Oğuz Engiz: Ankara Tıbbın Da Başkenti

Oğuz Engiz: Ankara Tıbbın Da Başkenti

Oğuz Engiz: Ankara Tıbbın Da Başkenti

Bizi Takip Et


Medicana İnternational Ankara Hastanesi Genel Müdürü aynı zamanda Sağlık Gönülleri Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Engiz, Atv Avrupa ekranlarında yayımlanmakta olan “Esra Kazancıbaşı İle Sağlığım İçin Herşey”  programına katıldı.
Sağlık turizmi açısından Türkiye’nin dünyadaki konumu nedir? Ankara’nın sağlık turizminde nasıl bir yeri var? Ankara coğrafi konum olarak daha çok hangi ülkelerin hastalarına hitap ediyor? Sağlık turizmi açısından Ankara’da öne çıkan belli bir hastalık grubu var mı? Ankara kaplıcalara yakınlığıyla bilinen bir kent, kaplıcaları da sağlık turizmi hizmetlerinin içine katmak gibi bir planınız var mı?
Oğuz Engiz, Esra Kazancıbaşı’nın sorularını yanıtladı.
. Sağlık turizmi açısından Türkiye’nin dünyadaki konumu nedir?
“Türkiye sağlık turizminin parlayan yıldızı; dünyada bu böyle algılanıyor. Dünyadaki çeşitli turizm fuarlarında bu durum vurgulanıyor. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi Türk tıbbının dünya klasmanında çok iyi bir yerde olması ve Türk hekimlerinin dünyada çok iyi bir üne sahip olmalarıdır. Ayrıca tıp fakültelerin dünya klasmanında olması ve son on yılda özellikle hastanecilikte Türkiye’nin ön plana çıkması, Türkiye’yi sağlık turizminde önemli bir noktaya getiriyor.
Türkiye’deki özel hastaneler ; Avrupa ülkelerinin, Rusya’nın, Ortadoğu’nun ve Kuzey Afrika’nın çok dikkatini çekti. Türkiye’nin özel hastanecilikteki bu başarısını nasıl yakaladığını sorguluyorlar.”
. Sağlık turizmi denildiğinde herkesin aklına İstanbul geliyor. Ankara’nın sağlık turizminde nasıl bir yeri var? Gelecekte Ankara potansiyeli nasıl kullanabilir ve nasıl daha ön plana çıkabilir?
“Ankara sadece siyasi başkentimiz değil aynı zamanda tıbbın da başkenti; katıldığımız fuarlarda da bunun altını çiziyoruz.  Ankara’nın farklılığını, tıp fakülteleri ve kamu hastanelerindeki gücünden kaynamlanıyon e bu güç özel hastanelere de yansıyor. Bugün itibariyle Ankara’nın sadece kamu hastaneleri değil özel hastaneleri de çok iyi durumdadır.
Türkiye’deki bütün grup hastaneleri Ankara’da  faaliyet gösteriyorlar. Hepsi üst düzeyde bir alt yapı, üst düzeyde tıbbi teknolojiyle ve tabi ki iyi yönetim sistemleriyle faaliyet gösteriyorlar.
Ankara’da aşağı yukarı 170 tane büyükelçilik ya da temsilcilik var. Yabancı ülkelerin vatandaşlarının yolları bir şekilde Ankara’ya düşüyor. Burada görev yapan büyükelçilik mensupları Ankara’daki sağlık kuruluşlarını yakından tanıyorlar. Dolayısıyla kendi vatandaşlarına da tavsiye ediyorlar. Ankara’da faaliyet gösteren özel hastaneler, büyükelçiliklerle  anlaşma yaptıklarında, anlaşmaya ‘sizin ülkenizden gelen vatandaşlarınız da bu kapsamdadır, bu indirimlerden faydalanacaktır’  ibarelerini koyuyorlar.  Dolayısıyla büyükelçilikleri birer acentemiz haline getirme şansımız oluyor.
Bütün bu olanaklara rağmen Ankara, İstanbul gibi olamaz. İstanbul her şeyde olduğu gibi sağlık turizminde de pastanın yarısını alıyor; pastanın diğer kısmını Anadolu paylaşıyor.”
“ANKARA’YA EN ÇOK ORTADOĞU, IRAK, AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN’DAN HASTA GELİYOR” 
. Ankara, coğrafi konum olarak daha çok hangi ülkelerin hastalarına hitap ediyor?
