Öpüşme ile Hepatit Geçebilir Mi? Sorular Ve Yanıtlarla Hepatitler

Öpüşme ile Hepatit Geçebilir Mi? Sorular Ve Yanıtlarla Hepatitler

Öpüşme ile Hepatit Geçebilir Mi? Sorular Ve Yanıtlarla Hepatitler

Bizi Takip Et


Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren Hepatit B, C ve D tedavi edilmediğinde sinsice ilerleyerek karaciğer yetmezliğine, siroza ve karaciğer kanserine dönüşebiliyor. Gebelik sırasında geçirilen hepatit,  bazı kadınların düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmelerine yol açabiliyor. Hamilelikte geçirilen hepatitin nadir de olsa ölü doğuma neden olma riski de var. İşte böylesine, önemli ve yaygın bir hastalık olan viral hepatitlerle ilgili merak edilen her şey  piyasaya yeni çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler… Sarılık ile Hepatit Aynı Şey mi” isimli kitapta yer alıyor. Kitap, sağlık haberciliğinde yaklaşık 27 yılı aşkın deneyime sahip Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in 15 uzman hekimle yaptığı söyleşilerden oluşuyor.

Sağlık Adası yayınlarından çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” kitapevlerinin yanısıra, marketlerdeki reyonlarda da hastalarla ve hasta yakınlarıyla buluşacak. “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler kitabını” internetten online kitapçılardan da temin etmek mümkün.

Viral hepatitlerle ilgili merak edilen her sorunun yanıtının yer aldığı bir başucu rehberi niteliği taşıyan kitapta yer alan bazı bilgiler şöyle:

HEPATİT İLE SARILIK AYNI ŞEY Mİ?

. Halk arasında hepatit yerine bazen sarılık deyimi kullanılır. Bu doğru mudur? Hepatitle ile sarılık aynı şey midir? 
“Doğru değildir, sarılık deyince ciltte ve göz aklarında sararmayı anlıyoruz. Sarılık hepatitin bir belirtisidir. Ancak, her hepatitte mutlaka sarılık oluşacak diye bir kural yoktur. Yani sarılık olmadan hepatit oluşabilir. Nedene bağlı olarak değişmek kaydıyla, kabaca hepatitlerin yaklaşık üçte ikisinde sarılık görülmeyebilir. Direkt karaciğeri etkileyen pek çok hastalığa bağlı olarak sarılık olabileceği gibi, başka hastalıkların belirtisi olarak da hastada sarılık görülebilir. Örneğin karaciğer, pankreas, safra kanalı kanserleri, safra yollarındaki taşlar da sarılık oluşturabilir. Ayrıca lenf sistemi kanserleri, lösemiler, akciğer, mide ve diğer pek çok başka organ kanserlerinin karaciğere yayılmasında sarılık görülebilir. Bazı kan hastalıklarında sarılık ortaya çıkabilir. Bu nedenle sarılıkla hepatit aynı şey değildir.”

. Akut Hepatit B ne tür şikayetlere yol açar? Her vakada sarılık oluşur mu?
“Akut B Hepatiti çoğunlukla hiçbir şikayet yapmadan geçer. Ancak özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda B Hepatiti hiçbir yakınmaya neden olmadan kronik hale de gelebilir. Erişkinlerde Hepatit B’ye bağlı bazı belirtilerin görülme ihtimali daha yüksektir. Halsizlik, kırgınlık, eklem ağrıları, bazen eklem şişlikleri, bazen vücutta alerji gibi döküntüler, sarılık, belli belirsiz ateş gibi belirtileri bunlar arasında sayabiliriz. Çoğu insan hepatit olduğunu sarılık ortaya çıkanca anlar.”

HEPATİT B TAŞIYICIARI VE BULAŞTIRICILIK…

. Hepatit B taşıyıcılarının hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimali nedir?
“Taşıyıcıların Hepatit B’yi bulaştırma ihtimali kişiden kişiye değişir.
Eğer, çok fazla virüs çoğalması varsa; bulaştırıcılık potansiyeli çok yüksek olur. ama inaktif taşıyıcı ise bulaştırma riski düşüktür. Bir de bu risk temasa göre değişir. Hepatit B taşıyıcısı olup da doğum yapan annelerin bebeklerine bulaştırma ihtimali buna güzel bir örnektir. Eğer, annede virüs çok yüksek düzeylerde ise bebeğe bulaştırma riski yüzde 90’dır. Anne inaktif taşıyıcı ise hastalığı bebeğe bulaştırma oranı yüzde 10 civarındadır.” 

