Nefes Açıcı İlaçlar- İnhaler Nasıl Kullanılmalı?

Nefes Açıcı İlaçlar- İnhaler Nasıl Kullanılmalı?

Nefes Açıcı İlaçlar- İnhaler Nasıl Kullanılmalı?

Bizi Takip Et


FİDAN POYRAZ

Astım tedavisinde kullanılan “inhaler” denilen solunum yoluyla alınan ilaçlar nasıl kullanılmalı? İlaçların yanlış uygulanmasına bağlı olarak ne tür yan etkiler ortaya çıkabilir? Astım kriziyle nasıl başa çıkılmalı?

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişiyi etkileyen astım hastalığının tedavisi ve solunum yoluyla alınan ilaçların kullanımı konusunda GARD Türkiye (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı) Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Sağlığım İçin Herşey’in sorularını yanıtladı.

. Astım tedavisinde ilaçların yeri nedir?
“Astım tedavisinde başarıya ulaşmak için  ilaç tedavisinin düzenlenmesi yeterli değildir.  Mutlaka bir hekimle işbirliği yapılarak astım tedavisine başlanmalıdır. Burada en önemli noktalardan biri  hastalara astımın kronik bir hastalık olduğunun anlatılması,  astımı tetikleyen faktörlerin ve ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerin öğretilmesidir.

Astım tedavisinde  iki grup ilaç vardır. Bu ilaçların bir kısmı sürekli alınması gereken ilaçlardır. Hastalığı kontrol edici bu ilaçların yanısıra, astıma bağlı bazı şikayetler ortaya çıktığında  alınmak üzere cepte ya da çantada taşınması gereken ilaçlar da bulunmaktadır.

Hastalar astım ilaçların nasıl kullanmaları gerektiğini hekimlerinden veya www.toraks .org.tr  sayfalarından öğrenebilirler.”

“ASTIM İLAÇLARI HASTANIN DURUMUNA GÖRE DÜZENLENİR”

. Astım ilaçları ömür boyu alınması gereken ilaçlar mıdır?
“Astım ilaçları ömür boyu aynı düzende alınmaz. Hastanın durumuna göre ilaçların dozu bazen arttırılır, bazen de azaltılır. Kimi zaman da hastalara sadece  şikâyeti oldukları zaman kullanacakları ilaçlar verilir. Dolayısıyla astım hastalarının düzenli olarak doktor takibine gitmeleri son derece önemlidir. Hekim, hastasıyla konuşarak ilaçları düzenleyecektir.”

Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu

Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu

. Ülkemizde astım ilaçların düzgün kullanım oranları nedir?
Türkiye’de astım hastalarının ilaçlarını düzgün kullanım oranları son derece düşüktür. En iyi üçüncü basamakta bile hastaların ancak yüzde 61’inde astımın kontrolde olduğunu görüyoruz. Bunun da en büyük sebebi ilaçların düzgün kullanılmamasıdır. İlaçlarını düzgün kullanan hastalarda ise astımın kontrol oranı yüzde 81’lere çıkar.”

İNHALER UYGULAMASI SONRASINDA GARGARA YAPMAYI UNUTMAYIN!

. Astım, KOAH hastaları ilaç tedavisinde nelere dikkat etmeliler? Özellikle solunum yoluyla alınması gereken ilaçlarda uyulması gereken kurallar nelerdir? 
“Solunum yoluyla kullanılan ‘inhaler’ denilen cihazların kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

. Cihazları kullanım talimatına göre açın ve uygulamaya hazır hale getirin.

. İlacınızı nefesini verdikten sonra çok derin bir soluk alarak içinize çekin ve 10 saniye tutun.

. Son aşamada burnunuzdan ve ağzınızdan nefesinizi geri boşaltın.

. Eğer, hemen bir uygulama daha yapacaksanız, 30 saniye ile 1 dakika arasında bekleyin.

. Uygulama sonrasında ağızınıza ve boğazına gargara yapmayı asla ihmal etmeyin. Aksi takdirde solunum yoluyla alınan kortizon, boğaz bölgesinde kalarak ses kısıklığı, pamukçuk gibi sorunlara yol açabilir.”

SOLUNUM YOLUYLA ALINAN İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ

. Astım ve KOAH ilaçlarına bağlı ne tür yan etkiler ortaya çıkabilir?
“Eğer ilaç kullanımıyla ilgili az önce anlattığım kurallara uyulmayacak olursa, ağız ve boğaz bölgesinin çalkalanmaması nedeniyle pamukçuk, ses kısıklığı, seste değişiklik ve öksürük ortaya çıkabilir. Nefes açıcıların çok fazla kullanılması çarpıntı, ellerde titreme, bacaklarda kramp veya şekerinin yükselmesi gibi yan etkilere de yol açabilir.”


İçeriği Paylaşın