Meditasyonla İçimize Yolculuk

Meditasyonla İçimize Yolculuk

Meditasyonla İçimize Yolculuk

Bizi Takip Et


Meditasyon,  çok basitçe ifade etmek gerekirse, zihnimize doğru şeyleri düşünmeyi öğretmenin bir yoludur.  Meditasyon ruhun içsel sakinliğini deneyimlemek için, içimize doğru yaptığımız bir yolculuktur. Meditasyon,  hedefimizi gerçekleştirmek üzere,  içsel gücümüzün yetişip gelişmesini sağlar. Brahma Kumaris Meditasyon ve Kişisel Gelişim Derneği, Meditasyonu anlattı.

Meditasyon yoluyla, kendi içimizdeki o olağanüstü enerjiden yararlanmayı öğreniriz.  Bunu, amaca yönelik, güçlü ve odaklanmış düşüncelerle yaparız.  Meditasyon, iç huzuru ve sakinlikle beslenip güçlenerek, istediğimiz her an, zihni sakinleştirebilmemizi sağlayan bir alıştırmadır/uygulamadır.

Neden Meditasyon yapalım?
• Huzurlu bir zihni, öz saygıyı ve mutluluğu geliştirir.
• Zihnin berrak  ve odaklanmış olmasını sağlar.
• Hafızayı ve konstrasyon gücünü artırır.
• Yaşamdaki zorlukları  soğukkanlılıkla karşılayabilir, yüzleşebilirsiniz.
• Potansiyelinizin tam olarak ortaya çıkmasını  sağlayabilirsiniz.
• Düşüncelerinizi daha iyi kontrol edebilirsiniz.
• Kararlarınızı çok daha kolay alabilirsiniz.
• Uyku kalitesi artar.

Meditasyon nasıl yapılır?
Başınızın üzerinde duruyor veya bağdaş kurup mu oturuyorsunuz? Aslında, meditasyon zihnimizle yaptığımız bir şey olduğu veya üzerinde düşündüğümüz şey olduğu için, bunların hiç birine gerek yoktur. Sonuç olarak meditasyon aslında son derece basittir.  Meditasyon yapabilmek için kendinize biraz zaman yaratın yeter. Bir an için durun ve bedeninizin gevşemesini ve sakinleşmesini sağlayın. Sonra içinize bakın ve içsel dünyanızda neler olup bittiğini görün. Zihninizin ekranına neler geliyor, görün.

Bir huzur düşüncesi yaratın ve o huzuru bir an için tutun. O düşüncenin benliğinizin derinliklerine ulaşmasını ve varlığınızın özüyle bağlantı kurmasını sağlayın. Huzurun siz olduğuna dair o sihirli gerçeği yeniden keşfedeceksiniz – siz huzursunuz. Huzuru dışarıda aramanız gerekmiyor. Huzur sizde gömülü durumda ve bir kez sizi özünüzle bağlantıya geçirecek o düşünceleri kullanmaya başladığınızda, onları nerede olursanız olun kullanabilirsiniz.

Günde binlerce kez onları kullanın, bir dakika deneyin, her saat başında deneyin ve bu olumlu düşüncelerin hislerinizi ve faaliyetlerinizi yönetmenin çok etkili bir yolu olduğunu göreceksiniz.

Meditasyon sırasında, diğer insanlar, işleriniz veya bazı kaygılara ait düşünceler nedeniyle zihniniz dağılırsa, nazikçe düşüncelerinizi tekrar huzur hedefine yönlendirin. Bu şekilde, dikkatle, odaklanma gücünüzü geliştirir ve zihniniz başka noktalara kayarak gezinmeye başladığında onu yönetebilirsiniz.