. Hepatit B hastalarında D tipi hepatitin görülme ihtimali var mıdır?
“Hepatit B virüsü taşıyan insanların bazılarında,  D virüsüne yani delta virüsüne de rastlanır. D virüsü eksik bir virüstür ve yalnızca B virüsü olanları hasta edebilir. Başka hiç kimseye bulaşma ihtimali yoktur. Bu yüzden sadece Hepatit B’li kişilere bulaşan delta virüsü, hastalığın daha ağır ve daha ileri dönemlere geçmesine neden olabilir. Genç yaşta siroz ya da kanser yapabilir. ”

 

HEPATİTLER, CİNSELLİK, HAMİLELİK

.Viral hepatitler kadınların doğurganlığını nasıl etkiler?
“Viral hepatitlerin doğurganlık üzerine hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ancak gebelik sırasında geçirilen hepatit, bazı kadınların prematüre, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmelerine yol açabilir. Hamilelikte gelişen viral hepatitler nadir de olsa ölü doğuma neden olabilir.

Hamileler ve anne karnındaki bebekler için en tehlikelisi E Hepatitidir.  E hepatitini gebeyken geçiren her 100 kadından 20’sinin karaciğer komasına girme riski vardır. Karaciğer koması da yüzde 90 ölümle sonuçlanan bir tablodur. Ancak, E hepatiti Türkiye’de az rastlanan bir hepatittir.”

HEPATİT B’Lİ BEBEKLERDE KARACİĞER KANSERİ RİSKİ 

. Doğum sırasında bebeğe bulaşan Hepatit B önlem alınmazsa ileride çocuğun sağlığını nasıl etkiler? Örneğin karaciğer kanserine dönüşebilir mi?
“Doğumla alınan Hepatit B son derece sinsi seyreden bir hastalıktır. Karaciğer enzimleri uzun dönem yükselmez. Ancak karaciğerde Hepatit B virüsleri sessizce çoğalır ve kronik karaciğer hasarı oluşur. 

Doğum sırasında Hepatit B virüsü ile temas eden bebeklerin yüzde  90’ı kronikleşir, yüzde 10 ile 15’inde çocukluk döneminde siroz gelişme riski vardır. Erişkinler kadar olmasa da çocuk yaş grubunda B hepatitine bağlı olarak karaciğer kanserlerini görülme riski söz konusudur.”

ÖPÜŞME İLE HEPATİT GEÇME RİSKİ…

. Öpüşmeyle viral hepatitler geçebilir mi? Öpüşmenin şekli etkili midir?
“Tükürük, meni, vajina salgısı gibi vücut sıvılarında Hepatit B virüsü, Hepatit C’ye göre daha yüksek miktarlarda bulunur. Ancak gene de en önemli bulaşma kaynağı kanla temastır. Viral hepatitlerin öpüşme sırasında tükürükten geçme riski çok düşüktür. Eğer, kişinin ağız içinde, dilinde, dudağında yara ya da diş etlerinde kanama varsa az bir ihtimal olmakla birlikte öpüşmeyle hepatit geçebilir. Burada önemli nokta derinin ve mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Diş etleri sık kanayan kişiler hem virüsü alma, hem de hastalığı bulaştırma açısından riskli kişilerdir.”

. Şüpheli cinsel ilişkiden ne kadar süre sonra hepatit ortaya çıkabilir?
“Kuluçka dönemi, enfeksiyon etkeni alındığından hastalık ortaya çıkana kadar geçen süredir. Hepatit C virüsünün kuluçka dönemi 1 ile 6 aydır. Hepatit B’de bu süre 2 ile 6 aydır. Hepatit B ve C, kuluçka dönemi en uzun iki hastalıktır. Hepatit B aşısı hızlı şekilde etkisini gösterdiği için herhangi bir problem olmaz. Maalesef Hepatit C için aşı bulunmamaktadır. Aşı çalışmaları devam etmektedir.

Kendisine viral hepatit bulaştığından haberi olmayan, bu nedenle de aşı ya da serum uygulamasıyla koruyucu önlem almayan bir kişiyi ele alalım. Böyle vakalarda biz önce serolojiye (kanda hepatit antikoru ve antijeni araştırması) bakıyoruz. 3. ay ve 6. ayda da kontrolünü yapıyoruz. Eğer, hastalık bulaştıysa o sürede ortaya çıkar. Eğer, kan testleri hala normal ise (negatif)  artık bir daha inceleme yapmamıza gerek kalmıyor. Hepatit B de de, Hepatit C’de de aynıdır.”

www.sagligimicinhersey.com portalı ile aynı adı taşıyan sağlık kitapları serisinde diyabetten kalp damar hastalıklarına, kanserden alerji ve astıma, cinsel sorunlardan obeziteye kadar pek çok sağlık sorunu sırasıyla ele alınacak.


İçeriği Paylaşın