Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu: “Astımda Tam Kontrol İle Hastalar Normal Hayatlarına Devam Edebilir”

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu: “Astımda Tam Kontrol İle Hastalar Normal Hayatlarına Devam Edebilir”

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu: “Astımda Tam Kontrol İle Hastalar Normal Hayatlarına Devam Edebilir”

Bizi Takip Et


GSK Türkiye tarafından 7 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında gerçekleşen basın toplantısında, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astım ve astım tedavisi ile ilgili değerli bilgiler paylaştı. Prof. Yorgancıoğlu dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası bulunduğunu belirterek Türkiye’de 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu söyledi.

Astımda tedavi uyumun ve kontrolün, hastaların yaşam kalitesine olan etkisinden bahseden Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, “Astım hastalığı tamamen ortadan kalkan bir hastalık değil, sürekli devam eden, kronik bir hastalık. Bu yüzden süreci yönetmek çok önemli. Koruyucu tedavilerle hasta atağa girmeden birkaç semptomla süreci atlatabiliyor. Bu sayede hastalar istediği mesleği yapabilir, sanatçı olabilir, olimpiyatlara katılabilir. Astım hastalarında yapılan en büyük hatalardan biri hareketsiz kalmaları. Biz astım hastalarının aktiviteden vazgeçmemesini istiyoruz. Hastalar doğru ve düzenli tedavi aldığı sürece istediği sporu yapabilir” dedi.

Astım hastalığında genetik yatkınlığın ve çevre etkisinin önemli olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, “Astım tedavisinde en kritik nokta tedaviye uyum. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanması tedavinin başarıya ulaşmasında son derece önem taşıyor. Eskiden sadece atak dönemlerinde ilaçlar kullanılıyordu, düzenli tedaviler yoktu. Bunun ölüme kadar giden sonuçlarını gördük. Artık farklı hastalara farklı tedaviler uygulanabiliyor. Bu tedaviler düzenli uygulandığı sürece de hastalık normalleşiyor” dedi.

Çocuk hastalarda ise aileye büyük görev düştüğünü belirten Arzu Yorgancıoğlu astımlı çocukların aktivitelerini engellememek ve yanlarında sigara içmemek gerektiğinin özellikle altını çizdi. Gebelikte de astım tedavisinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, gebe astım hastasının atağa girmesinin bebek için ciddi sorunlar oluşturabileceğine dikkat çekti.


İçeriği Paylaşın