Şimdi Raja Yoga alıştırması yapalım –sadece bir dakika süreyle- sadece bu yazıyı okurken: Sessizce oturun, rahat olun ve bedeninizin gevşemesine izin verin. Alnınızın ortasında küçük parlayan bir ışık noktası hayal edin ve içinizdeki o huzurlu içsel varlığınız, gerçek sizle bağlantı kurun. Siz huzursunuz. Birçok kere bunu kendinize söyleyin. Kendi içsel huzur mertebenizin farkındalığında, içinizdeki sevgi ve neşe hazinesini de keşfedeceksiniz. Bu şekilde bağlanarak, içinizde tüm hazinelere sahip olduğunuzu fark edeceksiniz.

Yapmanız gereken tek şey, onlara bağlanmak, hissetmek ve sessizce paylaşmak.
Her saat başında bir kez, bu düşünceleri kullanarak, kendi ruhsal bilinciniz ve farkındalığınızı geliştirirsiniz. Bu kazanım herkes için yararlıdır çünkü bu düşüncelerin başarısı, hayatımızı yönlendiren insan bilincinde yatmaktadır. Meditasyonda, tüm kültürlerin ortak olarak yaşattığı güzel, sağlıklı ve ebedi olanı paylaşıyoruz.

Neden Meditasyon?
Bazen, bir süre, özellikle kendi kendimize meditasyon pratiği yaptıktan sonra, kendimizi şöyle düşünüyor bulabiliriz,” Bunu neden yapıyorum ki?” Özellikle eğer yavaş ilerlediğimizi hissediyorsak. Buna benzer anlarda, en önemli nedenlerden ve sürekli pratikten gelen faydalardan bazılarını kendimize hatırlatmamız  yararlı olur.

1. Öz Farkındalığın İşlenmesi
Meditasyonun en basit tanımı, öz farkındalığın işlenmesidir. Öz farkındalık olmadan, kendi düşünceleriniz ve duygularınız düzeyinde neyi yanlış yaptığınızı göremezsiniz. Aslında, düşüncelerinizi ve duygularınızı yaratanın bir başkası değil, kendiniz olduğunu bile göremezsiniz! Kendi hissettiklerinizden başkalarının sorumlu olduğu yanılsamasına düştüğünüz zaman, iyi hissetmek için dış kaynakların uyarısına tabi hale gelmiş olmaktan dolayı, kendinizi stresli bir yaşama mahkum etmiş olursunuz, ve o zaman ödüle layık bir şekilde kurban rolümüzü oynarız! Meditasyon öz-farkındalığınızı ve dolayısıyla da öz-saygınızı arttırır.

2. Öz Kontrol
Dış dünyada kontrolü, meseleleri sıkıca kavramak, insanlarla ve sorunlarla kararlı bir şekilde başa çıkmak olarak tanımlama eğilimimiz vardır.  Düşüncelerimizin ve duygularımızın iç dünyasında kontrol, sıkı bir kavrayış, veya bir mücadele ya da belirli düşünceleri ve duyguları uzaklaştırmaya “çalışmak” değildir. İç dünyadaki kontrol, tersini yapmak olarak, yani bırakmak, ve daha çok kendi düşünce ve duygularımızın bağımsız gözlemcisi olmak şeklinde ortaya çıkar. Bu, sonuçta size kendi düşüncelerinizin ve duygularınızın efendisi olma becerisini sağlayacak olan meditasyon uygulamasındaki ilk adımdır.

3. Kendi Mertebenizi Yaratmak
Hemen hemen tamamen eyleme odaklanmış olan bir dünyada ilk olarak bir insan olduğumuzu, ikinci olarak ta insanlar olarak eylemler yaptığımızı unutmak kolaydır. Yaptığımız her şeye kendi durumumuzun sebep olduğunu unutmak kolaydır. Pek azımız kendi durumumuzu nasıl yaratacağımızı öğreniriz, fakat hepimiz biliriz ki eğer güne gri ve ters bir ruh haliyle başlarsak, gün ne kadar güzel olursa olsun, gene de gri ve ters bir gündür! Bir kez kendi düşünce ve duygularınızın farkına vardıktan sonra, bir kez neden ortaya çıktıklarını gördükten sonra (öz farkındalık) ve bir kez seçim ve kontrol gücünü yeniledikten sonra, daha derin bir seviyede ve bilinçli olarak kendi durumunuzu yaratmak üzerinde çalışabilirsiniz. Aynı madencinin kömür sathının yeraltında olan derin kısmında çalışması gibi, meditasyon da size kendi bilincinizin en derin seviyelerinde, ruhun kömür madeninde çalışma yetisi verir. Kendi orijinal durumunuzu orada bulursunuz – dışsal hiç bir şeye tabi olmayan huzur, sevgi ve doğal bir neşe hali.

