlar hemen hemen tam görür. Hipermetropların bazen düzelmesi için birkaç güne ihtiyaçları olabilir. Ama onlar da operasyondan sonra güzel görmeye başlarlar. Hemen ertesi gün işlerine dönebilirler, araba kullanabilirler, bilgisayara bakabilirler.”

Op. Dr. Murat Saylık

. Kadın hastalar ameliyat sonrası göz makyajı yapabilirler mi?
“Kadın hastalar ameliyat sonrası bir hafta kirpiklerine rimel süremezler.”

. Operasyon sonrası ne zaman duş alınabilir? Denize ve havuza girilebilir mi?
“Gözleri çok ovuşturmamak şartıyla hemen ertesi gün banyo yapılabilir. Deniz, havuz, sauna, solaryum ve buhar banyosu gözün durumuna göre 15-20 gün yasaktır.”

“HASTALARIMIZA 10 YIL GARANTİ VERİYORUZ”

. Lazerle göz ameliyatı sonrası belli bir süre sonra numara geri gelebilir mi? Numaranın geri gelme riskini artıran birtakım faktörler var mıdır?
“20 hastadan 19’u operasyondan sonra gözlük takmadan görebilir. 20 kişide 1 kişide ise hiçbir zaman o ilk numaraları kadar yükselmez. 5 numaraysa bir daha 5 numara olmaz ama biraz numara kalabilir. En az 6. aya kadar beklenir ve gözlük numarası tamamen oturduktan sonra minik bir rötuşla tekrar düzeltilir. Lazerle göz ameliyatında hastalarımıza 10 yıl garanti verilir. Hastaların yüzde 95-97’si bir daha gelmez. Gelen azınlık hastada ise eğer gözü ikinci bir lazere uygunsa tekrar baştan test yapılır ve ona göre tedavi uygulanır.”

OPERASYON ÖNCESİ KONTAKT LENSLER ÇIKARILMALI

. Yurt dışından ve şehir dışında gelecek hastalar için tedavi süreci nasıldır? Yumuşak ya da sert kontakt lens kullanıcılar lensleri önceden çıkartmalı mıdır?
“Yumuşak lens kullananlara 5-7 gün öncesinden çıkarmaları tavsiye edilir. Sert ve gaz geçirgen lensler içinse 3 hafta önce çıkartmaları önerilir. Yurtdışından gelen hastalar bir hafta önceden çıkartırlarsa geldikleri gün sabah muayeneleri, aynı gün de operasyonu yapılır. Ertesi gün kontrolden sonra serbest kalırlar. Kan sulandırıcıyı kesmelerine gerek yoktur.”

YAŞA BAĞLI YAKINI GÖREMEYENLERE LAZER TEDAVİSİ

. Yaşa bağlı yakını görememe probleminde lazer ameliyatının yeri nedir? Bu ameliyat presbiyopisi olan her hastaya uygulanabilir mi?
“Uzağı net gören her hasta gözünde hiç kırma kusuru olmasa bile 40-45’li yaşlardan sonra yavaş yavaş yakın gözlüğe ihtiyaç duyar. Uzağı görmesi sıfır da olsa 45’li yaşlardan sonra yakın gözlükten kurtulmak isteyen hastalara farklı bir lazer metodu uygulanarak düzeltilir. Bunda başarı oranı yüzde 90’dır. Örneğin 60 yaşındaki bir hastaya lazerle yakın görme tedavisi (supracor) yapılabilir ama kataraktın ufak tefek lekeleri başlıyorsa hastada o zaman multifokal göz içi lensi tercih edilir. Çünkü katarakt ilerlediği zaman yapılan masraf ve emek boşa gidecektir. Dolayısıyla multifokal göz içi lens koyulursa hasta ömür boyu katarakt olmayacaktır. Bu mercek teknolojisiyle yakın ve uzağı da gözlüksüz olarak görebilir. 55’li yaşlardan sonra biraz soru işaretiyle yaklaşılır. Bir kataraktın olmaması gerekir. Yaşa bağlı yakını görememe probleminde ideal yaş grubu 50’li yaşlardır. Uzakta bir bozukluk varsa o da düzeltilir. Özellikle hipermetroplar çok yakından muzdariptir. Çünkü miyop hasta uzağı göremediği için yakını görür. Korktuğu veya gözlük takmayı sevmediği için o yaşa kadar ameliyat olmamıştır. Bir de hipermetrop grubu vardır ki hem uzak hem de yakın gözlükten kurtulurlar.”

GÖZ KURULUĞUNUN TEDAVİSİNDE LAZER YÖNTEMİ

. Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir? Lazerle göz kuruluğu tedavisi nasıl yapılır?
“Göz kuruluğu yanma, batma, sulanma ve bulanık görmeyle kendini  belli edebilir. Basit muayene metotlarıyla ortaya çıkartılır. Özellikle çağımızda hava kirliliği, bilgisayar, ofis havalandırması yetersiz durumlar ve klima gibi ortamlar dolayısıyla çok fazla rastlanmaktadır. Çok kontakt lens kullanımı da en büyük sebeplerinden birisidir. Göz kuruluğu çok ilerlemeden lazer ameliyatı olmak gerekir. Çünkü çok ciddi göz kuruluklarında bazen lazer  yapılamayabilir. Kuruluk tedavisinde klasik damlalar ve tavsiyeler dışında yeni gelişen bir teknoloji söz konusudur. Yüz gençleştirmeyle ilgili kullanılan bir lazeri, ABD’de Ohio’daki bir doktor 2013’te hastaların göz kuruluğuna da iyi geldiğini keşfetti. Basit bir lazer metodudur. 5 dakika sürer ama 4 seans yapmak gerekir. lazım. Burada prensip, kirpik diplerindeki 20 adet yağ bezinin göz yaşının terkibine katılarak kornea yüzeyini kaliteli bir şekilde nemlendirmesidir. Böylece görüş sağlanır ve o gözyaşı orada tutulur. İşte o lazer o yağ bezleri tıkanık hastalarda onları açar. Onları akışkan hale getirdiği için gözyaşı kalitesini artırır ve gözyaşıyla ilgili şikayetlerin yüzde 50-60’nı giderir.”

. Türkiye’ye en çok hangi ülkelerden hastalar geliyor?
“Türkiye’ye özellikle Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya gibi batı ülkelerinde yaşayan Türkler gelmektedir.’’


İçeriği Paylaşın