Mantar Hastalıkları

Mantar Hastalıkları

Mantar Hastalıkları

Bizi Takip Et


Anadolu Sağlık Merkezi’nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Mehmet Coşkun Acay, yaz aylarında artışa geçen mantar hastalığı hakkında bilgi verdi.

Havuz ve deniz mevsiminin başlaması ile beraber bazı hastalıklar özellikle artış gösteriyor.. Bunların en başında da mantar hastalıkları geliyor. Gerçekten yaz aylarında dermatoloji uzmanlarının en sık gördüğü hastalık grubunu mantar hastalıkları oluşturuyor. Mantar hastalıklarının tedavisi çok basit olmakla beraber doğru tanı konulamaz ise, bazı önlemler alınmaz ise ve yeterli tedaviler yapılmaz ise kişilerin yaşam konforunu çok düşürüyorlar.

Mantar Hastalıkları vücudumuzda nerelere yerleşebilir?
Mantar hastalıkları vücudumuzda her yere yerleşebilirler. Ancak en çok vücudumuzdaki kıvrım yerlerine yerleşmeyi severler. Yani en sık ayak parmak arası, koltukaltı, kasık gibi yerlere yerleşiyorlar. Buraları sevmeleri rastlantısal değildir. Bu bölgelerin özellikle nemli olmaları mantarların çoğalabilmesi için doğal bir ortam yaratmaktadır. Ancak bunun dışında sırt, göğüs, ayak tırnakları diğer sık rastladığımız lokalizasyonlar.

Belirtileri neler?
Saydığımız lokalizasyonlarda kızarıklık, soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı, kötü koku mantar hastalıklarının en sık rastladığımız belirtileridir. Mantar hastalıklarında oluşan kaşıntı genellikle çok şiddetlidir ve çoğu kez hastayı doktora getiren en önemli nedendir.
Tırnağın mantar hastalığında tırnakta boşalma, kalınlaşma, renk ve şekil değişiklikleri görülür. Gövdede görülen beyaz ya da kahverengi lekeler halinde olabilen farklı bir mantar türünde ise hastanın leke dışında şikayet ettiği hiç bir bulgu yoktur.

Mantar hastalıklarına yakalanmamızı kolaylaştıran faktörler nelerdir?
Sağlıklı insan derisinin ph’ı 5.5 civarındadır. Bu ph derimizi mantar hastalıklarına karşı korur. Deri ph’ının nötr ya da bazik değerlere gelmesi mantar enfeksiyonlarının yerleşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla mantarların vücudumuza yerleşip hastalık yapmasında en önemli faktör nem-ıslaklıktır. Nemin olduğu yerlerde fırsatçı mantarların çok kolay çoğalabileceği unutulmamalıdır. Vücudumuzun nemli, terli kalabilen kıvrım yerlerinde derimizin normal florasında bulunan mantarlar çoğalıp hastalık yapabilir hale gelir. Islak terlikler, kum, havuz kenarları nem oranı yüksek yerlerdir. Bu ortamlarda mantarlar çok çabuk çoğalarak insanlara kolayca bulaşabilir. İnsanlar hep havuzlardan mantar kaptıklarını düşünürler .Buradaki en önemli nokta ıslaklığın derimizde yarattığı nemliliktir. Nemli ve ıslak kalmak derimizde mantarların kolayca üreyip patojen hale gelmelerini sağlar. Hvuz sonrası duş alınır ve iyi kurulanılırsa mantar enfeksiyonlarının olması çok mümkün değildir.

Mantar Hastalıklarından korunmak için ne yapmalıyız?
Korunmada en önemli faktör nemden uzak durmaktır.

  • Pamuklu çoraplar, terlemeyi önleyici pamuklu giysiler giyilmeli
  • Terlediğimiz zaman ve banyo-deniz-havuz sonrası çok iyi kurulanmal
  • Toplu kullanılan nemli alanlarad çıplak ayak dolaşmamalı

Mantar hastalıklarının tedavisi nasıl?
Derinin mantar hastalıklarında genellikle lokal krem tarzı tedaviler kullanılıyor. Çok yaygın deri enfeksiyonlarında ve tırnak tutulumlarında ağız yolu ile kullanılan mantar ilaçlarını daha etkin oldukları için tercih ediyoruz. Tedavideki en önemli noktanın  doktorun belirttiği tedavi süresine uymak olduğu unutulmamalı. Hastalar  ilaçları birkaç gün kullanıp şikayetler hafifleyince kesiyorlar. Bu tekrarlayan enfeksiyonlara ve dirençli mantar hastalıklarına neden oluyor.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)


İçeriği Paylaşın