4. Yürekten Gelen İletişim
Hayat ilişkidir, ilişki ise iletişimdir. Hem başarımız, hem de yaşamdaki doyum büyük bir ölçüde başkalarıyla ne derecede iyi iletişim kurduğumuza bağlıdır. İletişim kurma yollarımız büyük ölçüde ebeveyn ve toplum gibi dışsal etkilerden öğrenilir, ki bu da çoğumuz için yüreğimizden, gerçekten yüreğimizden bağlantı ve iletişim kurmakta zorluk çekmek anlamına gelir. Aslında yüreğe yapılan bir yolculuk anlamına gelen meditasyon uygulaması, başkalarıyla olan iletişimimizi bozan içsel engelleri, kalıpları ve yükleri görmenize ve anlamanıza yardım eder. Meditasyon, engellerinizi çözmeye ve kalplerinize kendi zamanlarında, kendi ilerleme hızlarında, kendi yollarında şifa vermeye imkan sağlar.

Meditasyon hedef değil, bir yolculuktur. Sabır ve azimle uyguladığınız zaman, meditasyon öğrenme süreci sizi mükemmeliğe götürür. Bunu yaparken, yolculuğun kendisi aynı zamanda varılacak hedef haline gelir.

Meditasyon sizin için neden önemli bir uygulamadır?
Düşünce: Meditasyon, göz önünde canlandırma ve olumlu düşünme arasındaki fark
Eylem: Önünüzdeki yedi gün için bir meditasyon programı hazırlayın, bunu sebatkar bir şekilde takip edin, ve sonra, hafta bittiğinde, uygulamanızdan kazanmış olduğunuzu hissettiğiniz şeyleri yazın.

Meditasyonun yararları
Her geçen gün daha fazla sayıda insan gündelik uğraşları arasına meditasyonu da ilave etmeye başladı. Kimileri bunu stresten kurtulmak için uygularken, kimileri de basit bir rahatlama, gevşeme yöntemi olarak meditasyon yapıyor.

Meditasyon kişiye kendini anlaması yolunda berrak bir ruhsal anlayış kazandırırken, yaşamında yeni tutum ve tercihler geliştirmesini de sağlıyor. Meditasyon içimizdeki mevcut nitelikleri ortaya çıkarma, bu niteliklerin keyfini çıkarma ve bunları kullanma yöntemidir. Aynı bir beceri gibi, meditasyonda da olumlu ve tatmin edici sonuçlara ulaşabilmek için düzenli uygulama yapmak gereklidir. Her gün biraz uygulayarak, kısa zamanda doğal ve kolay bir alışkanlık haline gelen meditasyon kişiyi sağladığı faydalarla adeta ödüllendirir. Meditasyonun sağladığı zihinsel ve fiziksel yararlar artık pek çok alanda kabul görmektedir.

Raja Yoga Meditasyonu
Brahma Kumaris tarafından öğretilen meditasyon metodu Raja Yoga olarak bilinir ve her ay dört haftalik seminerler verilerek öğretilir. Binlerce yıldır olumlu ve rahatlamış zihinsel bir hali yeniden canlandırmak için meditasyon en doğal ve etkin yollardan biri olarak kullanılmaktadır. Brahma Kumaris, huzur, sevgi, sefkat ve hoşnutluk gibi olumlu nitelikler üzerinde yönlendirilmiş düşünceler kullanarak, kolay ve zevkli bir meditasyon metodu öğretir.

