Rahim Şekil Bozukluklarının Tedavisi

Rahim şekil bozukluklarının tedavisini İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nden Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ozan Özolcay anlattı.

Rahim Şekil Bozukluklarının Tedavisi

Bizi Takip Et


. Rahim şekil bozukluklarının tedavisi nasıldır?

‘‘Rahim şekil bozukluklarının tedavi yöntemlerinden biri, hastaya sadece tespit edilen sorunun ne olduğunu anlatıp eğer gebe kalırsa yaşayabileceği birtakım sorunlar hakkında bilgilendirmektir. Mesela sorunlardan biri rahimin tepe kısmının bir miktar basık olmasıdır. Böyle rahme sahip olan annelerin çok önemli bir kısmı normal yoldan gebe kalabilirler ve gebelikleri de normal şekilde devam edebilir. Ama bu basıklık biraz daha fazla olursa rahim içerisinde bebeğin beslenebilmesi için yeteri kadar yer kalmayabilir. Eğer peş peşe bir ya da birden fazla sayıda düşük yaşarsa hastaya rahim içerisindeki o bölgenin biraz genişletilmesi önerilir. Bunun için de histeroskopi ameliyatı yapılır. Histeroskopide hasta narkoz alır; daha sonra rahim içerisine bir kamera ile girilir. Rahim içine bir sıvı verilip bir miktar şişirilir. Tepedeki o basıklık tıraşlanarak düz hale getirilmeye çalışılır. Böylelikle hasta daha yeteri kadar bir rahim alanı elde etmiş olur ve bir sonraki gebeliğinin normal bir şekilde devam etmesi sağlanır.

CERRAHİ GEREKTİREN DURUMLAR

Küçük olan perdelerde hasta uyarılır ama bazen hastanın rahminin en üst kısmından en altına kadar perde devam ediyor olabilir. Bu tür durumda da yine hastaya histeroskopi ile müdahale edilerek iki ayrı parça olan rahmi tek hale getirilir. Normal şartlar altında belki de kişi duvarın bir tarafından gebe kalabilir fakat o oda normalde olması gerekenden küçük olacağı için çocuk belirli bir büyüklüğe geldiğinde, genel olarak 4. ya da 5. ayı geçtikten sonra yeteri kadar yer olmadığı için rahim ağzı açılacak ve erken doğuma sebep olacaktır. Bu duvar ortadan kaldırılırsa hastaya normal bir rahim sağlanmış olur ve gebe kalma şansı artar. Bunun dışında eğer rahim ağzında herhangi bir şekilde yetersizlik saptanırsa bu kişi gebe kaldıktan belirli bir hafta sonra bebeği düşürecektir. Bu ultrasonografi muayenesiyle tespit edilir ve yine hastaya küçük bir narkoz verilerek rahim ağzına serklaj yöntemi ile dikiş atılır. Sonra da birtakım ilaçlarla destek olunarak gebeliğin devam etmesi sağlanır. Bunun dışında hastanın rahim iç zarı (endometrium) çocukluktan gelen tüberküloz gibi hastalıklar nedeniyle bir zarar görmüşse bu bölgenin kalınlaşmasında bir problem yaşanabilir. Bu da yine histeroskopi ameliyatıyla bir miktar toparlanır ve rahimin kalınlaşmasını sağlayan birtakım ilaçlarla hastaya destek olmaya çalışılır.’’


İçeriği Paylaşın