“ Ortadoğu, Irak özellikle Kuzey Irak, Azerbaycan ve Gürcistan başı çeken ülkeler. Bu ülkelerden hemen sonra Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek ve Makedonya geliyor. Bunların hemen peşinden de Kuzey Afrika özellikle de Libya ve kısmen Cezayir’den ağırlıklı olarak Ankara’ya geliyorlar. Ankara’nın potansiyeli bu anlamda gelişiyor. Turizmle kaynaştırma boyutunda da Konya’yı ön plana çıkartıyoruz çünkü Konya’ya bir buçuk saatte gidiyorsunuz. İstanbul’da ise şehir içinde bile bir buçuk saatte bir yere gidemiyorsunuz. Konya’da özellikle Mevlana yabancılar için önemli bir turistlik alan. Aynıca Ankara’ya Kapadokya, Çatal Höyük çok yakın ve Ankara yakınlarında Gordion var. Bütün bunları, Ankara’nın yakın çevre  turistlik mekânları olarak sağlık turizmi programlarımızın içine koyduk.”
. Sağlık turizmi açısından Ankara’da öne çıkan belli bir hastalık grubu var mı? 
“Böbrek, karaciğer ve kemik iliği nakillerinde Ankara çok ön plandadır. Radyocerrahi yöntemi ile kanser tedavisinde  ve cyber-knife ile ameliyatsız ya da kesisiz beyin tümörlerinin tedavisinde de yine Ankara ön plandadır.
Ankara ileri tıp uygulamalarında şu anda birinci sırada ama ayrıca yabancılar; diş, plastik cerrahisi, tüp bebek hizmetleri için de Ankara’ya geliyorlar.”
“SAĞLIK HUKUKUNDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”
. Ankara kaplıcalara yakınlığıyla bilinen bir kent, kaplıcaları da sağlık turizmi hizmetlerinin içine katmak gibi bir planınız var mı?
“Uzun zamandır konuşulan bir konu ama Türkiye henüz o noktaya gelmedi. 5-10 yıl içerisinde  Antalya’da büyük tatil köyü kompleksi gibi sağlık kompleksleri oluşacak. Bu imkanlar doğrultusunda kaplıcalar da dünya standartlarında kaliteli hizmet vermeye başlayacak.  Öte yandan kaplıcaların; geriatri, ortopedi, fizik tedavi ve uzun dönme bakım hizmeti veren hastaneler i de olacak.
Özetlersek, Türkiye’nin sağlık turizmindeki vizyonunda iki önemli nokta var. Birincisi deniz- kum ve güneşin olduğu  bölgelerde sağlık tesisleri oluşması; ikincisi de kaplıca alanlarının hemen yanı başında  kaplıcalara bağıntılı hizmetler vermek üzere hastane kompleksleri oluşması…  Bu vizyon,5- 10 yıl içerisinde gerçekleşmiş olacak.  Şu anda biraz emekleme aşamasında.
Yabancı hastaların özellikle Batı Avrupa’daki hastaların Türkiye’ye getirilmesi konusunda sağlık hukukunda önemli çalışmalar var. Avrupalılar, hizmet aldıkları ülkelerdeki sağlık hukukunun kendilerini güvence altına almasını bekliyorlar. Oysa diğer ülkelerden gelen hastaların birinci önceliği bu olmuyor. Bir de bugünlerde Avrupa’dan gelen vatandaşlarımızın ülkemizden sağlık hizmeti alması çok yaygınlaştı.
Hollanda başta olmak üzere Almanya, Belçika ve bazı İskandinav ülkelerindeki vatandaşlarımız, kendi memleketlerindeki hastanelerde tedavi olmayı talep ediyorlar. Bu anlamda da Ankara ön plana çıkıyor çünkü Avrupa’daki nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu Orta Anadolu’dan; buna bağlı olarak da Ankara’daki hem kamu hem de özel hastaneler yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza çok geniş ölçüde hizmet veriyorlar.”
. Sağlık Gönülleri Türkiye ne amaçla, ne zaman kuruldu ve hedefleri nelerdir?
“ Sağlık Gönülleri Türkiye kar amacı gütmeyen, sağlıkta sosyal sorumluluk projelerinin gelişimini desteklemek amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Sağlık alanındaki çok büyük kuruluşların yöneticileri bir araya gelerek kuruldu.  Kendi alanları sağlık olmayan çok büyük firmalar sağlık alanında çok iyi sosyal sorumluluk gösteriyorlar. Biz de bunları her yıl ödüllendiriyoruz.  Mayıs, Haziran aylarında düzenlediğimiz ödül törenleriyle başarılı projeleri, kişileri ve kuruluşları her yıl ödüllendiriyoruz. “

İçeriği Paylaşın