Dernek tarafından verilen seminerler, yaşamın ruhsal boyutu hakkında sorulan bir çok evrensel soruların anlayışını içerecektir ve sizi meditasyon tekniği aracılığı ile adım adım götürecektir. Seminerlerin sonuna kadar kendinizi daha çok anlama duygusu, sakinlik, açıklık ve iyilik hissetme beklentiniz olabilir.

Aşamalar
Başlarken:
 Her sabah ve akşam kendinize 10-20 dakikalık randevu veriniz. Sessiz bir yer bulun ve rahatlayın. Loş ışık ve hafif bir müzik uygun atmosferi yaratabilir. Yerde veya sandalyede rahatça, sırtınız dik bir şekilde oturun. Gözlerinizi açık tutun ve odada herhangi bir noktaya gözünüzü dikmeden, yumuşak bir şekilde bakın. Yavaşça dikkatinizi tüm görüntülerden ve seslerden uzaklaştırın. Düşüncelerinizi gözlemleyin.

Düşüncelerinizi durdurmaya çalışmayın; gözlemci olun; yargılamadan ve düşüncelerinizle birlikte sürüklenmeden, düşüncelerinizi yalnızca izleyin. Düşüncelerinizin hızı yavaş yavaş azaldıkça, siz daha huzurlu hissetmeye başlayacaksınız. Kendiniz için, kendiniz hakkında bir düşünce oluşturun; örneğin “Ben huzurlu bir varlığım”. O düşünceyi zihninizin ekranında tutun; huzurlu sessiz ve sakin olduğunuzu imgeleyin.

O düşüncenin farkındalığı içinde mümkün olduğunca uzun kalın. Zihninize gelen, dikkatinizi dağıtabilecek diğer düşünce veya anılarla mücadele etmeyin. Onların geçip gitmesini izleyin ve oluşturduğunuz düşüncenize geri dönün, “Ben huzurlu bir varlığım”

Bu tek düşünceden doğrudan ortaya çıkabilecek olan olumlu duyguları ve diğer olumlu düşünceleri kabul ve takdir edin.

Birkaç dakika için bu düşünceler içinde, kendi merkezinizde kalın. Diğer, ilgisiz düşüncelerin farkında olun, ancak onlardan etkilenmeyin.

Bir süre için gözlerinizi kapatarak ve zihninizde tam bir sessizlik oluşmasına izin vererek meditasyonunuzu bitirin.

RAJA YOGA İLE 8 GÜÇ KAZANMAK

Geri Çekilme Gücü: Tehlike anında bir kaplumbağanın yaptığı gibi, kendini olumsuz durumlardan ayrı tutarak ve sakin kalarak korumak.

Toparlanma Gücü: Geçmiş, şimdiki zaman ve geleceğe ait tüm gereksiz düşünceleri durdurma sanatını öğrenmek ve daima olumlu kalmak.

İş Birliği Gücü: Zamanımızı, deneyimimizi ve bilgeliğimizi diğerlerinin hizmetine verme yeteneğini geliştirmek.

Hoşgörü Gücü: Bir ağacın olduğu gibi, iç ve dış olaylardan etkilenmeden kalma ve olayları olumlu karşılama gücünü geliştirmek.

Yüzleşme Gücü: İç ve dış engelleri, testleri ve zorlukları büyük bir inanç ve cesaretle karşılama ve çözümleme yeteneğini geliştirmek.

Uyum Sağlama Gücü: Bir okyanus gibi, başkalarının varlığı, fikirleri ve arzularını da kapsayarak büyümek ve kabul etmek konusunda kendini cesaretlendirmek.

Yargı Gücü: Hassas teraziler gibi, kendimizin ve başkalarının seçimlerini, kararlarını ve eylemlerinin niteliğini, değerleme yeteneğini geliştirmek.

Ayırdetme Gücü: Meditasyon yoluyla, bir saniye içinde doğruyu yanlıştan, gerçeği sahteden ayırdecek zihin berraklığını geliştirmek

Kaynak: Brahma Kumaris Meditasyon ve Kişisel Gelişim Derneği web sitesi
(www.meditasyonyapalim.com)


İçeriği Paylaşın