Migren Hastalarına Oruç Uyarısı

Migren Hastalarına Oruç Uyarısı

Migren Hastalarına Oruç Uyarısı

Bizi Takip Et


Migreni tetikleyen faktörler arasında stres ilk sırada yer alırken açlık ve lodos ise ikinci sırayı paylaşıyor. Uzmanlar, Ramazan ayında oruç tutacak migren hastalarını tedavilerini aksatmamaları konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Aksel Siva, “Açlığa bağlı migren atakları tetiklenmeyen ve günde 1-2 kez ilaç alan, oruca göre ilaç saatlerini doktoruyla birlikte ayarlayabilen hastalar oruç tutabilir” dedi.

İ.E Ulagay-Menarini Group’un desteği ile Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu bünyesinde hayata geçirilen “Türkiye’de Başağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması”na göre; atakları tetikleyen faktörler asında açlık yüzde 54’lük oranla ikinci sırada yer alıyor.

İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva, oruç ve migren atakları arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi: “Birçok migren hastasının aç kalması mümkün değil. Özellikle Ramazan’da uzun süre aç kalmaya bağlı olarak migren ataklarının sıklaştığını biliyoruz. Ancak aç kalma ve ataklar arasındaki ilişki günümüzde tam olarak bilinmiyor.  Bu konu ile ilgili devam eden çalışmalar var.”

Prof. Dr. Siva, oruç kararının hastadan hastaya değişebileceğini vurgulayarak “Açlığa bağlı olarak atakları başlamıyorsa migren hastaları da oruç tutabilirler. Eğer ataklar çok sık kendini gösteriyorsa oruç tutmaktan kaçınmalılar. Migrenli bazı hastaarımıza koruyucu tedavi uyguluyoruz. Bir grup hastada günde 1-2 kez ilaç almak yeterli olduğu için oruca uyumlu şekilde ilaç saatlerini ayarlamaları yeterli oluyor. Ancak ilaç alma sıklığı artan hastalarda oruca uyumlu ilaç alım saati ayarlanamadığında birtakım sorunlar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

RAKAMLARLA TÜRKİYE’DE MİGREN

Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu bünyesinde, 21 ilde yüzyüze görüşmelerle gerçekleştirilen “Türkiye’de Başağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması”, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyeleri grubu tarafından ve İ.E Ulagay-Menarini Group’un desteği ile hayata geçirildi. Prof. Dr. Mustafa Ertaş’ın koordinatörlüğünü üstlendiği, Prof. Dr. Aksel Siva, Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, Prof. Dr. Betül Baykan, Prof. Dr. Sabahattin Saip, Doç. Dr. Necdet Karlı, Dr. Elif Kocasoy Orhan ve Doç. Dr. Emel Önal’ın önderliğinde gerçekleşen “Türkiye’de Başağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması” sonuçlarına göre;

– Her dört kadından birinde migren görülüyor. Her üç kadına karşılık sadece bir erkekte migrene rastlanıyor. Migrenin kadınlarda daha sık görülmesinin sebebi ise tam olarak bilinmiyor. 

– Baş ağrısı çekenlerin yüzde 48.6’sı, migrenlilerin ise yüzde 29.4’ü doktora başvurmuyor. 

– Migren hastalarının yüzde 61.5’inde aile ilişkilerinde, yüzde 54.9’unda arkadaşlık ilişkilerinde, okula gidenlerin yüzde 57.9’unda ise okul hayatında bozukluk olduğu görüldü.

– Migreni tetikleyen faktörler arasında yüzde 68.5 oranla stres ilk sırada yer alıyor. Diğer faktörler; lodos yüzde 54, açlık yüzde 54, uykusuzluk yüzde 50. 

– Migren hastalarının yüzde 88.3’ü ilaç kullanıyor, bu hastalardan sadece yüzde 36.9’u doktor tavsiyesiyle ilaç kullanıyor. 

– Migren hastalarının sadece yüzde 10.7’si yaşam kalitesinin migrenden etkilenmediğini söylerken, yüzde 89.3’ü hayatının etkilendiğini ve kısıtlılık yaşadığını belirtti. 

– Migreni olan ve doktora giden hastaların sadece yüzde 45’inin ilk gittikleri doktorda doğru tanı alıyor. Migren olduğu halde migren tanısı almayan hastaların oranı yüzde 55.

– Hastaların yüzde 29.2’si migren nedeniyle maddi kayıplar yaşıyor.


İçeriği Paylaşın