Prematüre Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yataş Uyku Kurulu uzmanlarından Fizyoterapist Yonca Görgül ve Uzman Psikolog Fundem Ece, Dünya Prematüre Bebek Günü’nde büyük bir yaşam mücadelesi veren prematüre bebeklerin bakımına dair önemli bilgiler paylaştı.

Prematüre Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bizi Takip Et


Dünya Prematüre Bebek Günü'nde Yataş Bedding hayata geçirdiği Yataş Uyku Kurulu, prematüre bakımına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. 

Prematüre bebeklerde ileride ortaya çıkabilecek emekleme ve yürümede gibi motor becerilerde gecikme, hareket problemlerinin fizyoterapiyle erken müdahale kapsamında önlenebileceğini söyleyen Yataş Uyku Kurulu uzmanlarından Fizyoterapist Yonca Görgül, prematüre bebeklerde fizyoterapiye yoğun bakım ünitesinde pozisyonlamalarla başladıklarının altını çizdi. 

Prematüre bebekler için önemli bir nokta da kuvöz ve kuvöz sonrasında yataklarının seçimi olduğunu belirten Görgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek çoğunlukta hareketsiz bir şekilde yatarak geçirdikleri yoğun bakım süreci ve sonrasında yatak için pozisyonlamaları, yatağın hava alıyor olması, alerjik olduklarını düşünürsek doğal ve anti alerjenik malzemelerden yapılmış olması da bu süreci daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde atlatmalarına yardımcı olacaktır. Özellikle ilk 4-5 aylık dönemlerde ani bebek ölümlerinin sıklaştığını düşünürsek yatağın orta sertlikte olması ve içine koyduğunuzda gömülmemesi ve sırtüstü pozisyonda uyutulması oldukça önemli.”

PREMATÜRE DOĞUM ANNENİN PSİKOLOJİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLİYOR

Yataş Uyku Kurulu uzmanlarından Uzm. Psk. Fundem Ece ise prematüre bebeklerin, annelerinin anksiyeteye varan ciddi psikolojik problemlerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Ece, şunları anlattı: “Annelik daha hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren başlayan bir duygu. O sağlıkla doğsun büyüsün, kucağınıza alıp onu hissedip sevgiyle kucaklayın istiyorsunuz. Ve böyle duygular yaşarken bebeğinizin erken doğduğunu düşünün. Erken doğumun olacağını fark ettiğiniz andan itibaren çok zorlu bir sürecin içinde giriyorsunuz. Bu süreçte bebeğe kendisini güvende hissetmesi de çok kıymetli. Örneğin erken doğan bebekler, onları etkileyebilecek her türlü uyarana karşı savunmasız olabiliyorlar. Dolayısıyla onları güvende hissettirmek için nestleri kullanıyoruz. Nest temelde rahmi taklit ederek bebeğin güvende hissetmesini sağlar ve gelişimi destekler. Bebeğin pozisyonunu desteklemek için uygun ortam gerçekleştiğinde fiziksel gelişimi de kolaylaşmaktadır. Nestler sayesinde, bebekler kuvözde kendisini rahat ve güvende hisseder, annelerine kavuşacakları güne kadar sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ederler.”


İçeriği Paylaşın