Monoklonal Antikor İlacının Tüm Varyantlara Karşı Etkili Olduğu Tespit Edildi

GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen monoklonal antikor ilacının hastaneye yatış oranını ve ölüm riskini önemli ölçüde azalttığı ve Delta varyantı dâhil olmak üzere tüm varyantlara karşı etkili olduğu tespit edildi.

Monoklonal Antikor İlacının Tüm Varyantlara Karşı Etkili Olduğu Tespit Edildi

Bizi Takip Et


GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen antikor ilacıyla ilgili araştırma sonuçlandı. Araştırma hastalığı ağır seyretme riski yüksek olan hafif ila orta derecede COVID-19'lu erişkinlerde hastaneye yatış oranının ve ölüm riskinin önemli ölçüde düşmesini sağladığının yanı sıra, bilinen tüm varyantlara karşı etkili olduğunu da ortaya koydu.

GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen monoklonal antikor ilacının COMET-ICE (COVID-19 Monoklonal Antikor Etkililik Çalışması - Erken Bakım Amaçlı) programı kapsamında devam eden Faz 3 çalışmasının yeni sonuçları açıklandı.

İLAÇ TÜM VARYANTLARA KARŞI ETKİLİ

Klinik çalışmanın birinci sonlanma noktası olan 29. günde hafif ve orta derecede COVID-19’lu erişkinlerin 24 saatten fazla hastane yatışında ve herhangi bir nedene bağlı ölümlerinde plaseboya kıyasla yüzde 79'luk bir azalma gözlemlendi.

Faz -3 klinik çalışmasından elde edilen bulgular ilacın hastaneye yatış oranını ve ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Ayrıca, laboratuvar verileri ilacın Delta varyantı dâhil olmak üzere, tüm varyantlara karşı etkili olduğunu da ortaya koydu.

 Bu veriler sonucunda, ağır komplikasyonlar geliştirme riski olan COVID-19 hastalarının erken tedavisinde kullanılmak üzere GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen monoklonal antikor ilacı ile ilgili detaylar güncellenen ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) COVID-19 Tedavi Rehberi’nde yerini aldı. 

Bir süre önce FDA’den acil kullanım onayı alan ilaca daha sonra EMA tarafından da spesifik şartlar altında kullanım onayı verilmişti.

MONOKLONAL ANTİKOR NEDİR?

Antikorlar bağışıklık sisteminin savaşçılarıdır. Koronavirüs ya da herhangi başka bir patojen vücuda girdiğinde antikorlar virüsün dikensi uçlarına yapışarak onun sağlıklı hücrelere girişini engeller. Fakat insan vücudu bir çok farklı türde antikor üretir. Bunların en güçlülerine "etkisizleştiren antikorlar" denir.

Bilim insanları Bu antikorları eleyerek en güçlülerini, virüse yapışmakta en mahir olanı seçer ve seçilen antikor labaratuvarda çoğaltılır, büyük miktarlarda üretimi yapılabilir.

İşte bu yöntemle elde edilen antikorlara tek bir antikor hücresinden klonlandıkları için monoklonal antikor ya da mAb denmektedir.


İçeriği Paylaşın