Ramazanda Gırtlak Reflüsüne Dikkat!

Ramazanda Gırtlak Reflüsüne Dikkat!

Ramazanda Gırtlak Reflüsüne Dikkat!

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, ramazanda gırtlak reflüsünün artış gösterebileceğini belirterek “Gerek iftarda gerekse sahurda ağır yemekler yenerek yatıldığında mide asidi de boğaza kaçarak boğazı tahriş ediyor. Böylece gırtlak reflüsü oluşabilir” diyor.

Gırtlak reflüsü nedir?
Mide asidinin mideden çıkarak gırtlağa kaçmasına gırtlak reflüsü denir. Mide normalde besinleri eritmek için asit salgılar. Asit, midenin normal çalışması için gereklidir ve bu asit midenin kendisine zarar vermez. Ancak mide asidi yemek borusuna veya gırtlağa giderse elimize asit döküldüğünde nasıl tahriş olursa benzer şekilde boğazımız da tahriş olur.

Gırtlak reflüsünün belirtileri nelerdir?
Gırtlak reflüsü olduğunda midede acıma, yanma, ekşime gibi şikayetler genelde olmaz. Ana bulguları seste kabalaşma, boğazda balgam varmış hissi ve balgamsız veya az balgamlı kuru öksürüktür. Genellikle bu tip belirtileri fark eden kişi farenjit ya da sinüzit olduğunu zanneder, bazende ses tellerinde, boğazında nodül olduğunu düşünür.

Gırtlak reflüsünü nasıl teşhis ediyorsunuz?
Öncelikle genel bir muayene ve endoskopik laringeal inceleme yapıyoruz. Endoskopik muayenede mide asidinin gırtlak ve boğazda yaptığı tahrişi görürsek ve bu görüntü hastanın şikayetleri ile uyumlu ise gırtlak reflüsü tanısını koyuyoruz.

Görülme sıklığı nasıldır?
Oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Küçük çocuklardaki sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıkların bir kısmında dahi suçlunun reflü oldugu tespit edilmiştir.

Tedavi konusunda neler yapılıyor?
Gırtlak reflüsü tedavisinde öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliği yapılmasını öneririz ve medikal tedavi uygularız. Medikal tedavi sonrası takiplerimizde hastanın halen daha reflü bulgusu ve görüntüsü devam ediyorsa gastroentroloji bölümüne konsülte ederiz. Oradaki inceleme ve endoskopi sonrasında tedavinin devamı planlanır gerekirse cerrahi tedavi kararı verilebilir.

Ramazanda gırtlak reflüsü neden artış gösteriyor?
Boğaz reflüsünden korunmak için akşamları hafif yemek yenmeli, tok yatılmamalıdır. Çünkü yemekten sonra mide asidi salgılanır, midenin bosalması saatler suren bir zaman gerektirir. Oysa ramazanda özellikle iftarda ve sonrasında gece yatana kadar çok yemek yeniyor ve yatılıyor, ardından sahurda tekrar yemek yeniliyor ve yatılıyor. Bu durumda hem yatarken pozisyon itibarıyla yatay pozisyonda olmamız, hem de uykuya daldıkça vucudumuz ve kaslarımızın ve dolayısıyla mide kapakcıgının gevsemesi nedeniyle asit boğaza kaçabiliyor. Bu nedenle iftarda ve sahurda normal miktarda yemek yenmeli; sindirimi uzun sürecek yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Gırtlak reflüsündeki genel risk faktörleri:
– Çay, sigara, kahve
– Çikolata
– Kola, gazoz, soda gibi asitli içecekler
– Portakal, mandalina gibi asitli meyveler
– Baharatlı, sirkeli, soğanlı, sarımsaklı yiyecekler
– Yatmadan önce birşeyler atıştırmak


İçeriği Paylaşın